Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Paistonkestävät marmeladit ETUSIVU/Marjavalmisteiden valmistus l Hillot ja hyytelöt l Paistonkestävät marmeladit l Makeismarmeladit l Marjakastikkeet ja siirapit l Marjamehut l Marjaviinit l Tuotekehitys
Paistonkestävän marmeladin perusresepti
A) PEKTIINILIUOS
HUOM! Pidä liuos koko ajan yli 60-asteisena.
Liuos säilyy toimintakelpoisena vuorokauden, mikäli lämpötila on kokoajan yli 60oC.
B) VEDENSITOJAT
C) HAPPAMUUDENSÄÄTÖ
Massa yhteensä 1114,5 g
Haihtuu n. 10%
Laskennallinen saanto noin 1000 g
Marjapitoisuus n. 35%
Sokeripitoisuus n. 35%
a) sekoita pektiini ja sokeri, liuota 100 asteiseen veteen. Lisää pektiiniliuos hyvin sekoittaen hillokattilaan.
b) sekoita tärkkelys ja johanneksenleipäpuujauhe sokeriin, liuota 50 asteiseen veteen tehosekoittajalla.
Lisää paksunnosaineseos hillokattilaan hyvin sekoittaen. Vedä kattila pois hellalta.
c) liuota happoa ja puskurisuola 100 asteiseen veteen ja lisää hillokattilaan hyvin sekoittaen.
VINKKEJÄ!
Tee a, b- ja c-liuoksia kerralla useampaan hilloon, pysyvät paremmin kuumina eikä haihtumista tapahdu niin paljon.
Kalsiumsitraatti on happopuskuri, sillä saadaan pehmeämpi rakenne ja se lisätään ennen happoa tai samanaikaisesti.
Puolukkahillolle sitruunahappo ei ole välttämätön, mutta esim. mansikalle, vadelmalle ja hillalle sitä kannattaa käyttää; se säilyttää väriä.
Paistonkestävien marmeladien reseptejäPaistonkestävä mustikka-omena-kanelimarmeladi
Sekoita pektiini ja sokeri 1. keskenään. Kuumenna marjat, sose, kaneli, vesi ja sokeri kiehuvaksi. Lisää pektiini-sokeriseos hyvin sekoittaen. Sekoita tärkkelys, johanneksenleipäpuujauhe ja sokeri ja lisää 50 asteiseen veteen tehosekoittajalla. Lisää seos hillokattilaan hyvin sekoittaen. Ota kattila pois levyltä ja lisää sitruunahappoliuos. Jäähdytä ja pakkaa 90 asteisena (oC). VINKKEJÄ! Tee a, b- ja c-liuoksia kerralla useampaan hilloon, pysyvät paremmin kuumina eikä haihtumista tapahdu niin paljon. Kalsiumsitraatti on happopuskuri, sillä saadaan pehmeämpi rakenne ja se lisätään ennen happoa tai samanaikaisesti. Puolukkahillolle sitruunahappo ei ole välttämätön, mutta esim. mansikalle, vadelmalle ja hillalle sitä kannattaa käyttää.
Lähteet ja linkit:Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio. |