Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Artikkelit ja kirjallisuus

   

Uutisaiheita vuonna 2009 - 2010: 

Suomessa tuotetuissa ruuassa ei ole kiellettyjen aineiden tai eläinlääkkeiden jäämiä
Suomessa tuotetuissa elintarvikkeissa ei esiinny jäämiä kielletyistä aineista tai eläinlääkkeistä, osoittaa EU:n elintarviketurvallisuusviranomaisen Efsan julkaisema EU:n laajuinen raportti vuoden 2008 tilanteesta. Tulos vastasi aiempien vuosien tilannetta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Hymynaama-merkkiä testataan syksystä lähtien useissa kunnissa
Elintarvikevalvonnan tuloksesta kertova hymynaamamerkki ilmestyy ruokakauppojen ja ravintoloiden oviin ensi syksynä noin kuuden pilottikunnan alueella. Evira testaa Kuti-tietojärjestelmästään saatavien valvontatietojen julkaisemista vuoden ajan syyskuusta 2010 elokuuhun 2011 asti. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ministeri Anttila: Vastuullisuus tuotteistettava ruokaketjun vahvuudeksi
Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilan mielestä Suomessa on hyvät mahdollisuudet tuotteistaa ruokaketjun vastuullisuus. Hän uskoo, että jatkossa tuotannon vastuullisuudesta kertoville merkinnöille on varmasti kysyntää. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Terveellinen perusruoka saattaa edistää mielenterveyttä
Paljon vihanneksia, hedelmiä, lihaa, kalaa ja täysjyvätuotteita syövät saattavat sairastua masennukseen ja ahdistuneisuuteen muita harvemmin. Epäterveellisiä ja pitkälle jalostettuja ruokia suosivat ovat puolestaan alttiimpia masentumaan, ilmenee tuoreesta australialaistutkimuksesta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ministeri Anttila: Lähiruoka on osa ruokaturvaa
Halvimman hinnan määrittämät ruuan julkiset hankintapäätökset kismittävät maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilaa. Hän katsoo, että lähellä tuotetun ruuan hankinta on osa ruokaturvallisuuden takaamista ruokapalveluiden asiakkaille.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ruokahuijauksia tapahtuu kolmella tasolla hengenvaarallisesta epämoraaliseen
Ruokahuijaukset voidaan jakaa kolmeen vakavuustasoon: hengenvaaralliset ja rikolliset huijaukset, halvan raaka-aineen myyminen arvotuotteena ja valehtelu ruuan sisältämistä terveellisistä tai epäterveellisistä ainesosista. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Terveelliset ruokatottumukset torjuvat korkeaa verenpainetta
Hyvät ruokatottumukset ja muut terveelliset elintavat ehkäisevät korkeaa verenpainetta, vahvistaa lääketieteellisessä JAMA-lehdessä julkaistu tuore tutkimus. Tehokkaita suojatekijöitä ovat muun muassa normaalipainoisena pysyminen, säännöllinen liikunta, verenpainetta alentava ruokavalio ja vähäinen alkoholinkäyttö.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ravitsemussuositukset ja ruokastrategiat löytyvät tuoreesti verkosta
Valtion ravitsemusneuvottelukunta on uudistanut verkkosivunsa ilmeen ja sisällön, jotta suomalaiset entistä paremmin löytäisivät ravitsemussuositukset ja niiden laadintaan liittyviä tausta-aineistoja yhdestä paikasta.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Margariineista ja rasvalevitteistä ei löytynyt haitallista transrasvaa
Suomessa kuluttajille myytävät margariinit ja rasvalevitteet sisältävät hyvin vähän transrasvaa. Transrasvaa ei löytynyt lainkaan 55 prosentista tutkituista 18 näytteestä. Todetuilla määrillä ei ole terveydellistä merkitystä, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Tutkija: Terveellinen suomalainen ruokavalio päihittää Välimeren ruokavalion
Suomalaiset ovat hanakoita vertaamaan omaa ruokakulttuuriaan esimerkiksi Välimeren maiden ruokiin ? suomalaisen tappioksi. Suositusten mukainen suomalainen ruokavalio nimittäin päihittää terveellisyydessään esimerkillisenä pidetyn Välimeren maiden ruokavalion, katsoo Suomen Akatemian rahoittaman SALVE-tutkimusohjelman erikoistutkija Iris Erlund. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

