Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Hiilihapotettu marjamehu

   

PROSESSIKAAVIOMarjalimonadit: Hilla, vadelma, kaarnikka-mustaherukka ja puolukka

 Mehujen sekoitus

 Suodatettu mehu
 Vesi
 Sokeri
 Säilöntäaineet

 Pastörointi ja jäähdytys  Pastörointi n. 22 sek, + 92 oC
 Jäähdytys + 20oC
 Painetankki

 Tankkiin jätettävä minimissään 1 5 tyhjä tila,
 hiilidioksidi sekoituu paremmin

 Hiilihapotus  Mahdollisimman alhainen lämpötila, lähellä 0oC
 Happoa 5,5, g/l
 HUOM. Neste ja ilma ottavat saman verran hiilidioksidia eli
 lisätään tankin vetoisuuden mukaan isoissa tankeissa
 Sekoittaja  Pienet sekoitettava "keikutellen", sekoitettu ottaa enemmän hiilidioksidia
 Painetankki  Jos tarvetta säilyttää ennen pullotusta, säilytetään mahdollisimman
 kylmässä, lähellä 0oC
 Pullotus  Vastapainetäyttökone, jos tankin paine 2 bar, pullotuslaitteen 2,5 bar,
 paineenalainen suodatin
 Korkitus  Huomioitava korkille tai kapselille asetettavat vaatimukset
 Etiketöinti  Huomioitava elintarvikelain vaatimukset
 Säilytys ja säilyvyys  Pitempiaikainen säilytys + 10 - + 15oC
 Säilyvyys säilöntäaineilla 8 - 12 kk
 Säilyvyys pelkällä hiilidioksidilla ja sitruunahapolla n. 3 kk

 

HIILIHAPOTETTUJEN MEHUJEN RESEPTEJÄ

 

Hiilihapotettu puolukkamehu
 11 %  Mehupitoisuus
 89 %  Vettä
 95 g/l  Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen
 250 mg/l  Kaliumsorbaattia
 5,5 g/l  Hiilidioksidia

Lämmitä vesi ja sokeri 80 asteeseen. Sekoita, kunnes sokeri on sulanut. Liota säilöntäaine pieneen vesimäärään. Yhdistä kaikki aineet, sekoita ja hapota.

 

Hiilihapotettu hillamehu
 18 %  Mehupitoisuus
 82 %  Vettä
 100 g/l  Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen
 3 g/l  Sitruunahappoa
 250 mg/l  Kaliumsorbaattia
 5,5 g/l  Hiilidioksidia

 

Hiilihapotettu kaarnikka - mustaherukkamehu
 14 %  Mehupitoisuus ( 7 % kaarnikkaa, 7 % mustaherukkaa)
 86 %  Vettä
 100 g/l  Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen
 2 g/l  Sitruunahappo
 250 mg/l  Kaliumsorbaattia
 150 mg/l  Natriumbentsoaattia
 5,5, g/l  Hiilidioksidia

 

 

Hiilihapotettu vadelmamehu
 20 %  Mehupitoisuus
 80 %  Vettä
 100 g/l  Lisättävää sokeria mehuvesiseokseen
 3 g/l  Sitruunahappoa
 250 mg/l  Kaliumsorbaattia
 150 mg/l  Natriumbentsoaattia
 5,5, g/l  Hiilidioksidia

 

Lähteet ja linkit:

Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.

 


   Tulosta tämä sivu