Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Marjojen kuivaaminen

   

Marjojen ravintoaineet säilyvät paremmin, kun marjat kuivataan kokonaisina tai viipaloituina. Kuori vaikeuttaa joidenkin marjojen kuivausta. Soseuttaminen on usein nopeampi tapa kuin kokonaisena kuivattaminen, toisaalta soseuttaminen aiheuttaa vitamiinihävikkiä.
Marjoja kuivattaessa 45 – 50 astetta on sopiva lämpö. Kuivausprosessi on tasapainoilua lämpötilan ja kuivausajan välillä.
Kaikki sosemaiset kuivattavat levitetään silikoni- (leivin-) paperille noin 0,3 – 0,5 cm:n levyksi. Silikonipaperi on kooltaan pienempi kuin kuivaushylly, ettei ilmankierto esty. Voidaan käyttää myös kapeita silikonipaperisuikaleita. Soseen kuivumisen nopeuttamiseksi pintaan voidaan vetää pieniä vakoja. Paperi poistetaan, kun levyn pinta on kuivunut ja jatketaan kuivattamista.

Tuotekuvagalleria

Tutustu kuivatuista marjoista valmistettuihin marjajalosteisiin = > Siirry valokuvagalleriaan

Karpalo: Kuivattu karpalo

  • Kypsät, tummanpunaiset karpalot kastetaan puoleksi minuutiksi kiehuvaan veteen esimerkiksi lävikön avulla, jotta marjojen kuori halkeaa
  • Marjat levitetään tiuhoille ritilöille kuivumaan
  • Marjat ovat riittävän kuivia, kun niistä ei puristettaessa irtoa mehua Kuivuminen kestää kauan
  • Voidaan kuivattaa myös soseena

Kuivattua, fruktoosilla makeutettua mansikkaa

Mansikka:

  • Täysin kypsät, mutta vielä kiinteät, tuoreet mansikat kuivataan.
  • Marjoista poistetaan kannat
  • Mansikka halkaistaan, isot mansikat lohkotaan ja kuivataan leikattu pinta ylöspäin
  • Kuivata taipuisiksi (Marjojen sokeripitoisuus vaikuttaa lopputulokseen)
  • Voidaan kuivattaa myös soseena
  • 1 dl kuivattuja mansikanpaloja vastaa 240 – 300 g tuoretta mansikkaa

Kuivattua mustikkaa

Mustikka

  • Marjat: 1 dl kuivattua mustikkaa vastaa 5 dl eli 300 - 330g tuoretta mustikkaa
  • Mustikat levitetään yhteen kerrokseen ritilöille
  • Mustikat ovat sopivan kuivia, kun marjoista ei puristamalla irtoa mehua
  • Mustikkaa voidaan kuivattaa myös soseena
  • Kuivausaika on pitkä, noin 2,5 vuorokautta

Kuivattuja pihlajanmarjoja

Pihlajanmarja

  • Kypsät ja makeat marjat irrotetaan tertuista ja huuhdellaan ja levitetään ritilöille kuivumaan
  • Pihlajanmarjat ovat sopivan kuivia, kun marjoista ei puristamalla irtoa mehua

 Kuivattua vadelmalevyäVadelma

  • Kypsät, ehjät vadelmat kerätään pieniin rasioihin, jotta alimmat vadelmat eivät litysty ja mehustu
  • Vadelmat levitetään ritilöille yhteen kerrokseen kuivumaan
  • Kuivataan koviksi
  • Vadelmat voidaan kuivata myös soseena
  • 100 – 180 g tuoreita vadelmia vastaa 1 dl kuivia vadelmia

Marjarouheet ja -jauheet & siemen- ja kuorijauheet

Karpalorouhe  Lakan siemen- ja kuorijauhe  Lakkajauhe
 Karpalorouhe  Lakan siemen- ja kuorirouhe  Lakkajauhe
 Mustikkarouhe  Puolukan kuorirouhe (viinihappokäsittely)  Puolukkajauhe
 Mustikkarouhe  Puolukan kuorirouhe  Puolukkajauhe
 Puolukkarouhe  Ruusunmarjajauhe  Tyrnirouhe
 Puolukkarouhe  Ruusunmarjajauhe  Tyrnirouhe


Lähteet ja linkit:

Knuutila, Seija & Puljula, Soile. 2009. Keruutuotteiden kuivaaminen - verkkomateriaali.


   Tulosta tämä sivu