Evira selvittää hymynaaman laillisuutta ja vaikutuksia

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran on parhaillaan selvittämässä, millaisia mahdollisuuksia Suomessa on julkistaa elintarvikevalvonnan tarkastustuloksia Tanskan ja Englannin tapaan. Näissä maissa julkistus perustuu vaatimukseen viranomaistoiminnan avoimuudesta ja läpinäkyvyydestä. Tietoja on ehdotettu vietäväksi kuluttajille esimerkiksi kaupan oveen laitettavan laatutarran avulla. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Findikaattori kertoo ruuan hinnan ja lihavuuden kehityksestä
Uusi Findikaattori-verkkopalvelu sisältää tuoreinta tilastotietoa yhteiskunnan kehityksestä käyttäjäystävällisesti niin päättäjille kuin kansalaisillekin. Tilastokeskuksen ja valtioneuvoston kanslian toteuttamassa palvelussa on noin sata yhteiskunnan kehitystä kuvaavaa indikaattoria. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

 

Tutkijat löysivät probioottien terveyshyödyt mahdollistavan mekanismin
Kansainvälinen tutkijaryhmä on onnistunut selvittämään mekanismin, jonka uskotaan mahdollistavan probioottisten bakteerien aikaansaamat terveyshyödyt. Löytöä pidetään merkittävänä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ruuassa syrjäseudut voivat olla terveellisyyden keskuksia
Alkuperäiskansojen perinteiset ruokakulttuurit hyödyntävät moninkertaisesti enemmän erilaisia ravintokasveja kuin nykyisten teollisuusmaiden soijaan, maissiin, riisiin ja vehnään perustuvat ruokavaliot. Alkuperäiset ravintokasvit on säilytettävä terveyden edistämiseksi, vaatii YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Flavonoidien syöpää ehkäisevä mekanismi osin selvinnyt
Flavonoidien syöpää ehkäisevästä vaikutuksesta on saatu uutta merkittävää tietoa. Flavonoideihin lukeutuvan fisetiinin on havaittu estävän syöpäsolujen jakautumista ja lisäävän syöpäsolujen kuolemaa. VTT:n, Turun yliopiston ja Suomen Syöpäinstituutin Säätiön tutkijoiden löydöksen uskotaan edistävän syöpälääkkeiden kehitystä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Väitöstyö synnytti nopeita menetelmiä elintarvikkeiden turvallisuuden valvontaan
FM Virve Hagren kehitti väitöskirjatyössään nopeita ja helppokäyttöisiä menetelmiä elintarvikkeiden vierasainevalvontaan ja salmonellavalvontaan. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Evira: Elintarvikkeista löydettyihin vierasesineisiin ei liity rikollisuutta
Kevään aikana eri puolella Suomea elintarvikkeista löytyneet lasinsirut ja muut vierasesineet ovat poliisin ja elintarvikevalvontaviranomaisten tutkimusten mukaan yksittäisiä ja toisistaan erillisiä tapauksia, joihin ei ole todettu liittyvän rikollista toimintaa. Suomessa ja muissa maissa todetuilla vastaavilla tapauksilla ei ole havaittu olevan yhteyttä.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Ultraviolettivalo voi punastuttaa salaatin terveellisemmäksi
Ultraviolettivaloa säteilevät LED-lamput voivat lisätä antioksidantteja salaattiin tummentamalla lehtiä punasävyisiksi. Tummat värit ovat ihmiselle terveellisiä polyfenoleita, joita kasvi käyttää aurinkorasvan tavoin suojaamaan yhteyttämisjärjestelmäänsä UV-valolta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
TerveSuomi-portaali on uusi väylä luotettavaan terveystietoon
Terveyteen liittyvä tieto on yksi etsityimpiä teemoja verkossa. Tiedontarvetta tyydyttämään avattiin keskiviikkona TerveSuomi-portaali. Se on helppokäyttöinen julkishallinnon ja järjestöjen yhteinen terveystiedon julkaisukanava. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

RUOTSIN POLIISI: LASINSIRUTUTKINNASSA EI NÄYTTÖÄ SABOTAASISTA
Ruuasta löytyneet lasinsirpaleet eivät olleet järjestäytynyt hyökkäys elintarviketeollisuutta vastaan, päätyi Ruotsin keskusrikospoliisi toteamaan viikonloppuna. Dagens Nyheter -lehden mukaan keskusrikospoliisi on lopettanut löydösilmoitusten keräämisen. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

PERINTEISET POHJOISMAISET RAAKA-AINEET UUSIA SUPERRUOKIA
Uusia superruokia ovat Pohjoismaiden ruokakulttuuriin kuuluvat perinteiset raaka-aineet kuten marjat, kala, rypsiöljy, täysjyväkaura ja -ruis sekä kasvikset. Tänä vuonna alkanut suomalais-norjalainen Norrdiet-yhteishanke pureutuu pohjoismaisen ruokavalion terveysvaikutusten ytimeen. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

PULA RUUASTA, VEDESTÄ JA ENERGIASTA UHKAA MAAILMAA 2030 MENNESSÄ
Vuoteen 2030 mennessä pula ruuasta, makeasta vedestä ja energiasta uhkaa kehittää ennen kokemattoman maailmanlaajuisen kriisin, ennustaa Britannian hallituksen ruokaturvallisuusasiantuntija. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

