Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Keruutuotteiden kuivaaminen ETUSIVU l Hyytelöt l Juomat l Keruutuotteiden kuivaaminen l Makeismarmeladit l Muut makeiset l Sienikastike- ja sienikeittojauheet l Siirapit
I ETUSIVU I Laitteet ja menetelmät I Marjojen kuivaaminen I Sienien kuivaaminen I Yrttien kuivaaminen Elintarvikkeiden kuivaaminen on eräs vanhimmista säilöntämenetelmistä. Kuivattaessa tuotteista haihdutetaan vettä pois, jotta tuotteiden mikrobi- ja entsyymitoiminta saadaan huomattavasti hidastumaan tai kokonaan loppumaan. Samalla säilytetään kuitenkin maku ja aromit, jotka usein jopa voimistuvat. Aromit säilyvät paremmin, kun tuotteiden kuivaukseen käytetään alhaista lämpötilaa. Tuotetta kuivattaessa mikrobien kasvulle välttämättömän veden määrä vähenee. Kaikki mikrobit tarvitsevat tietyn määrän kosteutta. Luonnonkeruutuotteissa on tuoreena yleensä vettä noin 85 % – 95 % tuorepainosta. Tuotteet kuivataan alle 10 %:n kosteuteen. Useimmat mikrobit eivät pysty kasvamaan kuivassa tuotteessa, kun sen kosteus on alle 8 %.
Kuivatuissa elintarvikkeissa mikrobit eivät siis pysty kasvamaan. Useimmat ruokamyrkytyksiä aiheuttavat bakteerit vaativat korkeaa ympäristön vesiaktiivisuutta lisääntyäkseen, yleensä yli 0,95 ja useimmat elintarvikkeita pilaavat bakteerit vähintään 0,90. Homeet lisääntyvät kuivissakin olosuhteissa, jopa arvossa 0,80. Hiivat tarvitsevat kosteutta enemmän kuin homeet, vähintään 0,88. Kuivattuja tuotteita säilytettäessä ei tarvita mitään lisäaineita esim. säilöntäaineita. Markkinoinnissa voidaan hyödyntää kotimaisten tuotteiden ylivoimatekijät:
Lähteet ja linkit:Knuutila, Seija & Puljula, Soile. 2009. Keruutuotteiden kuivaaminen - verkkomateriaali. |