Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Valmistuslaitteiden tuntemus

   

Jatkojalostukseen tarvittavat tilat ja välineet

Sienten jatkojalostusyrityksen tiloja suunnitellessa kannattaa ottaa yhteyttä alueen terveystarkastajaan. Häneltä saa opastusta ja neuvoja tilojen rakenne- ja materiaaliratkaisuissa. Materiaaleiksi valitaan helposti pestäviä ja kestäviä pintoja. Myös toimitilojen valaistuksen ja ilmanvaihdon on oltava riittävä.
Suunnitteluvaiheessa on syytä kiinnittää huomiota tilojen toimivuuteen oman yrityksen tarpeiden mukaan. Kannattaa arvioida riittävätkö käsittely-, säilytys- ja varastointitilat tulevalle toiminnalle.  Liikennejärjestelyt ulkona ja sisällä pitää harkita tarkoin mm. sienen ostoaikana, jolloin ostotiloissa on paljon liikennettä. Henkilökunnan pukuhuoneiden ja taukopaikkojen sijoittaminen tiloihin tulee olla korkean hygienia tason mukaisesti. Saneerattaessa vanhoja tiloja uuteen käyttötarkoitukseen ongelmaksi muodostuvat usein koneiden ja välineiden sijoittelu järkevästi. Viemäröinnit, vesijohdot ja sähkötyöt pitää miettiä etukäteen tarkoin. 

Sieni on helposti pilaantuva elintarvike ja sitä voi verrata kalaan.

Kalan ja sienten säilyvyydessä ja käsittelyssä on oltava korkea hygieniataso. Tuore raaka-aine on säilytettävä mahdollisimman viileässä lämpötilassa. Lämpötila-alue on +0 – 3 astetta. Kylmäsäilytystiloja tulee olla riittävästi. Pakastintilaa ja kuiva-ainevarastot on hyvä sijoittaa lähelle jalostustilaa. Kuiva-ainevaraston lisäksi tarvitaan pakkausmateriaaleille säilytystilaa.

Laitteet ja välineet ovat hyvin yksilöllisiä ja
määräytyvät toiminnan mukaan. Elintarvikehuoneisto

Tavallisimmat tarvittavat laitteet ovat: kippikattila, isot kattilat, ravintolaliesi, vihannesleikkuri, astianpesukone, vaakat ja lämpömittarit, jäähdytysastiat, jäähdytyskaappi, sekoitusastiat ja -välineet, siivilöitä/reiällisiä GN- vuokia, GN-vuokia ja sienten kuivatukseen sopivan kokoinen kuivuri. Riippuen tuotteiden jalostuksesta voidaan tarvita vakumikone, dynopakkaaja ja kippipannu.     

Lähteet ja linkit:

Grön-Keskiniva, Anne. 2007. Sienitietokansio.

   Tulosta tämä sivu