Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | | Lakritsi
ETUSIVU/Makeisten valmistus l Fudge l Lakritsi l Kovat karamellit l Makeismarmeladit l Sevitsi l Toffee l Tryffeli
Perusresepti; patakeitto normaalipaineessa:
A. |
Vehnäjauho |
70kg |
|
Vesi |
80kg |
|
Lakritsiuute (sprayjauhe) |
8kg |
B. |
Neste 77 |
140kg |
|
ET-melassi |
35kg |
|
Musta väri (pasta) |
0,6kg |
|
Suola |
0,3kg |
Yhteensä 334,0kg
Haihtuva osa 85,6kg
Teoreettinen saanto 248,4kg
Vesipitoisuus lopputuotteessa 15-20%.
Valmistus:
- Vehnäjauho, lakritsiuute ja vesi sekoitetaan seokseksi A.
- Lisää keittimeen Neste77, puolet ET-melassista ja jauhoseos A. Kuumenna massa kiehumispisteeseen, lisää tämän jälkeen loput melassista, musta väri ja suola.
- Keittämistä jatketaan 70-75% kuivapitoisuuteen.
- Lisää anisöljy lämmön sulkemisen jälkeen ja sekoita noin 5 min.
- Massa tyhjennetään lämpöä kestäviin muovi- tai metalliastioihin.
- Muotoilu voidaan tehdä heti noin 90-asteisena tai seuraavana päivänä, "kypsymisen" jälkeen.
- Muotoiltu lakritsi kuivataan pelleillä 40-50 asteessa 15-20%:n loppuvesipitoisuuteen.
Lähteet ja linkit:
Knuutila, Seija & Saarelainen, Jukka-Pekka. 2009. Makeisten valmistus - verkkoaineisto.
Kuvat:
Knuutila, Seija & Saarelainen, Jukka-Pekka
|