Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Valetut suklaakoristeet

   

 ETUSIVU l Pursotetut suklaakoristeet l Valetut suklaakoristeet l Muut suklaakoristeet

Suklaakoristeita voidaan valaa käyttämällä joko valmiita muotteja tai valmistamalla muotit itse.


Valmiit muotit

Suklaakoristeita voidaan valmistaa käyttämällä apuna valmiita joko muovisia tai metallisia muotteja.

 

Suklaamuotti  Suklaatipu
 Pääsiäisaiheinen muovinen suklaamuotti  Valmis suklaakoriste: suklaatipu


Hyytelöön valetut muotit

Haluttu muotti voidaan myös valmistaa itse esimerkiksi hyytelöseokseen valamalla.

Hyytelöseos
 Liivatelehdet  0,250 kg
 Vesi  0,375 kg
 Sokeri  0,315 kg
 Glukoosi  0,075 kg

  1. Liivatelehdet upotetaan kylmään veteen pehmenemään.
  2. Punnitaan vesi, sokeri ja glukoosi kattilaan. Tätä sokeriliuosta kuumennetaan seosta välillä sekoittaen.
  3. Valutetaan pehmenneistä liivatelehdistä vesi pois ja sekoitetaan liivatteet edellä mainittuun kuumaan sokeriliuokseen.
  4. Muotiksi valittu esine laitetaan sopivan kokoiseen vuokaan/rasiaan ja kaadetaan esineen päälle lämmin sokeri - liivateseos.
  5. Annetaan hyytyä.
  6. Poistetaan esine varoen hyytelömuotin rikkoontumista.
  7. Kaadaetaan muottiin temperoitu suklaa.
  8. Poistetaan ilmakuplat napauttamalla muottia pari kertaa pöytää vasten.
  9. Annetaan suklaavalun jähmettyä viileässä.
  10. Irrotetaan valettu suklaakoriste hyytelömuotista (varottava sormenjälkiä!)

Hyytelömuottiin valetut suklaakoristeet
 Hyytelömuotti pullolle  Suklaapullo
 Hyytelömuotti suklaapullon 
 valamista varten
 Valettu/valmis suklaapullo
 Puukuksa  Suklaakuksa
 Hyytelömuotin valmistukseen
 käytettävä esine
 Valettu/valmis suklaakuksa


PintakäsittelySuklaaruisku

Suklaasta valetut koristeet voidaan myös pintakäsitellä suklaaruiskutuksella. Suklaakoristeet jäähdytetään kylmiössä tai pakkasvarastossa. Sulatettua suklaata ja kaakaovoita (1:1) sekoitetaan keskenään. Jäähdytetty +32-asteinen seos ruiskutetaan suklaaruiskulla jäähdytettyjen suklaakoristeiden pintaan.

 


Lähteet ja linkit:

Knuutila, Seija & Saarelainen, Jukka-Pekka. 2009. Suklaatuotteiden valmistus - verkkoaineisto.

Kuvat:

Knuutila, Seija & Saarelainen, Jukka-Pekka


   Tulosta tämä sivu