Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Kuivausmenetelmät, laitteet ja välineet

   

ETUSIVU I Laitteet ja menetelmät I Marjojen kuivaaminen I Sienien kuivaaminen I Yrttien kuivaaminen

 


 

Tilat ja laitteet

Sopivalla kuivauslaitteistolla/-menetelmällä saavutetaan hyvä kuivatustulos: Tuotteiden ravintoarvo, maku, väri ja tuoksu säilyvät mahdollisimman hyvinä.  Kuivausaika riippuu kuivattavien tuotteiden ominaisuuksista. Ravintoarvot säilyvät parhaiten, kun kuivaus tapahtuu nopeasti, kuitenkin niin että lämpötila kohoaa suhteellisen hitaasti ja on kuivauksen lopussakin noin 50oC. Kuivaukseen käytettävän ilman suhteellinen kosteus on tärkeä tekijä. Kuiva ilma pystyy sitomaan enemmän vettä kuin kostea ilma. Kuivausilman kosteutta voidaan vähentää irrottamalla kosteutta ilmasta tai lämmittämällä ilmaa, sillä ilman vedenpidätyskyky kasvaa nopeasti lämpötilan kohotessa. Hyvän ilmanvaihdon avulla kuivattavasta materiaalista haihtunut vesi saadaan siirrettyä nopeasti pois kuivaustilasta.
Kuivausritilöillä on merkitystä kuivurin toimivuuden kannalta. Lähinnä lämpövastuksia/ lämmönlähdettä olevilla ritilöillä tuotteet kuivuvat nopeammin, kauimpana olevat hitaammin. Pienkuivureissa ritilöiden paikkaa voidaankin vaihtaa kuivattamisen aikana. Ritilöiden paikan vaihdon lisäksi ritilöiden kääntely ja tuotteiden pöyhiminen ovat tärkeitä toimenpiteitä tasalaatuisen kuivatustuloksen aikaansaamiseksi.
 
Kuivausritilöiden materiaali:Kuivatushylly, elintarvikekäyttöön soveltuva alumiiniritilä
  • Elintarvikemuovi
  • Ruostumaton, haponkestävä teräsverkko (erilaisia silmäkokoja)
  • Elintarvikkeille soveltuva alumiini
Kuivauslaitteistot voidaan rakentaa joko niin, että ne soveltuvat erityisen hyvin jonkin tietyn tuotteen kuivaamiseen (suuret määrät samaa kuivatettavaa tuotetta) tai niin, että ne soveltuvat hieman muunneltuina useampien tuotteiden kuivaamiseen. Teknologian kehitys on ollut osa Lapin luonnontuotealan kehittämiskokonaisuutta. Valokuvia sisältävän monisteen avulla voit tutustua mm. kasvien käsittely-  ja kuivausteknologiaan:

= > Luku 3.2.2. Kuivaus  

Kuivausmenetelmistä

IlmakuivausIlmakuivuri

Menetelmä I: Lämpövastuksien lämmittämä ilma puhalletaan yleensä alhaalta ylöspäin ritilöiden läpi, jolloin kuivatettavasta tuotteesta haihtunut kosteus siirtyy huoneilmaan. Lämmin ilma sitoo kosteutta viileää enemmän. Termostaatilla lämpötilaa voidaan säätää portaattomasti. Myös ajastinta voidaan hyödyntää.  

Kuivaustuloksen tasaisuuteen vaikuttavat:
  • Lämpöpuhaltimen teho (lämpövastukset ja puhallin)
  • Ilmavirtauksen ohjaaminen (tuuletin)

Menetelmä II: Kuivuriin puhalletaan ilmaa ja kosteus poistetaan lauhdutustekniikalla eli syntynyt vesihöyry tiivistetään vedeksi ja poistetaan nesteenä.  

 Infrapunakuivuri
Infrapunakuivaus

Kuivausritilöiden väliin tai alle sijoitetut keraamiset vastukset tuottavat näkyvää valoa pitempiaaltoista säteilyä. Tämä lämpösäteily haihduttaa kuivattavien tuotteiden solukosta veden 30 - 50o:ssa. Lämmetessään ilma nousee ylöspäin poistaen kosteuden. Tuotteiden solukko ei kuivattaessa vioitu ja aromit, hivenaineet ja vitamiinit säilyvät.

 

Pakkaskuivaus

Esikäsittelyn jälkeen raaka-aine pakastetaan. Vesi poistetaan jäädytetystä materiaalista muuttamalla se suoraan kiinteästä olomuodosta (= jää) höyryksi (= vesihöyry), joka poistetaan tyhjiöpumpulla.

 

Pakkaskuivatut mansikkaviipaleet Alumiinlaminoitu pakkaus pakkaskuivatuille mansikoille

Pakkaskuivauksessa kutistuminen on vähäistä, samoin lämmön aiheuttamat vauriot. Kuivatusta materiaalista tulee huokoista ja helposti kostuvaa, joten pakkas-kuivattu tuote palautuu nopeasti ja täydellisemmin ennalleen kuin ilmakuivattu tuote. Pakkaskuivattu tuote on usein myös rakenteeltaan ja väriltään paremman laatuista. Pakkaskuivaus on kuitenkin kallis menetelmä. Tuotepakkausten tulee olla alumiinilaminoituja, sillä pakkaskuivatut tuotteet hapettuvat herkästi.

 

Lisätietoa kuivausmentelmistä ja -laitteista löydät mm. Pyhäjärvi-instituutin Porkkanatiedostosta = > Tutustu.


TappimyllyJauhaminen tai rouhinta

Teknologian kehitys on ollut osa Lapin luonnontuotealan kehittämiskokonaisuutta. Valokuvia sisältävän monisteen avulla voit tutustua mm. kasvien käsittely-  ja kuivausteknologiaan:  

= > Luku 3.2.3. Haketus, murskaus ja jauhatus

 

 

 


 

Lähteet ja linkit:

Knuutila, Seija & Puljula, Soile. 2009. Keruutuotteiden kuivaaminen - verkkomateriaali.
Luonnontuotealan kasvituotannon ja teknologian kehitys (KATE)-hanke. Valokuvia. 2007. Koistinen, Markku.

http://www.pyhajarvi-instituutti.fi/porkkanatiedosto/porkkana/jalostus/index.html

Kuvat:

Knuutila, Seija

 


   Tulosta tämä sivu