Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Marjakastikkeet ja siirapit ETUSIVU/Marjavalmisteiden valmistus l Hillot ja hyytelöt l Paistonkestävät marmeladit l Makeismarmeladit l Marjakastikkeet ja siirapit l Marjamehut l Marjaviinit l Tuotekehitys
Paseeraus Sana ”paseeraus” tarkoittaa soseutusta siivilän läpi painellen. Tällä tavoin voidaan erotella esimerkiksi hillankivet pois ja saadaan sosemaista massaa mm. hillakastiketta varten. Pieniä määriä marjoja voidaan paseerata siivilän läpi painelemalla, mutta suurempien määrien käsittelyyn siivilä on liian työläs ja aikaa vievä. Mikäli paseerattavia marjoja on vuoden mittaan paljon, kannattaa hankkia paseerauslaite. Laitteita on erikokoisia pienistä pöytämalleista isompiin lattiamalleihin ja käsikäyttöisistä sähkökäyttöisiin. Toimintaperiaate on kaikissa kuitenkin suunnilleen sama eli pyörivä yleensä kumipäällysteinen mela painaa marjat suodatinlieriön läpi ja siemenet, kuoret tai kivet tulevat poistoaukon kautta pois. Paseerauksessa eroteltavat kuoret ja siemenet kuuluvat suurelta osalta terveysvaikutteisiin elintarvikkeisiin. Ne kannattaa kuivata ja jauhaa pulveriksi. Tätä pulveria voi käyttää maku- tai väriaineena ruuanlaitossa ja erityisesti leivonnassa ja jälkiruokien valmistuksessa. Myös kosmetiikkateollisuus on nykyisin kiinnostunut kuorten ja siemenien ainesosista.
Marjakastikereseptit Hilla-puolukkakastike
Kuumenna soseet, sokeri 1. ja vesi. Lisää seokseen pektiini-sokeri 2. seos, keitä pari minuuttia ja nosta pois levyltä. Lisää vesitilkkaan (= 0,003 kg) sekoitettu sitruunahappo. Jäähdytä 90 asteiseksi ja pullota. Puolukkakastike
Hillakastike
Marjasiirappireseptit Puolukkasiirappi
Sekoita vesi ja mehu. Kuumenna neste kiehuvaksi. Lisää sokeri ja siirappi ja kuumenna 106 asteeseen. Keitä noin puoli tuntia. Tee hyytymistesti: tiputa seosta lautaselle ja kokeile hyytyykö. Mikäli seos ei ala hyytyä, jatka keittämistä ja toista testi hetken kuluttua.
Lähde ja linkit: Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.
|