Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Marjojen puristus MARJOJEN PURISTUS VEDENPAINEPURISTIMELLAEnnen marjojen puristusta vedenpainepuristin pestään huolellisesti varsinkin, jos edellisestä käytöstä on aikaa. Vesipaineletku liitetään kynsiliittimeen ja suljetaan laskuhana. Laskuhanasta voi laskea veden suoraan viemäriin tai laittaa letkun säiliöön. Vesi ei likaannu käytössä.
Kastele 1) luonnonkuituinen suodatinkangas tai 2) huuhtele nailonkangas. Kangas asetellaan lieriön sisäpintaa vasten. Helman voi taittaa ulkopuolelle tai taittaa tiukasti kumipussin alle. Yläreuna taitetaan ulkopuolelle. Ks. kuva.
Kumipussin ja suodatinkankaan väli täytetään murskatulla massalla ja suljetaan kansi. Muovinen roiskesuoja asetetaan puristimen päälle. Vesihana avataan ja mehu valuu kouruun ja siitä astiaan. Vesitilassa oleva ilma poistetaan avaamalla päällä oleva venttiili. Venttiili kierretään kiinni, kun puristimen alla varoventtiilistä tulee vettä.
Tehokas puristus edellyttää 4 - 6 barin painetta. Varoventtiili toimii 4 - 5 barin välillä. Kun mehun valuminen loppuu, suljetaan vesihana ja avataan venttiiliryhmän laskuhana, jolloin paine laskee. Puristimen alle laitetaan mäskiastia. Kansi avataan vasta, kun paine on kokonaan laskenut. Lieriö ja suodatinkangas nostetaan pois ja puristettu massa kaavitaan mäskiastiaan.
Mikäli samana päivänä tehdään useampi puristus, suodatinkangas suihkutetaan jokaisen puristuksen välillä niin puhtaaksi, että seuraava mehuerä tulee läpi. Luonnonkuituisen kankaan voi pestä pesukoneessa päivittäin. Nailonkankaan voi pestä painepesurilla.
Puristettua massaa voi käyttää edelleen esimerkiksi soseuttamalla paseerauslaitteella tai kuivaamalla ja jauhamalla pulveriksi.Puristuksen kannalta paras tulos saadaan, kun puristin on täynnä marjamassaa. Mikäli puristettava marjamäärä on niin pieni, ettei puristin tule täyteen, kannattaa puristus suorittaa ainakin kahteen kertaan. Eli kun ensimmäinen puristus on tehty ja mehua ei enää valu, lasketaan vettä pois sen verran, että kansi voidaan vaaratta avata ja marjamassaa voidaan pöyhiä. Kansi pannaan paikoilleen ja puristus tehdään uudelleen. Tuloksena saadaan talteen vielä jonkin verran mehua.
Mikäli samaa marjaa käsitellään useampi puristimellinen, voidaan käyttää ns. jatkuvan puristuksen menetelmää. Tällöin ensimmäisen puristuksen jälkeen marjamassaa vain lisätään puristimeen ja puristetaan uudelleen. Lisäyksiä jatketaan niin kauan, että puristin on täynnä.
MARJOJEN PURISTUS HYDRAULISELLA PURISTIMELLARaaka-aine puristetaan isommissa laitoksissa yleisemmin hydraulisella eli pakkapuristimella. Hydraulisessa puristamisessa raaka-ainemassa pakataan siiviläkangaslaskosten sisään, puristusritilöiden väleihin pakkapinoksi puristimen puristusosien väliin. Puristimen hydraulimoottori kehittää öljynpaineella voiman, joka puristaa pakkapinoa tasaisesti, kunnes raaka-aineesta ei enää irtoa mehua. Puristimelta mehu johdetaan tankkiin. Hydraulipuristimella voidaan mehusaannossa päästä marjoilla 75 - 90 %:iin puristuserän alkuperäispainosta.
Puristettu mehu voidaan jatkojalostaa edelleen sellaisenaan tai se voidaan ennen jatkojalostusta vielä kirkastaa ja suodattaa.Lähteet ja linkit:Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.
|