Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Kotimehujen valmistusohjeita

   

Väinönputkisimaa ja raparperisimaaNämä mehu- ja juomaohjeet on tarkoitettu kotikäyttöön. Niiden säilyvyyttä ei ole tutkittu eivätkä ne sellaisenaan sovellu kaupalliseen tuotantoon.

 

RAAKAMEHUT

Kaarnikkamehu hapolla
 3 l  Kaarnikoita
 2 l  Vettä
 40 g  Viini- ja sitruunahappoa
 400 - 500 g  Sokeria/litra

 

Survo marjat, lisää vesi ja vesitilkkaan liuotettu happo. Anna seistä vuorokausi välillä sekoittaen. Siivilöi mehu ja valuta harson läpi. Lisää sokeri mehuun hyvin sekoittaen. pullota mehu ja säilytä viileässä.
Puolukkamehu hapolla
 4 l  Puolukoita
 2 l  Vettä
 25 g  Viini- tai sitruunahappoa
 500 g  Sokeria/litra

 

SIMAT 

 

Väinönputkisima
 20 g  Pakastettua väinönputkea
 4 l  Vettä
 1/4 tl  Hiivaa
 500 g  Sokeria
   Rusinoita

Keitä puolet vedestä ja kaada kiehuva vesi väinönputkien ja sokerin päälle ja anna hautua ½-1 tunti. Lisää loput vedestä. Lisää haaleaan veteen pieneen nestemäärään liuotettu hiiva ja anna käydä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Lisää halutessasi rusinat. Anna pullojen olla huoneenlämmössä muutama tunti ja laita sitten kylmään. Sima on valmista nautittavaksi 2-3 vrk:n kuluttua.

 

Raparperisima
 7 dl  Raparperinpalasia
 4 l  Vettä
 400 g  Fariinisokeria
 1/4 tl  Hiivaa
   Rusinoita

 

Keitä raparperinpalaset puolessa vesimäärästä. Lisää kiehuvaan nesteeseen fariinisokeri ja sekoita kunnes se on liuennut. Lisää loput vedestä. Lisää haaleaan veteen liuotettu hiiva ja anna käydä seuraavaan päivään. Siivilöi ja pullota. Lisää halutessasi rusinat. Pidä pulloja huoneenlämmössä, kunnes rusinat ovat nousseet pintaan ja laita sitten kylmään. Sima on valmista nautittavaksi 2-3 vrk:n kuluttua.
Raparperijuoma
 5 l  Raparperia
 5 l  Kylmää vettä
 3  Sitruunaa
 1 kg  Sokeria
 Hiven  Inkivääriä

Paloittele raparperit 2 cm:n pituisiksi palasiksi. Kuori sitruunat ja käytä vain sitruunan hedelmäliha. Viipaloi sitruuna. laita sankoon raparperin palat, sitruunaviipaleet ja kylmä vesi. Vie sanko liinalla peitettynä viileään paikkaan 2-3 vrk:ksi. Siivilöi liemi kattilaan ja lisää sokeri ja inkivääri. Keitä juoma ja pullota kuumana. Säilytä juoma kylmässä.

 

Louhisaaren juoma
 1 l  Mustikoita
 3/4 l  Tuoreita mustaherukan lehtiä
 2  Sitruunaa
 5 dl  Sokeria
 1/4 tl  Hiivaa
 

Kuori sitruunat, leikkaa hedelmäosa palasiksi ja laita sankoon yhdessä herukanlehtien ja sokerin kanssa. Kaada päälle kiehuva vesi. Anna seoksen jäähtyä huoneen lämpöiseksi ja lisää hiiva. Käytä huoneenlämmössä seuraavaan päivään, siivilöi, pullota ja laita kylmään. Juoma on valmista nautittavaksi noin viikon kuluttua.

 

LAPIN LEMMENJUOMAT

 
Lapin lemmenjuoma 1.
 1 l  Mustikoita
 5 l  Vettä
 1 kg  Sokeria
 5  Katajanmarjaa

 

Keitä vesi ja sokeri. jäähdytä ja kaada mustikoiden päälle. Lisää katajanmarjat. Sijoita astia aurinkoiselle ikkunalaudalle esimerkiksi liinalla peitettynä. pidä astiaa kaksi viikkoa huoneenlämmössä. Siivilöi mehu, pullota ja säilytä kylmässä.

 

Lapin lemmenjuoma 2.
 2 dl  Mustikoita
 2 dl  Sokeria
 1 l  Vettä
Kaada kaikki aineet tilavaan lasipurkkiin ja laita se aurinkoiselle ikkunalaudalle pariksi viikoksi. Siivilöi ja pullota mehu. Mehu säilyy kylmässä useita kuukausia ja paranee vanhetessaan.

 

NEKTARIT

 

Nektari on jauhamalla tai soseuttamalla valmistettu sakea juoma, jossa on mukana marjojen hedelmäliha. Nektarin valmistukseen sopivat esimerkiksi kypsät mustaherukat, vadelmat, mansikat, puolukat ja karpalot. Nektareista saa hyvin mielenkiintoisen makuisia yhdistelemällä erilaisia marjoja ja hedelmiä.
 
Nektari nautitaan laimentamattomana. Sitä voi nauttia myös jäätelön kanssa tai kuumennettuna liha- tai linturuokien kastikkeena.

Nektarin perusohje
 1 kg  Marjoja
 4 - 6 dl  Vettä
 100 - 150 g  Sokeria/Nektarilitra

 

Poista huonot marjat ja huuhdo tarvittaessa. Jos soseutat nektarin sosemyllyllä, marjoja ei tarvitse riipiä. Pane marjat ja vesi kattilaan ja kuumenna lähes kiehuvaksi. Käytä pehmeille marjoille pienempää ja kovakuorisille isompaa vesimäärää. Kaada viittä vaille kiehuva seos toisen kattilan päällä olevaan sosemyllyyn ja soseuta.

Sekoita nektarin joukkoon sokeri ja kuumenna uudelleen lähelle kiehumispistettä. Täytä puhtaat, kuumennetut pullot ääriään myöten ja sulje heti.

Nektari sopii erinomaisesti pakastettavaksi. Silloin sitä ei tarvitse kuumentaa sokerin lisäämisen jälkeen. Nektarin voi pakastaa myös ilman sokeria. Jääpalapusseissa pakastetusta nektarista saa helposti virkistävän janojuoman.

 

Tilhinektari
 1 1/2 kg  Puolukoita
 1/2 kg  Pihlajanmarjoja
 8 - 10 dl  Vettä
 200 - 300 g  Sokeria/Nektarilitra

 

Valmista nektarin perusohjeen mukaan.

 

 

Lähteet ja linkit:

Palo, Heli. 2007. Marjatietokansio.

   Tulosta tämä sivu