Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Poiminta

   

ETUSIVU/Raaka-aineen valinta ja esikäsittelyt l Marjakuvagalleria l Marjasanakirja l Poiminta

Luonnonmarjat - opas

Opas ilmestyi toukokuussa 2008. Opetushallituksen uudessa oppaassa esitellään tärkeimmät kotimaiset syötävät luonnonmarjat, niiden tärkeimmät tuntomerkit, biologiaa, käyttöä, satomääriä sekä viljelyä. Lisäksi tarkastellaan marjojen terveellisyyttä, käyttöä ravintona ja marjatutkimusta sekä esitellään tavallisimmat myrkkymarjat. Opas valoittaa myös luonnonmarjojen merkitystä teollisesta ja kaupallisesta näkökulmasta sekä tuo esille toimintaan liittyvän lainsäädännön pääpiirteissään.

 

Luonnonmarjojen laatuluokitusLUonnonmarjojen laatuluokitus- ja lajitteluohjeet.Arktiset Aromit ry.

Luonnonmarjojen laatuluokituksessa ei ole olemassa virallisia kansallisia tai EU-tason standardeja. Arktiset Aromit ry on kehittänyt laatuluokitus- ja lajitteluohjeet käytettäväksi laatukäsitteen muodostamisessa ja julkaissut esitteen "Luonnonmarjojen laatuluokitus- ja lajitteluohjeet" sekä esitelehtisen "Marjanpoiminnan laatusäännöt".


Lakan viljelyopas. 2006. Pirinen, Heli.  Karpalon viljeopas. 2008. Ylikoski, R. & Pirinen, H.

Viljelyoppaat 

Lakan viljelyopas esittelee lakan viljelyn pääperiaatteet pelto-, astia- ja lavaviljelyssä.

Karpalon viljeyoppaassa käydään läpi mm. viljelyn vaiheet viljelyn perustamisesta sadonkorjuuseen. Mukana on myös kuvausket lajikkeista, taudeista ja tuholaisista.

 

Suomen tyrniliitto

Tietoa tyrnin viljelystä, teollisesta ja kaupallisesta hyödyntämisestä sekä tutkimuksesta löytyy Tyrniliiton kotisivuilta = > Tutustu.  

Tyrnimehun puristaminen

= > Tutustu valokuvasarjan avulla tyrnimehun puristamiseen saaristossa.


Kauppamarjapoimija (KMP) Hillakatu_Ranua: Ostetaan ja myydään marjoja.

Kauppamarjapoimija on koulutettu tunnistamaan ja kaupallisesti käsittelemään marjoja: Puolukka, sianpuolukka, mustikka, juolukka, karpalot, lakka (hilla, suomuurain), mesimarja, lillukka, vadelma, pihlaja, ahomansikka, variksenmarjat, riekonmarja, tyrni, kataja ja tuomi.

 

 

 

 

Marjojen poimijakortti/Kauppamarjapoimija
 Marjojen poimijakortti/Kauppamarjapoimija
 Marjojen poimijakortti/Kauppamarjapoimija


Kuvat:

Knuutila, Seija

 

 


Marjanpominnan laatusäännöt - esitevihkonen/Arktiset Aromit ry
   Tulosta tämä sivu