Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostus
| Jalostus Porotietokansio:
Poro on tunnetuinta ja myydyintä riistalihaaEniten poroa on myynnissä pakastettuna, luuttomana kypsennysvalmiina käristelihana ja erilaisina lihavalmisteina. Kokonainen poro kannattaa paloitella myyntipaloihin lihaisuuden korostamiseksi. Etupään ruhonosat myydään luuttomina keittoihin, pataruokiin ja yhdessä kyljen kanssa jauhelihana. Selästä tehdään poronsatula, poronkare ja poronkyljyksiä. Selästä voidaan irrottaa myös ulko- ja sisäfileet, jotka myydään kokonaisina tai leikkeinä ja selyksinä. Paisti voidaan myydä kokonaisena luullisena tai kokonaan luuttomana. Poronlihan kemialliseen koostumukseen vaikuttavat ikä ja ravitsemustila. Liha sisältää paljon hivenaineita ja vitamiineja. Eniten siinä on seleeniä ja rautaa, sekä A-, E- ja C-vitamiinia. Poronlihan valkuaisainepitoisuus on myös huomattavan korkea. Poronliha on hienosyistä ja vähärasvaista. Paistit ja fileet raakakypsytetään vähintään kaksi viikkoa. Perinteisesti lihaan ei käytetä muita mausteita kuin suolaa aidon riistanmaun säilyttämiseksi. Porolle sopii marinadina hapahko seos, jossa on yrttejä ja vaikkapa katajanmarjoja. Poronliha kypsennetään varovasti miedolla lämmöllä. Keittäminen on perinteinen kypsennysmenetelmä ja samoin lihalle sopii myös pitkä, matalalämpöinen haudutus. Paisti jätetään mieluiten sisältä punertavaksi, sisälämpötilan ollessa n. +60 oC. Liha säilyttää silloin parhaiten herkullisen makunsa ja mehevyytensä. Pakastetun poronlihan kypsentäminen aloitetaan sen ollessa vielä hieman kohmeessa lihasnesteiden irtoamisen vähentämiseksi. Tunnetuin pororuoka on poronkäristys. Se valmistetaan ohuista lihaviipaleista. Padassa sulatetaan silavaa ja poronlihaviipaleet käristetään rasvassa. Pataan lisätään suolaa ja vettä ja annetaan hautua kannen alla puolisen tuntia. Valmis käristys nautitaan perunasoseen ja puolukkahillon kanssa. Taulukko 1. Lihan ja sisäelinten kulutus kg/henkilö vuonna 2004.
(www.finfood.fi).
* Luvut on vuoden 2004 (ennakko) ravintotaseen mukaan.
Poronlihan laatuLaatu on poronlihan tuotannossa ja myynnissä asiakkaille hyvin tärkeä asia. Sana laatu on hyvin epämääräinen käsite. Jos kysymme ihmisiltä mitä laatu tarkoittaa, niin saamme hyvinkin kirjavia vastauksia. On yksi asia, joka voidaan vetää johtopäätöksenä ja se on tarpeen tyydyttäminen. Asiakkaalla on näkemys tuotteesta millainen sen pitää olla. Jos tuote täyttää nämä edellytykset, niin asiakas kokee, että laatu on hyvä. Laatu on tuotteen tai palvelun kyky täyttää asiakkaan tarpeet ja odotukset, muutenkin kuin teknisen laadun osalta. Lihan laadulla tarkoitetaan asiakkaan tarpeiden tyydyttämistä niin tuotteen kuin yrityksenkin osalta, koska myös ostopäätökseen vaikuttavina tekijöinä ovat tuotteen tai palvelun maine. Näitä muotiin, statukseen ja imagoon liittyviä asioita kutsutaan kaupalliseksi laaduksi. Tapa, jolla yritys pystyy asiakkaitaan palvelemaan, pitämään lupauksensa kaikissa tilanteissa, on palvelun laatua. Toiminnan laadulla ohjataan ja varmistetaan, että yritys tuottaa sovittua laatua tai palvelua häiriöuhkista huolimatta. Kuva 2. Kokonaislaadun kaavio.
Tutustu myös Porotalouden laatustrategiaan.
Lähteet ja linkit:Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.
|