Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Juoma-artikkelit ja -kirjallisuus

   

Juoma-alan uutisaiheita ja artikkeleita:

VIRTUAALIVEDEN KEHITTÄJÄ JOHN ALLAN PALKITTIIN VESIVIIKOLLA
Lue lisää Maaseudun Tulevaisuus 22.8.08 artikkelista.

VIRVOITUSJUOMIEN BENTSEENITUTKIMUKSET EIVÄT ANNA SYYTÄ HUOLEEN
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.  

PULLOVESIYRITTÄJÄ KOHTAA LUPAVIIDAKON
Pulloveden tuotannolla on kovat laatuvaatimukset. Lue lisää Maaseudun Tulevaisuus 30.6.08 artikkelista.

MEHUISSA MENNÄÄN LAADUKKAAMPAAN JA VALMIIMPAAN
Lue lisää Pakkaus-lehdestä 3/2008

TEERENPELIN PAKKAUSDESIGN IHASTUTTI MYÖS OLUTMAASSA
Lue lisää Pakkaus-lehdestä 3/2008

PAKATTU JUOTAVAKSI TARKOITETTU VESI JA PAKKAAMISEEN LIITTYVIÄ RISKEJÄ
Lue lisää Elintarvike ja terveys 1/2007 artikkelista.

KEINOVÄRIEN KÄYTTÖ ON VÄHENTYNYT VIRVOITUSJUOMISSA JA YLEISTYNYT IRTOJÄÄTELÖISSÄ
Lue lisää Elintarvike ja terveys-lehden 1/03 artikkelissa.

LEMMENJUOMAA POSION TOLVASTA HELSINGIN MARKKINOILLE
Lue lisää Lapin Kansan 2.9.2002 artikkelista.

MIKSI ERITTÄIN KYLMÄ OLUTPULLO JÄÄTYY VASTA AVATTAESSA?
Vesi voi normaalissa ilmanpaineessa jäähtyä alle nolla-asteiseksi muuttumatta silti jääksi. Tällaisessa alijäähtyneessä vedessä molekyylit liikkuvat jähmeästi, mutta ne eivät ole järjestäytyneet, kuten kiinteässä aineessa. Pienikin häiriö, esimerkiksi epäpuhtaus tai mekaaninen ärsyke, saa veden kuitenkin jähmettymään. Esimerkiksi ilmakehän alijäähtyneen veden törmätessä lentokoneeseen siipiin muodostuu kohtalokas jääkerros.

Olut käyttäytyy veden lailla. Jos -10-asteinen pullo avataan, kaasukuplat tai avaamistärinä laukaisevat alijäähtyneen juoman kiteytymisen. Noin kahdeksasosa pullon sisällöstä jämähtää jäähän hetkessä. Loppu olut säilyy nesteenä, koska jäätyessä vapautunut lämpö on nostanut sen lämpötilan nollaan (Tiede 2/97).

 


 

Juomakirjallisuutta/Knuutila Seija
Teos: JUO & SYÖ

  • Alkoholijuomat ruoanvalmistuksessa. 1993. Oy Alko Ab.
  • Juo & Syö. 2005. Sinebrychoff.
  •  Raikas kivennäisvesi. 1994. Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto ry.
  • Tarinaa viinistä. 1962. Armas J. Pulla.
  • Terveellisiä mehuja. Elinvoimaa ja energiaa antavia tuoremehuja ja juomasekoituksia. 1999. Hawkin, Kathryn.
  • Viiniä aterialla.1995. Alko.

 


 

Lähteet ja linkit:

Pakkaus 3/2008
Tiede 2/97.

 www.ruokatieto.fi


   Tulosta tämä sivu