Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Artikkelit ja kirjallisuus Uutisaiheita vuonna 2009 - 2010:Suomessa tuotetuissa ruuassa ei ole kiellettyjen aineiden tai eläinlääkkeiden jäämiä
Suomessa tuotetuissa elintarvikkeissa ei esiinny jäämiä kielletyistä aineista tai eläinlääkkeistä, osoittaa EU:n elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan julkaisema EU:n laajuinen raportti vuoden 2008 tilanteesta. Tulos vastasi aiempien vuosien tilannetta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Hymynaama-merkkiä testataan syksystä lähtien useissa kunnissa
Elintarvikevalvonnan tuloksesta kertova hymynaamamerkki ilmestyy ruokakauppojen ja ravintoloiden oviin ensi syksynä noin kuuden pilottikunnan alueella. Evira testaa Kuti-tietojärjestelmästään saatavien valvontatietojen julkaisemista vuoden ajan syyskuusta 2010 elokuuhun 2011 asti. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ministeri Anttila: Vastuullisuus tuotteistettava ruokaketjun vahvuudeksi
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mielestä Suomessa on hyvät mahdollisuudet tuotteistaa ruokaketjun vastuullisuus. Hän uskoo, että jatkossa tuotannon vastuullisuudesta kertoville merkinnöille on varmasti kysyntää. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Terveellinen perusruoka saattaa edistää mielenterveyttä
Paljon vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa ja täysjyvätuotteita syövät saattavat sairastua masennukseen ja ahdistuneisuuteen muita harvemmin. Epäterveellisiä ja pitkälle jalostettuja ruokia suosivat ovat puolestaan alttiimpia masentumaan, ilmenee tuoreesta australialaistutkimuksesta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ministeri Anttila: Lähiruoka on osa ruokaturvaa
Halvimman hinnan määrittämät ruuan julkiset hankintapäätökset kismittävät maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa. Hän katsoo, että lähellä tuotetun ruuan hankinta on osa ruokaturvallisuuden takaamista ruokapalveluiden asiakkaille.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ruokahuijauksia tapahtuu kolmella tasolla hengenvaarallisesta epämoraaliseen
Ruokahuijaukset voidaan jakaa kolmeen vakavuustasoon: hengenvaaralliset ja rikolliset huijaukset, halvan raaka-aineen myyminen arvotuotteena ja valehtelu ruuan sisältämistä terveellisistä tai epäterveellisistä ainesosista. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Terveelliset ruokatottumukset torjuvat korkeaa verenpainetta
Hyvät ruokatottumukset ja muut terveelliset elintavat ehkäisevät korkeaa verenpainetta, vahvistaa lääketieteellisessä JAMA-lehdessä julkaistu tuore tutkimus. Tehokkaita suojatekijöitä ovat muun muassa normaalipainoisena pysyminen, säännöllinen liikunta, verenpainetta alentava ruokavalio ja vähäinen alkoholinkäyttö.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ravitsemussuositukset ja ruokastrategiat löytyvät tuoreesti verkosta
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on uudistanut verkkosivunsa ilmeen ja sisällön, jotta suomalaiset entistä paremmin löytäisivät ravitsemussuositukset ja niiden laadintaan liittyviä tausta-aineistoja yhdestä paikasta.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Margariineista ja rasvalevitteistä ei löytynyt haitallista transrasvaa
Suomessa kuluttajille myytävät margariinit ja rasvalevitteet sisältävät hyvin vähän transrasvaa. Transrasvaa ei löytynyt lainkaan 55 prosentista tutkituista 18 näytteestä. Todetuilla määrillä ei ole terveydellistä merkitystä, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Tutkija: Terveellinen suomalainen ruokavalio päihittää Välimeren ruokavalion
Suomalaiset ovat hanakoita vertaamaan omaa ruokakulttuuriaan esimerkiksi Välimeren maiden ruokiin ? suomalaisen tappioksi. Suositusten mukainen suomalainen ruokavalio nimittäin päihittää terveellisyydessään esimerkillisenä pidetyn Välimeren maiden ruokavalion, katsoo Suomen Akatemian rahoittaman SALVE-tutkimusohjelman erikoistutkija Iris Erlund. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Evira selvittää hymynaaman laillisuutta ja vaikutuksia Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran on parhaillaan selvittämässä, millaisia mahdollisuuksia Suomessa on julkistaa elintarvikevalvonnan tarkastustuloksia Tanskan ja Englannin tapaan. Näissä maissa julkistus perustuu vaatimukseen viranomaistoiminnan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Tietoja on ehdotettu vietäväksi kuluttajille esimerkiksi kaupan oveen laitettavan laatutarran avulla. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Findikaattori kertoo ruuan hinnan ja lihavuuden kehityksestä
Uusi Findikaattori-verkkopalvelu sisältää tuoreinta tilastotietoa yhteiskunnan kehityksestä käyttäjäystävällisesti niin päättäjille kuin kansalaisillekin. Tilastokeskuksen ja valtioneuvoston kanslian toteuttamassa palvelussa on noin sata yhteiskunnan kehitystä kuvaavaa indikaattoria. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Tutkijat löysivät probioottien terveyshyödyt mahdollistavan mekanismin
