Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Tuotetuntemus

   

ETUSIVU l Hygienia ja omavalvonta l Tuotetuntemus l Raaka-aineen valinta ja esikäsittelyt l Valmistuslaitteiden tuntemus l Marjavalmisteiden valmistus l Pakkaaminen ja säilytys l Marja-artikkelit ja kirjallisuus

 


 

ETUSIVU/Tuotetuntemus l Tuotekuvagalleria

Marjojen jalostaja on selvillä eri marjajalosteiden sekä niiden raaka-aineiden
laatuominaisuuksista ja yleisimmistä kaupan olevista valmisteista. Hän on perehtynyt marjojen valmistusta koskevaan lainsäädäntöön ja osaa soveltaa sitä käytäntöön.


Marjajalosteiden laadun perusta

  • Hyvät ja puhtaat raaka-aineetMarja-aronia
  • Samanlaiset marjat
  • Tuore/Pakaste
  • Sato/Kypsyys/Lajike
  • Punnitse raaka-aineet
  • Sama kuumennusaika ja lämpötila
  • Sama pakkauslämpötila
  • Samanlainen jäähdytysaika ja lämpötila
  • Sama varastointilämpötila
  • Pidä valmistuspäiväkirjaa
  • Säilytä näytteet joka erästä (päiväys!) ja arvioi esim. 3kk, 6 kk, 9 kk, 1v.
  • Puhtaat työvälineet ja pakkausastiat
  • Hygienia ja omavalvonta

Puolukkahyytelö

MARJA-ALAN SANASTOA     

HILLO

  • Kiinteä valmiste, jossa raaka-aineena on vain kokonaisia tai paloiteltuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia, sekä makeutusainetta ja vettä
  • Marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuuden tulee olla vähintään 30 painoprosenttia
  • Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa marja-, hedelmä tai kasvispitoisuus

HILLOKE

  • Jos säilykkeeseen on pantu vain vähän sokeria, saadaan ohutta, juoksevaa säilykettä eli hilloketta 

MARMELADI

  • Kiinteä valmiste, jonka valmistusaineena käytetään sosetta, täysmehua tai kokonaisia ja paloiteltuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia, makeutusainetta ja vettä
  • Marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuuden tulee olla vähintään 30 painoprosenttia
  • Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa marja-, hedelmä tai kasvispitoisuus

 MEHU

  • Valmiste, joka on tehty täysmehusta lisäämällä vettä ja/tai makeutusainetta
  • Täysmehupitoisuus vähintään 35 painoprosenttia
  • Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa täysmehupitoisuus ja tarvittaessa laimennusohje 

MEHUJUOMA

  • Valmiste, joka täysmehupitoisuus on vähintään 10 painoprosenttia
  • Myyntipäällyksessä on ilmoitettava täysmehupitoisuus 

NEKTARI

  • Sellaisenaan nautittavaksi tarkoitettu valmiste. Valmistusaineena käytetään ainoastaan soseutettua marjaa, hedelmää tai kasvista, täysmehua sekä tarvittaessa makeutusainetta ja vettä. Marja- ja hedelmäpitoisuuden on oltava vähintään 50 painoprosenttia. Happamista tai voimakasaromisista raaka-aineista tehdyn nektarin marja- tai hedelmäpitoisuuden tulee olla vähintään 25 painoprosenttia
  • Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuus

TUOREMEHU

  • Tuoremehun valmistus tapahtuu samalla tavoin kuin täysmehun, mutta tuoremehuun ei saa lisätä makeutusainetta. Tuoremehua ei saa tehdä säilyväksi kuumentamalla.
  • Säilyy vain muutaman päivän 

TÄYSMEHU

  • Marjoista, hedelmistä tai kasviksista fysikaalisilla tai entsymaattisilla menetelmillä tehty valmiste. Valmistuksessa ei saa lisätä vettä eli 100-prosenttista mehua
  • Sokeria saa lisätä enintään 15 painoprosenttia
  • Voidaan pastöroida

 


 

Tuotekuvagalleria = > Tutustu.

Lähteet ja linkit:

Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.

Kuvat:

Knuutila, Seija

 



   Tulosta tämä sivu