Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Hygienia ja omavalvonta

   

ETUSIVU l Hygienia ja omavalvonta l Tuotetuntemus l Raaka-aineen valinta ja esikäsittelyt l Valmistuslaitteiden tuntemus l Marjavalmisteiden valmistus l Pakkaaminen ja säilytys l Marja-artikkelit ja kirjallisuus

 

Hygieeninen työskentely ja omavalvonnan noudattaminen

Marjojen jalostaja:

  • Noudattaa henkilökohtaista työskentelyhygieniaa 
  • Toteuttaa lainsäädännön edellyttämää elintarvikehygieniaa ja työtilojen puhtaanapitoa
  • Ymmärtää omavalvonnan merkityksen
  • Noudattaa omavalvontaohjeita, suorittaa omavalvontasuunnitelmassa sovittuja mittauksia, kirjaa mittaustulokset sekä tulkitsee kirjauksia ja toimii poikkeamista annettujen ohjeiden mukaan

  

 


Marjavalmisteiden mikrobit

BAKTEERIT JA NIIDEN ITIÖT
  • Eivät lisäänny marjavalmisteissa, koska niiden pH alle 4,5
  • Bakteerien itiöt (basillit, klostridit) jäävät henkiin pastöroinnissa ja tuhoutuvat vasta steriloinnissa yli 100o
     
HOMEET JA HIIVAT
  • Löytyy aina sisällä/ ulkona
  • Viihtyvät happamassa, tuhoutuvat itiöineen pastöroinnissa, tav. 80oC
  • Lisääntyvät jääkaappilämpötilassakin
  • Homeet vaativat happea/ ilmaa lisääntyäkseen, siksi ilmaton pakkaus (vakuumi)
  • Marjatuotteita ei pitäisi tehdä helteellä

= > Ilmassa paljon homeita

= > Jäähtyminen hidasta

 HIIVAT
  • Hiivat selviytyvät ilman happea, mutta vaativat sokeria
    • 2 – 0 % sokeria = > Käyminen nopeaa
    • 25 – 45 % sokeria = > Hidas käyminen
    • Yli 50 % sokeria = > Ei käymistä

Lähteet ja linkit:

Näyttötutkinnon perusteet/Elintarvikejalostajan ammattitutkinto 2001.
Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio
Postikortti. 2006. Laatua raaka-aineiden jalostamiseen - Elintarvike- ja pioroalan koulutushanke


   Tulosta tämä sivu