Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Keittomakkaroiden valmistus

   

ETUSIVU_KEITTOMAKKARAT I Lihalajitelmien vastaanotto I Massan kutterointi I Massan ruiskutus I Luonnon suolet I Tekosuolet I Savustus I Keitto I Perusresepti I

Osaamiskartoitus  Porogrillereitä ja auranakkeja

Arvioi omaa keittomakkaroiden valmistuksen osaamistasi siirtymällä Opetushallituksen sivustolle osioon www.osaan.fi

= > Valitse tutkinnoksi Lihanjalostajan ammattitutkinto

= > Valitse tutkinnon valinnaiseksi osaksi Lihatuotteiden valmistus 

 


 Keittomakkaroiden valmistuksessa on hallittava seuraavat työvaiheet:

  • Valmistuksen aineosien esikäsittely ja punnitus
  • Makkaramassan valmistus (haluttu ulkonäkö ja rakenne): Ruokamakkarat, leikkelemakkarat ja raakamakkarat
  • Luonnonsuolten ja keinosuolten käsittely
  • Erilaisten makkaramassojen ruiskutus eri päällykseen niin, että rakenne ja ulkonäkö on haluttu
  • Kypsennys/eri keittomakkaratyyppien tuotekohtainen kypsennysprosessi
  • Jäähdytys
  • Varastointi
  •  Henkilökohtaisten työvälineiden ja -laitteiden käyttö ja huolto   

 


 

Valmistusprosessi ja Keittomakkarat - opetusdiasarja

 Keittomakkaroiden valmistusprosessi = > Tutustu prosessikaavioon.

Keittomakkarat

 

 


 

Makkarasanasto

Makkarasanoja/Rahola Jaakko = > Tutustu.


Keittomakkarat ovat Suomen suosituimpia lihavalmisteita.  

Niiden osuus lihavalmisteteollisuuden kokonaistuotannosta on n. 75 %. Keittomakkaroita ovat leikkelemakkarat ja ruokamakkarat. Leikke­le­makkarat ovat nimensä mukaisesti tarkoitettu käytettäviksi leik­keleinä. Ruokamakkarat, joihin kuuluvat esim. lenkkimakka­rat, on tarkoitettu pääasiassa käytettäväksi ruuanvalmistukseen.

Keittomakkaroiden lihapitoisuusvaatimukset
 Leikkelemakkarat  50 % painosta
 Ruokamakkarat  45 % painosta

 

 

 

 


 

Lähteet ja linkit: 


Näyttötutkinnot/lihanjalostajan ammattitutkinto 2001 
Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio. 
Ruokatalli. 2009. Keittomakkarat-opetusdiasarja.

www.osaan.fi   href="http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html">http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html _fcksavedurl=""http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html">http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html" _fcksavedurl=""http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html">http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html" _fcksavedurl=""http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html">http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/sanaind.html"


   Tulosta tämä sivu