Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Sienten keittäminen

   

Rouskut
 Haaparousku  Kalvashaaparousku  Kangasrousku  Karvarousku Leppärousku

 

Kangas- ja karvarouskuja
 Rouskujen keittäminen

Rouskut huuhdotaan ja keitetään väljässä vedessä (5 litraa vettä ja 1 kg sieniä). Keitinvesi kuumennetaan kiehumispisteeseen ja sienet upotetaan veteen. Sienten keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Kangas- ja karvarouskuja keitetään 10 minuuttia ja haaparouskuja 5 minuuttia.

 
 
 

Korvasieni

Korvasieni

Korvasienet on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä, 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia ja huuhdeltava hyvin molempien keittokertojen jälkeen runsaassa vedessä. Keitin- ja huuhteluvettä ei käytetä.

Kuivattuja korvasieniä liotetaan ennen käyttöä vähintään kaksi tuntia (10 g sieniä ja 2 dl vettä). Liotusvesi heitetään pois. Liotuksen jälkeen korvasienet keitetään kuten tuoreet korvasienet. Korvasieniä käsiteltäessä on huolehdittava riittävästä tuuletuksesta. Keittämisen jälkeen sienet jäähdytetään nopeasti runsaalla kylmällä vedellä. Kun sienet ovat kunnolla jäähtyneet, ne valutetaan hyvin.


Keittämisen jälkeen rouskut ja korvasienet voidaan pakastaa tai rouskuista voidaan tehdä suolasieniä.  


Lähteet ja linkit:

Grön-Keskiniva, Anne. 2007. Sienitietokansio.

Kuvat:

Grön-Keskiniva, Anne.
Knuutila, Seija.


   Tulosta tämä sivu