Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA! | Luonnon suolet ETUSIVU_KEITTOMAKKARAT I Lihalajitelmien vastaanotto I Massan kutterointi I Massan ruiskutus I Luonnon suolet I Tekosuolet I Savustus I Keitto I Perusresepti I
Lampaansuoli on Suomessa suurimmaksi osaksi tuontitavaraa ja käytetään nakkityyppisten makkaroiden päällyksenä. Suolen halkaisija vaihtelee 17 - 25 mm ja sitä myydään n. 90 m:n nippuina tai rypytettynä. Käytetty suoli on lampaan ohutsuolta ja yhdestä eläimestä sitä saadaan 20 - 28 m.
Siansuoli on grilli- ja aamiaismakkaroiden päällys. Kyseessä on sian ohutsuoli. Yhdestä siasta sitä saadaan 15 - 18 m, ja sen läpimitta on 30 - 47 mm.
Naudan vääräsuoli on halkaisijaltaan 32 - 45 mm ja sitä käytetään lenkkityyppisiin makkaroihin.
Muitakin luonnonsuolia käytetään erikoistapauksissa. Naudan pohjuketta käytetään berliininmakkaran päällyksenä ja joihinkin erikoiskestomakkaroihin käytetään naudan suoraasuolta.
Lähde ja linkit:Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.
Kuvat:Knuutila, Seija |