VTT LUO TIETOKONEMALLEJA ELINTARVIKKEIDEN TERVEYSVAIKUTUSTEN ENNUSTAMISEEN
Kalan ja kasviöljyn, marjojen, hedelmien ja vihannesten aiheuttamia muutoksia elimistön rasvatasapainossa aletaan mallintaa tietokoneella VTT:ssä. Tavoitteena on vauhdittaa terveyttä edistävien elintarvikkeiden kehitystä. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
EFSA: NANOTEKNOLOGIAN RUOKATURVALLISUUTTA SELVITETTÄVÄ ENEMMÄN
Nanoteknologian turvallisuutta ruuassa ja rehussa ei vielä osata mitata ja määrittää riittävästi. Nanomateriaaleihin voidaan kuitenkin soveltaa nykyisiä, vakiintuneita kansainvälisiä riskinarviointimenetelmiä, arvioi EFSA:n tieteellinen komitea. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

PROBIOOTIT JA PREBIOOTIT YLEISTYVÄT LASTEN ELINTARVIKKEISSA
Probiootit yleistyvät maailmalla nopeasti lapsille suunnatuissa elintarvikkeissa, etenkin jogurteissa ja juomissa, arvioi tutkimusyritys Euromonitor. Niistä voi olla tulossa lastenruokateollisuuden standardi. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

KANSAINVÄLISET ELINTARVIKEVÄÄRENNÖKSET KIRIVÄT VALVONNAN OHI
Elintarvikkeiden väärentäminen ja siitä johtuva saastuminen yleistyvät nopeammin kuin kansainvälinen valvontajärjestelmä ehtii tiivistyä, väittävät Michiganin yliopiston tutkijat. Juuri tuoteväärennökset aiheuttavat maailmanlaajuisia ruokariskejä tulevaisuudessa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

SÄHKÖINEN ASIAKASPALVELU SEURAA RUOKAOSTOSTEN TERVEELLISYYTTÄ
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

EFSA ON JULKAISSUT LISTAN TERVEYSVÄITTEIDEN ARVIOINNIN AIKATAULUSTA
Lue lisää Ruokatieodn sivuilta.

KIINASSA KUOLEMANTUOMIOITA MELAMIINIMAITOSKANDAALISSA
Kiinan tuomioistuin on jakanut tuomiota melamiinimaitoskandaalista. Kiinalaisen meijeriyhtiö Sanlu Groupin johtaja Tian Wenhua sai elinkautisen vankeustuomion. Kaksi melamiinia meijeriyhtiöihin myynyttä miestä tuomittiin kuolemaan. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

ATSOVÄREISTÄ TULOSSA VAROITUS PAKKAUKSEEN
Kuuden elintarvikevärin käyttö vaatii varoitusmerkinnän pakkauksessa heinäkuusta 2010 lähtien. Väreistä viisi on jo aiemmin huonoa mainetta keränneitä atsovärejä. Elintarvikkeiden lisäaineista, aromeista ja entsyymeistä on annettu uudet Euroopan yhteisöjen asetukset, jotka tulevat voimaan 20.1.09.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

PULAVUOSIEN OPIT VASTAAVAT NYKYAJAN IHANTEITA
Sattumasoppaa-kirja muistuttaa, että monessa asiassa pulavuosien opit vastaavat nykyajan ihanteita. Rasvaa ja sokeria käytettiin niukasti, ja runsas lähellä tuotettujen juuresten ja kasvisten käyttö sopii pyrkimyksiin suosia lähiruokaa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.


 

 

Uutisaíheita vuonna 2008

ELÄIN- JA KASVIPERÄISILLÄ TRANSRASVOILLA SAMA VAIKUTUS
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

TERVEYSALAN MARKKINOINTI KÄY VATSAN KAUTTA
Terveys ja hyvinvointiala on nimetty yhdeksi Suomen huippuosaamisen keskittymäksi, mutta alan yritykset ovat maailmanluokassa lilliputtikokoisia. Kukaan ei tiedä, että alan huippukeksinnöt ovat suomalaisia. Terveyden ja hyvinvoinnin alalta ei löydy Nokian tapaista suurta imagotyön veturia, minkä vuoksi veturi pitää rakentaa suunnitelmallisesti olemassa olevien yritysten, tuotteiden ja osaamisen varaan.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

TERVEYSVÄITEHAKEMUKSIIN KAIVATAAN KATTAVAMPIA OHJEITA KOMISSIOLTA

Terveysväittämien tieteellinen arviointi ja ennakkotarkastus ovat uusi alue eurooppalaisella elintarvikekentällä. Tämä pitää sekä EU-jäsenmaiden viranomaiset että yritykset nälkäisinä lukkoon lyödyille tulkinnoille monipolvisesta lainsäädännöstä. Jopa 70 prosenttia komission kautta EFSAlle tulleista hakemuksista ei täytä hakemusehtoja.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

