Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Luonnon suolet

   
 Luonnonsuoli
Lampaansuoli on Suomessa suurimmaksi osaksi tuontitavaraa ja käytetään nakkityyppisten makkaroiden päällyksenä. Suolen hal­kaisija vaihtelee 17 - 25 mm ja sitä myydään n. 90 m:n nippuina tai rypytettynä. Käytetty suoli on lampaan ohut­suolta ja yhdestä eläimestä sitä saadaan 20 - 28 m.
 
Siansuoli on grilli- ja aamiaismakkaroiden päällys. Kyseessä on sian ohutsuoli. Yhdestä siasta sitä saadaan 15 - 18 m, ja sen lä­pimitta on 30 - 47 mm.
 
Naudan vääräsuoli on halkaisijaltaan 32 - 45 mm ja sitä käytetään lenkkityyppisiin makkaroihin.
 
Muitakin luonnonsuolia käytetään erikoistapauksissa. Naudan poh­juketta käytetään berliininmakkaran päällyksenä ja joihinkin eri­koiskestomakkaroihin käytetään naudan suoraasuolta.

Lähde ja linkit:

Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.

Kuvat:

Knuutila, Seija


   Tulosta tämä sivu