Kansainvälinen tutkijaryhmä on onnistunut selvittämään mekanismin, jonka uskotaan mahdollistavan probioottisten bakteerien aikaansaamat terveyshyödyt. Löytöä pidetään merkittävänä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ruuassa syrjäseudut voivat olla terveellisyyden keskuksia
Alkuperäiskansojen perinteiset ruokakulttuurit hyödyntävät moninkertaisesti enemmän erilaisia ravintokasveja kuin nykyisten teollisuusmaiden soijaan, maissiin, riisiin ja vehnään perustuvat ruokavaliot. Alkuperäiset ravintokasvit on säilytettävä terveyden edistämiseksi, vaatii YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Flavonoidien syöpää ehkäisevä mekanismi osin selvinnyt
Flavonoidien syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on saatu uutta merkittävää tietoa. Flavonoideihin lukeutuvan fisetiinin on havaittu estävän syöpäsolujen jakautumista ja lisäävän syöpäsolujen kuolemaa. VTT:n, Turun yliopiston ja Suomen Syöpäinstituutin Säätiön tutkijoiden löydöksen uskotaan edistävän syöpälääkkeiden kehitystä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Väitöstyö synnytti nopeita menetelmiä elintarvikkeiden turvallisuuden valvontaan
FM Virve Hagren kehitti väitöskirjatyössään nopeita ja helppokäyttöisiä menetelmiä elintarvikkeiden vierasainevalvontaan ja salmonellavalvontaan. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Evira: Elintarvikkeista löydettyihin vierasesineisiin ei liity rikollisuutta
Kevään aikana eri puolella Suomea elintarvikkeista löytyneet lasinsirut ja muut vierasesineet ovat poliisin ja elintarvikevalvontaviranomaisten tutkimusten mukaan yksittäisiä ja toisistaan erillisiä tapauksia, joihin ei ole todettu liittyvän rikollista toimintaa. Suomessa ja muissa maissa todetuilla vastaavilla tapauksilla ei ole havaittu olevan yhteyttä.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ultraviolettivalo voi punastuttaa salaatin terveellisemmäksi
Ultraviolettivaloa säteilevät LED-lamput voivat lisätä antioksidantteja salaattiin tummentamalla lehtiä punasävyisiksi. Tummat värit ovat ihmiselle terveellisiä polyfenoleita, joita kasvi käyttää aurinkorasvan tavoin suojaamaan yhteyttämisjärjestelmäänsä UV-valolta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
TerveSuomi-portaali on uusi väylä luotettavaan terveystietoon
Terveyteen liittyvä tieto on yksi etsityimpiä teemoja verkossa. Tiedontarvetta tyydyttämään avattiin keskiviikkona TerveSuomi-portaali. Se on helppokäyttöinen julkishallinnon ja järjestöjen yhteinen terveystiedon julkaisukanava. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
RUOTSIN POLIISI: LASINSIRUTUTKINNASSA EI NÄYTTÖÄ SABOTAASISTA PERINTEISET POHJOISMAISET RAAKA-AINEET UUSIA SUPERRUOKIA PULA RUUASTA, VEDESTÄ JA ENERGIASTA UHKAA MAAILMAA 2030 MENNESSÄ
Vuoteen 2030 mennessä pula ruuasta, makeasta vedestä ja energiasta uhkaa kehittää ennen kokemattoman maailmanlaajuisen kriisin, ennustaa Britannian hallituksen ruokaturvallisuusasiantuntija. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta. VTT LUO TIETOKONEMALLEJA ELINTARVIKKEIDEN TERVEYSVAIKUTUSTEN ENNUSTAMISEEN
Kalan ja kasviöljyn, marjojen, hedelmien ja vihannesten aiheuttamia muutoksia elimistön rasvatasapainossa aletaan mallintaa tietokoneella VTT:ssä. Tavoitteena on vauhdittaa terveyttä edistävien elintarvikkeiden kehitystä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta. EFSA: NANOTEKNOLOGIAN RUOKATURVALLISUUTTA SELVITETTÄVÄ ENEMMÄN
Nanoteknologian turvallisuutta ruuassa ja rehussa ei vielä osata mitata ja määrittää riittävästi. Nanomateriaaleihin voidaan kuitenkin soveltaa nykyisiä, vakiintuneita kansainvälisiä riskinarviointimenetelmiä, arvioi EFSA:n tieteellinen komitea. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta. PROBIOOTIT JA PREBIOOTIT YLEISTYVÄT LASTEN ELINTARVIKKEISSA KANSAINVÄLISET ELINTARVIKEVÄÄRENNÖKSET KIRIVÄT VALVONNAN OHI SÄHKÖINEN ASIAKASPALVELU SEURAA RUOKAOSTOSTEN TERVEELLISYYTTÄ EFSA ON JULKAISSUT LISTAN TERVEYSVÄITTEIDEN ARVIOINNIN AIKATAULUSTA KIINASSA KUOLEMANTUOMIOITA MELAMIINIMAITOSKANDAALISSA PULAVUOSIEN OPIT VASTAAVAT NYKYAJAN IHANTEITA
Uutisaíheita vuonna 2008ELÄIN- JA KASVIPERÄISILLÄ TRANSRASVOILLA SAMA VAIKUTUS TERVEYSALAN MARKKINOINTI KÄY VATSAN KAUTTA EFSA HYVÄKSYI TÄYSKSYLITOLIPURUKUMILLE TERVEYSVÄITTÄMÄN KANELI JA KUMARIINI MILLAISENA SINÄ SYÖT RANSKANPERUNASI NANOTEKNOLOGIAN TERVEYSVAIKUTUKSISTA UUTTA TUTKIMUSTIETOA PIENIKIN MÄÄRÄ KOFEIINIA HAITALLINEN LAPSILLE JA NUORILLE TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOS ALOITTAA VUODEN ALUSSA USA HYVÄKSYI SALAATIN JA PINAATIN SÄTEILYTTÄMISEN ELINTARVIKEALAN PK-YRITYSTEN VAHVUUTENA PAIKALLISUUS Elintarvikkeiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvää kirjallisuutta/
|