Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Keittomakkaramassan ruiskutus

   
Makkaran päällysteeksi tarkoitettu suoli täytetään makkararuis­kulla. Työvaiheen nimi on ruiskutus, ja siihen kuuluu myös täy­tetyn suolen sitominen tai kieputtaminen määrämittaisiksi makka­roiksi.
 
Ruiskutettaessa massaan ei saa jäädä ilmaa. Sylinteriruiskussa asiasta huolehditaan ruiskua täytettäessä. Massa täytetään si­ten, että ilmatiloja ei jää. Jatkuvatoimisessa ruiskussa massa kulkee tyhjiökammion kautta, missä siinä oleva mahdollinen ilma poistetaan. Massaan jääneet ilmakuplat heikentävät makkaran ul­konäköä. Pahinta kuitenkin on kuplissa olevan ilman hapettava vaikutus ja niiden lämmönjohta­vuutta alentava vaikutus. Nämä heikentävät makkaran värinmuodos­tusta ja -säilyvyyttä.
 
Nakkimakkarat, erilaiset grillimakkarat ja tekosuoleen ruiskute­tut lenkit tehdään makkaroiksi kieputtamalla. Annostelulaite ja suolenkiertolaite toimivat tahdistettuna. Kiertolaite kiertää suolta 3 - 5 kertaa pituusakselinsa ympäri ruiskutusannosten vä­liajoilla ja syntynyt suolen kierre sulkee massan suoleen.


Lähde ja linkit:

Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.

   Tulosta tämä sivu