Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Ajankohtaista sienialalla 2008

   
Keltahapero

KOTIMAISTA TRYFFELIÄ ENSI KERTAA RAVINTOLASSA SUOMESSA.
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

TRYFFELIÄ MYÖS SUOMESTA?
Maailman himoituimman sienen tryffelin tuoksu huumaa Etelä-Euroopan toreilla ja ravintoloissa kävijät syksyisin. Tryffelinviljelyä on kokeiltu myös Suomessa, ja ensimmäisen kotimaisen sadon toivotaan kypsyvän parin vuoden kuluttua. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

TUORE TUOKSUVALMUSKA KIINNOSTAA JAPANILAISIA
Tuoksuvalmuskan poimintaan tarvitaan lisäpanostusta, jotta vienti Japaniin saadaan vauhtiin. Japanilaiset arvostavat matsutakea suuresti ja tuovat sitä maahan jopa kolme miljoonaa kiloa vuodessa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

SUOMALAISET OVAT VIERAANTUNEET SIENIRUUISTA
Suomalaiset syövät sieniä keskimäärin vain neljä grammaa päivässä, mikä on selvästi vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa tai Baltian maissa. Suomalaiset arvostavat metsäsienistä eniten kantarellia, mutta sitäkin jää metsiin. Herkkutattien osalta yli 90 prosenttia poimituista sienistä lähtee Suomesta Italiaan. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

SIENTEN CESIUM-PITOISUUS PIENENEE KEITTÄMÄLLÄ TAI LIOTTAMALLA
Kotimaisten sienten cesium-pitoisuus ylittää paikoin yhä EU:n raja-arvon 600 becquereliä kilossa. Niiden syöntiä ei kuitenkaan tarvitse rajoittaa, sillä oikein käsiteltyinä ne ovat oivallista ruokaa. Runsaassa vedessä liottaminen tai keittäminen ovat parhaat keinot vähentää sienten cesium-pitoisuutta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta. 

METSÄSIENIÄ ON TURVALLISTA SYÖDÄ
Etelä-Suomen metsäsienten keskimääräiset kivennäis- ja hivenainepitoisuudet ovat niin matalia, että niiden syömistä ei ole syytä rajoittaa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Kuusen herkkusientä on kuitenkin hyvä välttää sen hopea- ja elohopeapitoisuuden vuoksi ja kangastattia syödä vain vähän korkean rautapitoisuuden takia. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

METSÄSIENTEN VARASTOINTITUKI HAETTAVISSA Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

KORVASIENTEN MYYNTIPISTEESSÄ OLTAVA ESILLÄ VAROITUSMERKINTÄ
Tuoreiden ja kuivattujen korvasienten myyntipaikalla on oltava näkyvillä määräysten mukaisesti varoitusmerkintä sienten myrkyllisyydestä sekä korvasienten käsittelyohjeet. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

SIITAKKEELLA VERENSOKERIN HALLINTAAN
Esimerkiksi hampurilaisen kuitupitoisuuden nostolla voitaisiin kenties vaikuttaa mukana nautittavan makean virvoitusjuoman aiheuttamaan sokerikuormitukseen. Lue lisää Ruokatiedon sivuilla.

SIITAKESIENI ETSII TIETÄÄN KOTIKOKKIEN WOKKEIHIN
Siitakesieni on hitaasti löytämässä tietään suomalaisten keittiöihin. Siitakesienen tuottaja näkee aasialaisruokien suosion lisääntymisessä uusia mahdollisuuksia erikoissienille. Lue lisää Ruokatiedon sivuilla.


Lähteet ja linkit:

www.ruokatieto.fi

Kuva:

Knuutila, Seija


   Tulosta tämä sivu