Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Yrttien kuivaaminen EsikäsittelyPuhdistus
Kerätyt kasvit kuivataan mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen. Puhtaat luonnonyrtit ovat valmiita kuivattavaksi sellaisenaan. Joskus kuivattavat yrtit vaativat esikäsittelyä kuten vaurioituneiden kasvinosien poistamista, juurten/ juurakoiden pesemistä (talousvesi) ja viipalointia sekä lehtien erottamista varsista. Jotkut tuotteet pitää ryöpätä ennen kuivuriin laittamista, jotta tuotteen maku, väri ja rakenne säilyvät hyvinä.
Ryöppäys:
Tuotteet läpikuumennetaan nopeasti joko höyryttäen tai keittäen. Näin mikrobit tuhoutuvat, entsyymitoiminta pysähtyy, ilma poistuu solukoista ja tuotteiden väri säilyy hyvänä. Tummuvat tuotteet säilyttävät värinsä paremmin, jos palaset liotetaan 30 – 45 sekuntia sitruunahappo-liuoksessa.
Yrttien fermentointi (hiostaminen)
Yrttejä nahistetaan huoneenlämmössä (1 - 2 tuntia), minkä jälkeen yrttien lehtisolukot rikotaan esimerkiksi leikkaamalla lehdet karkeaksi silpuksi. Lehtisilppu sullotaan mahdollisimman ilmatiiviisti säilytysastioihin ja hiostetaan 1 - 2 vrk tasaisessa lämpötilassa 40 Celsius-asteessa, kunnes yrtit ovat ruskeita ja aromikkaita. Fermentoinnin jälkeen yrtit kuivatetaan noin 30oC:ssa.
Fermentoitaessa kitkerät parkkiaineet hajoavat ja tuotteen sekä maku että tuoksu paranevat. Käsittely sopii maitohorsman, vadelman ja pihlajan lehdille.
KuivausKuivaus vaikuttaa yrttien aromipitoisuuteen. Eri kasvilajeilla kuivauksen vaikutus on erilainen. Joidenkin aromiaineiden öljykomponenttien määrä voi vähentyä hapettumisen seurauksena. Kuivaus haihduttaa aromeja, sillä yrttien sisältämät haihtuvat öljyt ovat erityisen alttiita lämmölle. Lämpötila vaikuttaakin eniten yrttien aromiaineiden muutoksiin kuivauksen aikana. Paras kuivauslämpötila on 25 - 30oC. Yli 30oC:een kuivauslämpötila laskee lähes kaikkien lehtiyrttien öljypitoisuutta. Liian korkeassa lämpötilassa yrtit myös tummuvat ja menettävät ravintoaineita. Yrttien kuivausaikaan vaikuttaa niiden sisältämä vesimäärä ja kuivausolosuhteet kuten lämpötila, ilmanvaihto ja kerralla kuivattava kasvimäärä. Eri kasvinosat kuivuvat eri nopeudella. Kukat, terälehdet ja lehdet kuivuvat nopeimmin, varret ja juuret kuivuvat hitaimmin. Voimakasaromiset yrtit pidetään erillään miedommista yrteistä, jotta aromit eivät sekoitu. Tuotteet asetellaan kuivurin hyllyille kuohkeasti ohueksi kerrokseksi. Tiiviisti painuvia lehtiä on pöyhittävä kuivaamisen aikana.
Yrtit ovat tarpeeksi kuivia, kun ne ovat kiinteitä ja murenevat helposti. Niissä on liikaa kosteutta, jos ne tuntuvat nahkeilta ja pehmeiltä.
VarastointiKuivatut yrtit säilytetään kuivassa ja tasaisen viileässä lämpötilassa (alle 20oC) ja valolta suojassa. Lämmön ja valon vaikutuksesta yrttien maku ja tuoksu heikkenevät sekä väri vaalenee. Jos yrtit kostuvat, ne homehtuvat tai mätänevät.
TuotekuvagalleriaTutustu kuivatuista yrteistä valmistettuihin yrttijalosteisiin = > Siirry valokuvagalleriaan. Case-esimerkkejäTeeainekset
Lehdet teeaineksia varten kerätään alkukesästä, jolloin kasvit eivät vielä ole kukkineet ja ne ovat hyväkuntoisia. Teesekoituksiin soveltuvat:
Teeainekset voidaan kuivattaa kuivurissa lehdet ja varret erikseen. Kuivauksen jälkeen teeainekset muserretaan karkeaksi rouheeksi.
Mustikanversot
1500 kg mustikanversoja on kuivattuna 500 kg. Liian varhain kerätyt versot eivät ole tarpeeksi kasvaneet ja ruskettuvat hieman kuivurissa
Koivunlehti
10 kg kuivattua koivunlehteä tarvitaan 75 – 80 kg tuoreita koivunlehtiä
Kuivattuja yrttien kukkia
Kuivattuja yrttien lehtiä ja juuria
Lähteet ja linkit:Knuutila, Seija & Puljula, Soile. 2009. Keruutuotteiden kuivaaminen - verkkomateriaali.
Kuvat:Knuutila, Seija & Puljula, Soile |