EFSA HYVÄKSYI TÄYSKSYLITOLIPURUKUMILLE TERVEYSVÄITTÄMÄN
EFSA on antanut myönteisen päätöksen Leafin tekemästä terveysväitehakemuksesta. EFSAn lausunnon mukaan sataprosenttisesti ksylitolilla makeutettu Jenkki Professional -täysksylitolipurukumi vähentää kariesriskiä lapsilla. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

KANELI JA KUMARIINI
Eviran mukaan erityisesti pienten lasten ei pitäisi nauttia useita kanelilla maustettuja tuotteita säännöllisesti päivittäin.  Myöskään aikuisten kohdalla useiden kanelia sisältävien tuotteiden nauttiminen päivittäin säännöllisesti ei ole suositeltavaa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta sivuilta.

MILLAISENA SINÄ SYÖT RANSKANPERUNASI
- Kuluttajakäyttäytymisellä suuri vaikutus perunavalmisteiden akryyliamidipitoisuuksiin. Lue lisää Elintarvike ja terveys lehden 3/08 artikkelista.

NANOTEKNOLOGIAN TERVEYSVAIKUTUKSISTA UUTTA TUTKIMUSTIETOA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

PIENIKIN MÄÄRÄ KOFEIINIA HAITALLINEN LAPSILLE JA NUORILLE
Pohjoismainen riskinarviointi selvitti lasten ja nuorten kofeiinialtistusta ja tunnisti jo pienillä kofeiinimäärillä haitallisia vaikutuksia. Lapsilla ja nuorilla ilmeni kofeiininsietokyvyn lisääntymistä, vieroitusoireita, ahdistuneisuutta ja jännittyneisyyttä. Valtaosa ihmisillä tehdyistä tutkimuksista on tehty aikuisilla, minkä vuoksi tietoa kofeiinin vaikutuksista lapsiin ja nuoriin on vähän.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOS ALOITTAA VUODEN ALUSSA
Uusi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aloittaa toimintansa vuoden 2009 alussa. Samalla Kansanterveyslaitos ja Stakes lakkautetaan. Maakunnallisuun yksiköihin on tarkoitus siirtää pääkaupunkiseudulta 100 henkilötyövuotta vuoteen 2015 mennessä.  Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

USA HYVÄKSYI SALAATIN JA PINAATIN SÄTEILYTTÄMISEN
Yhdysvaltain ruokaturvallisuudesta vastaava virasto, FDA, on hyväksynyt jäävuorisalaatin ja pinaatin säteilyttämisen ruokabakteerien tuhoamiseksi ja myrkytyksen estämiseksi.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

ELINTARVIKEALAN PK-YRITYSTEN VAHVUUTENA PAIKALLISUUS
Elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristötutkimuksen 2008 mukaan elintarvikealan pk-yritykset yritykset toimivat vaikeassa kilpailutilanteessa, mutta silti niissä uskotaan tulevaisuuteen. Asiakaslähtöisen toiminnan tärkeys tunnistettu vahvemmin ja markkinointiin panostetaan aiempaa enemmän. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.


Elintarvikkeiden terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvää kirjallisuutta/
Knuutila Teos: Ruokaturvallisuuden käsikirja.Seija:

 • Kemiaa keittiössä. 2008. Hopia Anu.
 • Mitä syöt? Tietokirja ravinnosta. 1991. Salovaara, Taina (suom.)
 • Oikea ravinto. Terveellisen ruokailun opas. 1998. Polunin, Miriam.
 • Petos lautasella. Tiedätkö mitä kaikkea suuhusi panet? 2008. Nilsson Mats-Eric.
 • Ruoan riskit. 1998. Penttilä, Pirjo-Liisa.
 • Ruokaturvallisuuden käsikirja. 2004. Niemi, Veli-Mikko & Rahkio, Marjatta & Siitonen, Anja.
 • 100 kysymystä ravinnosta. 2002. Aro, Antti.
 • Syö paremmin, elä terveemmin. 1985. Ristoja, Aulikki (toim.)
 • Terveyttä edistävä ravinto. 1998. Hausman, Patricia & Benn Hurkley, Hudith (toim.)
 • Terveyttä vitamiineista ja kivennäisaineistä. 1999. Kangasniemi, Kaija-Liisa (toim.)
 • Tiedätkö mitä syöt? 1999. Koponen, Auli.
 • Vitamiinien ja kivennäisaineiden ABC. 1997. Nurminen, Marja-Leena.
 • Vitamiinit ja kivennäisaineet. Pieni käytännön opas. 1998. Sullivan, Karen.

Lähteet ja linkit:

www.evira.fi
www.ruokatieto.fi


   Tulosta tämä sivu