Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA! | Tekosuolet ETUSIVU_KEITTOMAKKARAT I Lihalajitelmien vastaanotto I Massan kutterointi I Massan ruiskutus I Luonnon suolet I Tekosuolet I Savustus I Keitto I Perusresepti I
Kollageenisuolen raaka-aineena on käytetty vuodasta nahan valmistuksessa poistettuja osia. Nahkajätteet hienonnetaan kuiduiksi, jotka kemialliselta koostumukseltaan ovat pääasiassa kollageenia (= sidekudosvalkuainen). Kuitumassa puristetaan kovalla paineella suolen muotoon. Kollageenisuoli on siis tehty luonnonaineesta ja muistuttaa ominaisuuksiltaan luonnonsuolta. Se on hengittävä ja päästää savun lävitseen. Kollageenisuolta on onnistuttu tekemään myös luonnonsuolen muotoiseksi. Se onkin tällä hetkellä Suomessa yleinen lenkin päällyksenä. Kun kollageenikuidusta tehdään ohutseinämäinen suoli, on se kypsennyksen jälkeen syöntikelpoista. Nakkien syötävä tekosuoli on usein kollageenisuolta.
Selluloosasuoli, jota myös sellofaanisuoleksi kutsutaan, on suolen muotoon muokattua selluloosa-asetaattia. Suoli on hengittävää ja savua läpäisevää käyden sekä keitto- että kestomakkaroiden päällykseksi. Selluloosasuoli on helppo värjätä elintarvikeväreillä halutun väriseksi.
Selluloosasuolen hyviin ominaisuuksiin kuuluu sen hyvä kuorittavuus. Kuorittavien nakkien kuorena käytetäänkin selluloosasuolta, joka voidaan helposti poistaa koneellisesti ennen pakkaamista.
Selluloosa-kuitusuoli. Nimi kuitusuoli johtuu siitä, että suolen runko on tehty lujasta kasvikuidusta (vrt. teepussit). Tämä tekee suolen lujaksi, ja se käy hyvin koneelliseen sidontaan. Runkoon on liitetty yhtenäinen selluloosa-asetaattikerros, joka antaa suolelle sen hengittävyyden ja tekee siitä savustuskelpoisen. Selluloosa-asetaattikerroksen ominaisuuksia vaihtelemalla saadaan aikaan eri tarkoituksiin sopivia suolilaatuja. Selluloosakuitusuolta käytetään sekä keitto- että kestomakkaroihin.
PVDC-muovisuoli on yleinen maksamakkaran valmistuksessa. PVDC
(= polyvinylideenikloridi) -muovin ominaisuuksiin kuuluu, että se voidaan tehdä lämmössä kutistuvaksi. PVDC-muovi ei läpäise happea eikä vesihöyryä, joten sitä käytettäessä saadaan hyvin säilyvä makkara. PVDC-suolta, kuten muitakaan muovisuolia ei savusteta.
PVDC-kuitusuoli saadaan aikaan yhdistämällä kasvikuiturunko ja edellä mainittu muovi. Tuloksena on varsin luja ns. hengittämätön suoli, jota ei savusteta. Sitä käytetään esimerkiksi tehtäessä eräitä keittomakkaroita, ns. annosmakkaroita. Läpäisemättömyys aiheuttaa sen, että makkaroista pyrkii keitossa irtoamaan vettä, joka näkyy kuoren alle kertyvänä hyytelönä. Ilmiö voidaan välttää vähentämällä lisätyn veden määrää.
Lähde ja linkit:Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio. |