Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Valmistuslaitteiden tuntemus

   

ETUSIVU l Hygienia ja omavalvonta l Tuotetuntemus l Raaka-aineen valinta ja esikäsittelyt l Valmistuslaitteiden tuntemus l Marjavalmisteiden valmistus l Pakkaaminen ja säilytys l Marja-artikkelit ja kirjallisuus

Marjojen jalostaja:

  • Tuntee marjojen jalostuksessa käytettävien koneiden ja laitteiden ominaisuudet sekä käyttötarkoituksen
  • Arvioi laitteiden toimintaa ja kuntoa sekä säätää tarvittaessa koneita ja laitteita valmistusprosessin aikana
  • Puhdistaa ja huoltaa koneita ja laitteita elintarvikelainsäädännön mukaisilla aineilla ja välineillä

 

TILAT

Huoneistolle, jossa varastoidaan, myydään tai muutoin käsitellään elintarvikkeita, on haettava elintarvikelain (2372006) 13 §:n mukainen, kunnan terveydensuojeluviranomaisen hyväksyntä ennen toiminnan aloittamista.
 
Elintarvikealan toimijan on liitettävä hakemukseen omavalvontasuunnitelma, joka koskee sekä elintarviketta että myynti- ja käsittelyolosuhteita
Elintarvikehuoneisto on mikä tahansa rakennus tai huoneisto tai niiden osa taikka muu ulko- tai sisätila, jossa myytäväksi tai muuten luovutettavaksi tarkoitteuja elintarvikkeita valmistetaan, säilytetään, kuljetetaan, pidetään kaupan, tarjoillaan tai muutoin käsitellään
-          www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet
-          www.etl.fi/haccp/HACCP-kasvis.pdf
 

VÄLINEET

Pienimuotoisessa marjojen jatkojalostuksessa riittävät aluksi
  • Muutama 10 l teräskattila varsinaiseen hillonkeittoon
  • Pienempiä teräskattiloita pektiiniliuoksen valmistukseen
  • Isoja teräskauhoja ja -vispilöitä, lusikoita
  • Mitta-astioita: 1 dl, 1 l
  • Tratti (teräksinen tai muovinen)
  • Lämpömittari 0-150 oC
  • Vaaka, joka punnitsee 1 g:n tarkkuudella
 

LAITTEET

Suurempia jalostemääriä tehtäessä tarvitaan edellisten lisäksi
  • Kippikattila
  • Paseerauslaite
    • Lisätietoa paseerauksesta => Lue
  • Mehunpuristin

 


 

 

MITTAUSVÄLINEITÄ

pH-MITTARILLA mitataan marjojen ja hillojen happamuus. Pektiinin hyytymiseen tarvitaan oikea pH-alue. Happamuutta voidaan säätää sitruunahapolla, sitruunamehulla tai happamilla marjoilla. pH mitataan n. 25 asteisista (oC) näytteistä

Refraktometri

REFRAKTOMETRILLÄ mitataan liukoista kuiva-ainetta (sokeri ja muut liuenneet aineet). Pektiinin hyytyminen vaatii oikean liukoisen kuiva-ainepitoisuuden.  Laite mittaa valon taitekertoimen, johon on sovitettu asteikko, jolta nähdään suoraan ”sokerin” määrä Brix-asteina, Bx, jota käytetään laskennassa samoin kuin prosenttia. Hillon kuiva-ainepitoisuutta nostetaan lisäämällä sokeria. Valmiista hillosta tarkistetaan kuiva-ainepitoisuus. Kuiva-ainepitoisuus mitataan n. 25 asteisista (oC) näytteistä.

 

 


Lähde ja linkit:

Näyttötutkinnon perusteet/Elintarvikejalostajan ammattitutkinto. 2001
Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.

Kuvat:

Knuutila, Seija

 



   Tulosta tämä sivu