Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Marjakastikkeet ja siirapit

   

ETUSIVU/Marjavalmisteiden valmistus l Hillot ja hyytelöt l Paistonkestävät marmeladit l Makeismarmeladit l Marjakastikkeet ja siirapit  l Marjamehut l Marjaviinit l Tuotekehitys  

 

Paseeraus
Paseerauslaite

Sana ”paseeraus” tarkoittaa soseutusta siivilän läpi painellen. Tällä tavoin voidaan erotella esimerkiksi hillankivet pois ja saadaan sosemaista massaa mm. hillakastiketta varten. Pieniä määriä marjoja voidaan paseerata siivilän läpi painelemalla, mutta suurempien määrien käsittelyyn siivilä on liian työläs ja aikaa vievä.

Mikäli paseerattavia marjoja on vuoden mittaan paljon, kannattaa hankkia paseerauslaite.

Laitteita on erikokoisia pienistä pöytämalleista isompiin lattiamalleihin ja käsikäyttöisistä sähkökäyttöisiin. Toimintaperiaate on kaikissa kuitenkin suunnilleen sama eli pyörivä yleensä kumipäällysteinen mela painaa marjat suodatinlieriön läpi ja siemenet, kuoret tai kivet tulevat poistoaukon kautta pois.   Paseeraualaite avattuna

Paseerauksessa eroteltavat kuoret ja siemenet kuuluvat suurelta osalta terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin. Ne kannattaa kuivata ja jauhaa pulveriksi. Tätä pulveria voi käyttää maku- tai väriaineena ruuanlaitossa ja erityisesti leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa. Myös kosmetiikkateollisuus on nykyisin kiinnostunut kuorten ja siemenien ainesosista.  

 


 

Marjakastikereseptit

Hilla-puolukkakastike

 

 Hillasose   0,400 kg
 Puolukkasose   0,100 kg
 Sokeri 1.   0,390 kg
 Vesi   0,100 kg
 Pektiini LM 104   0,002 kg
 Sokeri 2.   0,010 kg
 Sitruunahappo   0,003 kg
 Vesi   0,003 kg

Kuumenna soseet, sokeri 1. ja vesi. Lisää seokseen pektiini-sokeri 2. seos, keitä pari minuuttia ja nosta pois levyltä. Lisää vesitilkkaan (= 0,003 kg) sekoitettu sitruunahappo. Jäähdytä 90 asteiseksi ja pullota. 

Puolukkakastike

 Puolukkasose  

  0,500 kg

 Sokeri 1.

  0,390 kg

 Vesi

  0,100 kg

 Pektiini LM 104

  0,002 kg

 Sokeri 2.

  0,010 kg

 Sitruunahappo

  0,003 kg

 Vesi

  0,003 kg

Hillakastike

 

 

 

 Paseerattu hilla

 0,500 kg

 Vesi

 0,200 kg

 Sokeri 1.

 0,285 kg

 Pektiini LM 102

 0,003 kg

 Sokeri 2.

 0,015 kg

 Sitruunahappo

 0,005 kg

 Vesi

 0,005 kg

 

 


 

 

Marjasiirappireseptit

Puolukkasiirappi

Sekoita vesi ja mehu. Kuumenna neste kiehuvaksi. Lisää sokeri ja siirappi ja kuumenna 106 asteeseen. Keitä noin puoli tuntia. Tee hyytymistesti: tiputa seosta lautaselle ja kokeile hyytyykö. Mikäli seos ei ala hyytyä, jatka keittämistä ja toista testi hetken kuluttua.

 

 


 

 

Lähde ja linkit:

Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.

 

 

 

 Puolukkamehu

 0,500 kg

 Vesi

 0,500 kg

 Sokeri

 0,250 kg

 Tärkkelys- tai maltoosisiirappi

 0,250 kg


   Tulosta tämä sivu