Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | | Marjojen kuivaaminen
Marjojen ravintoaineet säilyvät paremmin, kun marjat kuivataan kokonaisina tai viipaloituina. Kuori vaikeuttaa joidenkin marjojen kuivausta. Soseuttaminen on usein nopeampi tapa kuin kokonaisena kuivattaminen, toisaalta soseuttaminen aiheuttaa vitamiinihävikkiä.
Marjoja kuivattaessa 45 – 50 astetta on sopiva lämpö. Kuivausprosessi on tasapainoilua lämpötilan ja kuivausajan välillä.
Kaikki sosemaiset kuivattavat levitetään silikoni- (leivin-) paperille noin 0,3 – 0,5 cm:n levyksi. Silikonipaperi on kooltaan pienempi kuin kuivaushylly, ettei ilmankierto esty. Voidaan käyttää myös kapeita silikonipaperisuikaleita. Soseen kuivumisen nopeuttamiseksi pintaan voidaan vetää pieniä vakoja. Paperi poistetaan, kun levyn pinta on kuivunut ja jatketaan kuivattamista.
Tuotekuvagalleria
Karpalo:
- Kypsät, tummanpunaiset karpalot kastetaan puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen esimerkiksi lävikön avulla, jotta marjojen kuori halkeaa
- Marjat levitetään tiuhoille ritilöille kuivumaan
- Marjat ovat riittävän kuivia, kun niistä ei puristettaessa irtoa mehua Kuivuminen kestää kauan
- Voidaan kuivattaa myös soseena
Mansikka:
- Täysin kypsät, mutta vielä kiinteät, tuoreet mansikat kuivataan.
- Marjoista poistetaan kannat
- Mansikka halkaistaan, isot mansikat lohkotaan ja kuivataan leikattu pinta ylöspäin
- Kuivata taipuisiksi (Marjojen sokeripitoisuus vaikuttaa lopputulokseen)
- Voidaan kuivattaa myös soseena
- 1 dl kuivattuja mansikanpaloja vastaa 240 – 300 g tuoretta mansikkaa
Mustikka
- Marjat: 1 dl kuivattua mustikkaa vastaa 5 dl eli 300 - 330g tuoretta mustikkaa
- Mustikat levitetään yhteen kerrokseen ritilöille
- Mustikat ovat sopivan kuivia, kun marjoista ei puristamalla irtoa mehua
- Mustikkaa voidaan kuivattaa myös soseena
- Kuivausaika on pitkä, noin 2,5 vuorokautta
Pihlajanmarja
- Kypsät ja makeat marjat irrotetaan tertuista ja huuhdellaan ja levitetään ritilöille kuivumaan
- Pihlajanmarjat ovat sopivan kuivia, kun marjoista ei puristamalla irtoa mehua
Vadelma
- Kypsät, ehjät vadelmat kerätään pieniin rasioihin, jotta alimmat vadelmat eivät litysty ja mehustu
- Vadelmat levitetään ritilöille yhteen kerrokseen kuivumaan
- Kuivataan koviksi
- Vadelmat voidaan kuivata myös soseena
- 100 – 180 g tuoreita vadelmia vastaa 1 dl kuivia vadelmia
Marjarouheet ja -jauheet & siemen- ja kuorijauheet
|
|
|
Karpalorouhe |
Lakan siemen- ja kuorirouhe |
Lakkajauhe |
|
|
|
Mustikkarouhe |
Puolukan kuorirouhe |
Puolukkajauhe |
|
|
|
Puolukkarouhe |
Ruusunmarjajauhe |
Tyrnirouhe |
Lähteet ja linkit:
Knuutila, Seija & Puljula, Soile. 2009. Keruutuotteiden kuivaaminen - verkkomateriaali. |