Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | | Tuotetuntemus
ETUSIVU l Hygienia ja omavalvonta l Tuotetuntemus l Raaka-aineen valinta ja esikäsittelyt l Valmistuslaitteiden tuntemus l Marjavalmisteiden valmistus l Pakkaaminen ja säilytys l Marja-artikkelit ja kirjallisuus
ETUSIVU/Tuotetuntemus l Tuotekuvagalleria
Marjojen jalostaja on selvillä eri marjajalosteiden sekä niiden raaka-aineiden
laatuominaisuuksista ja yleisimmistä kaupan olevista valmisteista. Hän on perehtynyt marjojen valmistusta koskevaan lainsäädäntöön ja osaa soveltaa sitä käytäntöön.
Marjajalosteiden laadun perusta
-
Hyvät ja puhtaat raaka-aineet
-
Samanlaiset marjat
-
Tuore/Pakaste
-
Sato/Kypsyys/Lajike
-
Punnitse raaka-aineet
-
Sama kuumennusaika ja lämpötila
-
Sama pakkauslämpötila
-
Samanlainen jäähdytysaika ja lämpötila
-
Sama varastointilämpötila
-
Pidä valmistuspäiväkirjaa
-
Säilytä näytteet joka erästä (päiväys!) ja arvioi esim. 3kk, 6 kk, 9 kk, 1v.
-
Puhtaat työvälineet ja pakkausastiat
-
Hygienia ja omavalvonta
MARJA-ALAN SANASTOA
HILLO
- Kiinteä valmiste, jossa raaka-aineena on vain kokonaisia tai paloiteltuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia, sekä makeutusainetta ja vettä
- Marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuuden tulee olla vähintään 30 painoprosenttia
- Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa marja-, hedelmä tai kasvispitoisuus
HILLOKE
- Jos säilykkeeseen on pantu vain vähän sokeria, saadaan ohutta, juoksevaa säilykettä eli hilloketta
MARMELADI
- Kiinteä valmiste, jonka valmistusaineena käytetään sosetta, täysmehua tai kokonaisia ja paloiteltuja marjoja, hedelmiä tai kasviksia, makeutusainetta ja vettä
- Marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuuden tulee olla vähintään 30 painoprosenttia
- Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa marja-, hedelmä tai kasvispitoisuus
MEHU
- Valmiste, joka on tehty täysmehusta lisäämällä vettä ja/tai makeutusainetta
- Täysmehupitoisuus vähintään 35 painoprosenttia
- Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa täysmehupitoisuus ja tarvittaessa laimennusohje
MEHUJUOMA
- Valmiste, joka täysmehupitoisuus on vähintään 10 painoprosenttia
- Myyntipäällyksessä on ilmoitettava täysmehupitoisuus
NEKTARI
- Sellaisenaan nautittavaksi tarkoitettu valmiste. Valmistusaineena käytetään ainoastaan soseutettua marjaa, hedelmää tai kasvista, täysmehua sekä tarvittaessa makeutusainetta ja vettä. Marja- ja hedelmäpitoisuuden on oltava vähintään 50 painoprosenttia. Happamista tai voimakasaromisista raaka-aineista tehdyn nektarin marja- tai hedelmäpitoisuuden tulee olla vähintään 25 painoprosenttia
- Myyntipäällyksessä tulee ilmoittaa marja-, hedelmä- tai kasvispitoisuus
TUOREMEHU
- Tuoremehun valmistus tapahtuu samalla tavoin kuin täysmehun, mutta tuoremehuun ei saa lisätä makeutusainetta. Tuoremehua ei saa tehdä säilyväksi kuumentamalla.
- Säilyy vain muutaman päivän
TÄYSMEHU
- Marjoista, hedelmistä tai kasviksista fysikaalisilla tai entsymaattisilla menetelmillä tehty valmiste. Valmistuksessa ei saa lisätä vettä eli 100-prosenttista mehua
- Sokeria saa lisätä enintään 15 painoprosenttia
- Voidaan pastöroida
Tuotekuvagalleria = > Tutustu.
Lähteet ja linkit:
Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.
Kuvat:
Knuutila, Seija
|