Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Ajankohtaista marja-alalla 2008

   

MARINOIMATONTA BROILERIA JA MARJOJA VAIKEA LÖYTÄÄ KAUPOISTA
Vaikeimmin suomalaisista ruokakaupoista on saatavissa marinoimatonta siipikarjanlihaa, kotimaisia omenoita, marjoja, yrttejä ja tuoretta kalaa. Sen sijaan runsaskuituinen ja vähäsuolainen ruisleipä, maustamaton ja rasvaton jogurtti, vähäsuolaiset ja –rasvaiset täyslihaleikkeleet ja vähärasvaiset ja –suolaiset juustot olivat paremmin helpommin saatavissa. Näin kokivat Terve Valinta –kampanjan lokakuussa tekemään verkkokyselyyn vastanneet 446 henkilöä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

ULKOMAISET MARJANPOIMIJAT VÄHENSIVÄT MARJA-ALAN IRTISANOMISIA
Ulkomaiset marjanpoimijat pelastivat suomalaiset marjayritykset tämän talvikauden laajoilta irtisanomisilta. Ilman yli 4 000 tänä vuonna Suomessa työskennellyttä ulkomaista marjanpoimijaa kerätty luonnonmarjasato olisi jäänyt kolmannekseen nyt saavutetusta, uskoo Arktiset Aromit ry:n toiminnanjohtaja Simo Moisio. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

PUOLUKKA SUOMALAISTEN KÄRKITUOTE TOKION MESSUILLA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

KOKKIMAAJOUKKUE MUKAAN MARJA-ALAN INNOVAATIOIDEN KEHITTELYYN.
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

 Hilla
 Mustikka
 Puolukka
 Karpalo, raaka

VUODEN MARJA KYPSÄ POIMITTAVAKSI
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

PIENTEN TUOTTAJIEN VUOSIKALENTERISSA ON PALJON MESSUJA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

JUOLUKKA LIEVENTÄÄ MUSTIKKARETKEN PETTYMYSTÄ.
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

KYMMENIÄ TUHANSIA KILOJA MANSIKKAA JA VADELMAA JÄÄ POIMIMATTA
Kymmeniä tuhansia kiloja mansikkaa ja vadelmaa uhkaa jäädä poimimatta Suonenjoella poimijapulan vuoksi. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

HILLAA EI PIDÄ KERÄTÄ PUOLIKYPSÄNÄ
Kesän sateet heijastuvat jonkin verran hillan laatuun. Paikoin marja on jäänyt kovaksi ja sateet ovat sitä vaalentaneet. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

MANSIKOIDEN ALKUPERÄMERKINTÄ KANNATTAA TARKISTAA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

METSÄMARJOJEN VARASTOINTITUKI HAETTAVISSA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

MANSIKASTA LÖYTYI HYÖDYLLISIÄ FENOLISIA YHDISTEITÄ
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

SUOMALAISET KASVIGEENIT LÖYTYVÄT NYT VERKOSTA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

MEHUISSA MENNÄÄN LAADUKKAAMPAAN JA VALMIIMPAAN
Lue lisää Pakkaus-lehdestä 3/2008.

MAKEISTEN UUDET MAUT TULEVAT LUONNOSTA
Pohjoiset marjat ja aito hedelmä ilman lisäaineita edustavat kevään makeisuutuuksien parasta satoa. Luonnosta ammennettuja makuja aikuiseen makuun on nyt tarjolla useilla valmistajilla. Malacon Truly-sarja, Cloetta Fazerin Tutti Frutti Naturals ja Suomen markkinoilla uuden valmistajan Katjesin hedelmämakeiset tehdään aidoista mehuista. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

TÄHTITUOTE 2008-KILPAILUN VOITTAJAT ON VALITTU
Lue lisää elintarviketalouden laatustrategian uutuskirjeestä Laatunen 5/2008.

OPETUSHALLITUS JULKAISEE LUONNONMARJAT-OPPAAN
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.  

PUOLUKASTA HALUTAAN SUOMEN YKKÖSMARJA
Suomen marjasektorin kasvu saattaa olla riippuvainen vierastyövoiman saatavuudesta. Marja-alan edustajat kokoontuivat viikon alussa seminaariin pohtimaan marja-alan kehittämistä ja marjatuotteiden viennin edistämistä. Alalla aletaan olla yksimielisiä siitä, markkinointiponnistelut kannattaisi keskittää puolukkaan. Puolukkaa tulisi tutkia kliinisesti ja sille tulisi saada EU:n hyväksymä terveysväite. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

JAPANI KASVATTAA OSUUTTAAN SUOMALAISTEN MARJOJEN JA MARJAJALOSTEIDEN VIENTIMAANA
Lue lisää elintarviketalouden laatustrategian uutiskirjeestä Laatunen 4/2008

PUOLUKALLE HALUTAAN TERVEYSVÄITTÄMÄT
Suomalainen marja-ala odottaa lisätutkimuksia kotimaisista marjoista, jotta marjoja voitaisiin markkinoida kansainvälisesti terveystuotteina. Erityisesti puolukalle halutaan samantapaiset terveysväittämät kuin karpalolle. Lue lisää Ruokatiedon sivuilla.

MUSTIKASTA TAI PUOLUKASTA SUPERFRUIT?
Yhdysvalloissa on keksitty markkinointitermi superfruit. Se tarkoittaa hedelmää tai marjaa, joka on jollain tapaa eksoottinen, ravitsemuksellisesti hyvä, helppokäyttöinen, sisältää runsaasti antioksidantteja ja tuo vaihtelua makumaailmaan. Termiä ei ole suojattu tai määritelty virallisesti. Lue lisää Ruokatiedon sivuilla.
 
KARPALO LEVIÄÄ AASIAAN
Yhdysvaltalainen karpalotuotteisiin ja mehuihin erikoistunut Ocean Spray -yhtiö on viemässä länsimaista supermarjaa, karpaloa, Aasiaan. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
 
MARJA KADONNUT MARJATUOTTEISTA
Marjojen käyttö jogurteissa, muroissa, mysleissä ja mehuvalmisteissa oli Ammattikorkeakoulu Savoniassa opiskelleen Elisa Lepiston opinnäytetyön mukaan yleistä, mutta käytetyt marjamäärät vähäisiä. Kaupassa myytävien marjajogurttien, -murojen, -myslien ja –mehujen keskimääräinen marjapitoisuus on pieni: jogurteissa 5,3 prosenttia, muroissa ja mysleissä 3,7 prosenttia. Lue lisää Ruokatiedon sivuilla.
 
TUTKIMUS: MARJOJEN SYÖNTI EDISTÄÄ SYDÄNTERVEYTTÄ
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

Lähteet ja linkit:

http://www.ruokatieto.fi


   Tulosta tämä sivu