Materiaalit: ![]() | ![]() | Marjojen kuivaaminen ![]() ![]() ![]() ETUSIVU I Laitteet ja menetelmät I Marjojen kuivaaminen I Sienien kuivaaminen I Yrttien kuivaaminen Marjojen ravintoaineet säilyvät paremmin, kun marjat kuivataan kokonaisina tai viipaloituina. Kuori vaikeuttaa joidenkin marjojen kuivausta. Soseuttaminen on usein nopeampi tapa kuin kokonaisena kuivattaminen, toisaalta soseuttaminen aiheuttaa vitamiinihävikkiä.
Marjoja kuivattaessa 45 – 50 astetta on sopiva lämpö. Kuivausprosessi on tasapainoilua lämpötilan ja kuivausajan välillä.
Kaikki sosemaiset kuivattavat levitetään silikoni- (leivin-) paperille noin 0,3 – 0,5 cm:n levyksi. Silikonipaperi on kooltaan pienempi kuin kuivaushylly, ettei ilmankierto esty. Voidaan käyttää myös kapeita silikonipaperisuikaleita. Soseen kuivumisen nopeuttamiseksi pintaan voidaan vetää pieniä vakoja. Paperi poistetaan, kun levyn pinta on kuivunut ja jatketaan kuivattamista.
TuotekuvagalleriaTutustu kuivatuista marjoista valmistettuihin marjajalosteisiin = > Siirry valokuvagalleriaan
Karpalo:
![]() Mansikka:
![]() Mustikka
Pihlajanmarja
|
![]() |
![]() |
![]() |
Karpalorouhe | Lakan siemen- ja kuorirouhe | Lakkajauhe |
![]() |
![]() |
![]() |
Mustikkarouhe | Puolukan kuorirouhe | Puolukkajauhe |
![]() |
![]() |
![]() |
Puolukkarouhe | Ruusunmarjajauhe | Tyrnirouhe |
Knuutila, Seija & Puljula, Soile. 2009. Keruutuotteiden kuivaaminen - verkkomateriaali.