Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA! | Keittomakkaramassan ruiskutus ETUSIVU_KEITTOMAKKARAT I Lihalajitelmien vastaanotto I Massan kutterointi I Massan ruiskutus I Luonnon suolet I Tekosuolet I Savustus I Keitto I Perusresepti I
Makkaran päällysteeksi tarkoitettu suoli täytetään makkararuiskulla. Työvaiheen nimi on ruiskutus, ja siihen kuuluu myös täytetyn suolen sitominen tai kieputtaminen määrämittaisiksi makkaroiksi.
Ruiskutettaessa massaan ei saa jäädä ilmaa. Sylinteriruiskussa asiasta huolehditaan ruiskua täytettäessä. Massa täytetään siten, että ilmatiloja ei jää. Jatkuvatoimisessa ruiskussa massa kulkee tyhjiökammion kautta, missä siinä oleva mahdollinen ilma poistetaan. Massaan jääneet ilmakuplat heikentävät makkaran ulkonäköä. Pahinta kuitenkin on kuplissa olevan ilman hapettava vaikutus ja niiden lämmönjohtavuutta alentava vaikutus. Nämä heikentävät makkaran värinmuodostusta ja -säilyvyyttä.
Nakkimakkarat, erilaiset grillimakkarat ja tekosuoleen ruiskutetut lenkit tehdään makkaroiksi kieputtamalla. Annostelulaite ja suolenkiertolaite toimivat tahdistettuna. Kiertolaite kiertää suolta 3 - 5 kertaa pituusakselinsa ympäri ruiskutusannosten väliajoilla ja syntynyt suolen kierre sulkee massan suoleen.
Lähde ja linkit:Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio. |