Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Makeismarmeladit

   

ETUSIVU/Marjavalmisteiden valmistus l Hillot ja hyytelöt l Paistonkestävät marmeladit l Makeismarmeladit l Marjakastikkeet ja siirapit  l Marjamehut l Marjaviinit l Tuotekehitys  

 

Makeismarmeladien perusresepti, raaka-aineena marjat

Karpalomarmeladimakeisia Marjamakeisten irrotus muoteista
 75 g

 Pektiini Genu D 100

 245 g  Sokeria
 1300 ml  Vettä
 1500 g  Sokeria
 1350 g  Tärkkelyssiirappia
 600 g  Marjaa
 15 g  Sitruunahappoa
 15 ml  Vettä

  1. Sekoita sokeri ja pektiini keskenään. Lisää seos lämpimään veteen ja keitä 1-2 minuuttia, kunnes pektiini on täydellisesti liuennut.
  2. Sekoita keittoon sokeri ja tärkkelyssiirappi varoen liiallista jäähtymistä. Keitä 108 asteeseen.
  3. Lisää keittoon marjat (murskaus, esilämmitys). Keitä 107,5 – 108,5 asteeseen.
  4. Ota kattila pois liedeltä. Lisää sitruunahappoliuos.
  5. Vala välittömästi levyksi leivinpaperin päälle tai silikonimuotteihin. Sokeroi pinta välittömästi sirosokerilla.
  6. Hyytymisaika vaihtelee tuotteesta riippuen 1-5 h. Leikkaa tai irrota muoteista ja sokeroi.
  7. Arvioi tuotteen ulkonäkö, rakenne ja maku ja tee perusreseptiin tarvittavat muutokset.
 

Makeismarmeladien perusresepti, raaka-aineena mehu

Hillasuklaapatukka

Makeismarmeladien valmistus mehusta
 75 g  Pektiini Genu D 100
 230 g  Sokeria
 1300 ml  Täysmehua
 2000 g  Sokeria
 1350 g  Tärkkelyssiirappia
 22 g  Sitruunahappoa
 22 g  Vettä

  1. Sekoita sokeri ja pektiini keskenään. Lisää seos lämpimään täysmehuun ja keitä 1-2 minuuttia, kunnes pektiini on täydellisesti liuennut.
  2. Sekoita keittoon sokeri ja tärkkelyssiirappi varoen liiallista jäähtymistä. Keitä 107,5 – 108,5 asteeseen (oC).
  3. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sitruunahappoliuos.
  4. Vala massa välittömästi levyksi leivinpaperin päälle tai silikonimuotteihin. Sokeroi pinta välittömästi sirosokerilla.
  5. Hyytymisaika vaihtelee tuotteesta riippuen 1-5 h. Leikkaa tai irrota muoteista ja sokeroi.
  6. Arvioi tuotteen ulkonäkö, rakenne ja maku ja tee perusreseptiin tarvittavat muutokset.

 


 

Ongelmia ja ratkaisujaMarmeladimakeisten pakkausvaihtoehtoja

Marmeladi ei hyydy tai hyytyy hitaasti

  • Ei tarpeeksi hapan
    • Lisää sitruunahapon määrää
  • Liian alhainen liukoisen kuiva-aineen määrä
    • Haihduta enemmän vettä tai lisää sokeria'
  • Pektiinin hajoaminen
    • Vähennä keittoaikaa
    • Älä seisota marmeladimassaa kuumana

Heikko geeli

  • Ei tarpeeksi hapan
    • Lisää sitruunahapon määrää
  • Liian alhainen liukoisen kuiva-aineen määrä
    • Haihduta enemmän vettä tai lisää sokeria
  • Pektiinin hajoaminen
    • Vähennä keittoaikaa
    • Älä seisota marmeladimassaa kuumana
  • Liian paljon pelkistäviä sokereita
    • Vähennä keitto- ja kuumaseisotusaikaa
    • Nosta pH:ta keitonajaksi
    • Vähennä tärkkelyssiirapin määrää
  • Pektiini ei liuennut
    • Tarkista työtapasi
  • Liian vähän pektiiniä
    • Lisää pektiinin määrää reseptissä

Halkeamia ja ilmakuplia marmeladissa

  • Hyytyminen on jo alkanut tai seos on liian paksua
    • Korjaa liukoisen kuiva-aineen määrää, jos se on liian suuri
    • Korjaa pH:ta, jos se on liian alhainen
    • Nosta seoksen lämpötilaa ennen valamista
    • Vala nopeammin


Marmeladi on tahmeaa ja hikoilevaa

  • Väärä liukoisen kuiva-aineen määrä
    • Mittaa ja korjaa liukoinen kuiva-aine
  • Liian paljon pelkistäviä sokereita
    • Vähennä keitto- ja kuumaseisotusaikaa
    • Nosta pH:ta keiton ajaksi
    • Vähennä tärkkelyssiirapin määrää


Marmeladi kiteytyy

  • Liian korkea liukoisen kuiva-aineen määrä
    • Mittaa ja muuta liukoisen kuiva-aineen määrää
  • Glukoosi kiteytyy
    • Vähennä keitto- ja kuumaseisotusaikaa
    • Nosta pH:ta keiton ajaksi
    • Vähennä tärkkelyssiirapin määrää
  • Sokeri kiteytyy
    • Lisää tärkkelyssiirapin määrää 


Lähteet ja linkit:

Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.

   Tulosta tämä sivu