Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Konvehtimuottien värjääminen

   

ETUSIVU l Konvehtimuottien valmistelu l Konvehtimuottien värjääminen l Kuorien valaminen l Konvehtien täyttäminen l Konvehtien sulkeminen

 

Paineilmalla toimiva kynäruisku
Ruiskun maalikynä
Välineet

Kynäruisku Badger NH200A USA
Konvehtimuottien maalaamiseen käytetään paineilmalla toimivaa kynäruiskua (säätö: 1,2 bar).
  • Maalikynän osat: ruisku, neula/kärki
Ruisku säilytetään kärki upotettuna elintarvikekäyttöön tarkoitettuun desinfiointiaineeseen. Käyttöönotettaessa maalikynä on aina avattava ja puhdistettava käyttäen elintarvikekäyttöön tarkoitettua desinfiointiainetta.
Maalausvaiheessa mitä enemmän neulan kärki tukkii ruiskun suuaukon, sitä hienojakoisempi on maalisuihku. Rasvaliukoisia värejä käytettäessä on aukon oltava melko suuri, jotta väriaine tulee ruiskun läpi.

Rasvaliukoiset värit
Kaakaovoin sisältävä, lämmitettävä/valmis PCB-väri
Kaakaovoihin sekoitettava, lämmitettävä väri
 Käyttövalmis spray-väri/Velvet

Suklaamuottien värjäämiseen käytetään rasvaliukoisia värejä.  Muotteja maalattaessa rasvaliukoisten värien lämpötilan on oltava yli 60oC, jotta väri tulee ruiskusta läpi. Näin ollen ei voida maalata pitkiä sarjoja ilman käytettävän värin uutta lämmitystä. Esimerkiksi sinistä ja punaista väriä käytettäessä voidaan lisäksi ruiskuttaa valkoinen väri edellisten päälle. Näin kyseinen väri tulee paremmin esille ja erilliset väripisteet, läiskät eivät ole niin haitaksi.
Värien sekoittaminen/valmistaminen
  1. Valmis väri (sisältää kaakaovoin): Sellaisenaan valmis käytettäväksi, vain lämmitetään mikroaaltouunissa  yli 60oC:ksi.  Valmiin värin joukkoon voidaan lisätä hieman hileväriä antamaan kiiltoa.
  2. Rasvaliukoinen väri, joka sekoitetaan kaakaovoihin. Lämmitetään mikroaaltouunissa yli 60oC:ksi, ravistetaan. Haluttaessa voidaan ehostaa väriä lisäämällä hileväriä tai kultaväriä.
  3. Spray-maali (sellaisenaan valmis käytettäväksi): Käyttölämpötila 20 – 25oC ja ruiskutusetäisyys 20 – 25 cm. 

 

 Kaakaovoi  Hilevärit  Kultaväri
 Kaakaovoi  Hilevärit  Kultaväri
Värin ruiskutus

Väripurkin kansi ruiskutusvaiheessa  Väripurkin kiinnitys maaliruiskuun Oikea ote ruiskutusvaiheessa
 Väripurkin kansi
 ruiskutusvaiheessa
 Väripurkin kiinnitys
 maaliruiskuun
 Oikea ote ruiskutusvaiheessa

 
Käytännön työvaiheet/Värin ruiskutus:
  • Ruiskun desinfiointi
  • Väri & kaakaovoi - yhdistelmän lämmitys
  • Ravistelu
  • Ruiskutuskannen vaihto
  • Värin ruiskutus
  • Ruiskun puhdistus tyhjäksi ja desinfiointi
 
Maalatut konvehtimuotit kuivataan huoneen lämpötilassa tai kylmiössä alassuin (varsinkin jos on käytetty paljon väriä).
 

Lähteet ja linkit:

Knuutila, Seija & Saarelainen, Jukka-Pekka. 2009. Suklaatuotteiden valmistus - verkkoaineisto.

Kuvat:

Knuutila, Seija & Saarelainen, Jukka-Pekka


   Tulosta tämä sivu