Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Jalostus

   

Porotietokansio:Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.

 Yleinen osa
 Teurastus
 Lihanleikkaus
 Raakalihavalmisteet
 Täyslihavalmisteet
 Makkarat ja erikoislihavalmisteet
 Tuotteiden pakkaaminen
 Tuotekehitys


  

Poro on tunnetuinta ja myydyintä riistalihaa

Eniten poroa on myynnissä pakas­tettuna, luuttomana kypsennysvalmiina käristelihana ja erilaisina lihavalmis­teina. Kokonainen poro kannattaa paloitella myyntipaloihin lihaisuuden korostamiseksi. Etupään ruhonosat myydään luut­to­mina keittoihin, pataruokiin ja yhdessä kyljen kanssa jauhelihana. Selästä tehdään poronsatula, poronkare ja poronkyljyksiä. Selästä voidaan irrottaa myös ulko- ja sisäfileet, jotka myydään kokonaisina tai leikkeinä ja selyksinä. Paisti voidaan myydä kokonaisena luullisena tai kokonaan luuttomana.

Poron­lihan kemialliseen koostumukseen vaikuttavat ikä ja ravitsemustila. Liha sisältää paljon hivenaineita ja vitamiineja. Eniten siinä on seleeniä ja rautaa, sekä A-, E- ja C-vitamiinia. Poronlihan valkuaisainepitoisuus on myös huomattavan korkea.  

Poronliha on hienosyistä ja vähärasvaista. Paistit ja fileet raakakypsytetään vähintään kaksi viikkoa. Perinteisesti lihaan ei käytetä muita mausteita kuin suolaa aidon riistanmaun säilyttämiseksi. Porolle sopii marinadina hapahko seos, jossa on yrttejä ja vaikkapa katajanmarjoja. Poronliha kypsennetään varovasti miedolla lämmöllä. Keittäminen on perin­teinen kypsennysmenetelmä ja samoin lihalle sopii myös pitkä, matala­lämpöinen haudutus. Paisti jätetään mieluiten sisältä punertavaksi, sisälämpö­tilan ollessa n. +60 oC. Liha säilyttää silloin parhaiten herkullisen makunsa ja mehevyytensä. Pakastetun poronlihan kypsentäminen aloitetaan sen ollessa vielä hieman kohmeessa lihasnesteiden irtoamisen vähentämiseksi.

Tunnetuin pororuoka on poronkäristys. Se valmistetaan ohuista lihaviipaleista. Padassa sulatetaan silavaa ja poronlihaviipaleet käristetään rasvassa. Pataan lisätään suolaa ja vettä ja annetaan hautua kannen alla puolisen tuntia. Valmis käristys nautitaan perunasoseen ja puolukkahillon kanssa.

Taulukko 1. Lihan ja sisäelinten kulutus kg/henkilö vuonna 2004.
(www.finfood.fi).
 

Lihalaji
kg/henkilö
Muutos-% vuodesta 2003
Sianliha
33,7
+ 2,7
Naudanliha
18,5
+ 0,5
Broilerinliha
13,0
± 0
Kalkkunanliha
2,7
± 0
Kananliha
0,2
+ 20
Lampaanliha
0,3
– 10
Hevosenliha*
0,2
+ 20
Kotieläintenliha yhteensä
68,6
+ 1,5
Poronliha*
0,5
± 0
Hirvieläimet*
2,0
– 18
Jänikset*
0,1
± 0
Muu riista*
0,1
± 0
Sisäelimet ja veri*
1,5
– 2
LIHA YHTEENSÄ
72,8
+ 1

                         * Luvut on vuoden 2004 (ennakko) ravintotaseen mukaan.
 
 
 

Poronlihan laatu

Laatu on poronlihan tuotannossa ja myynnissä asiakkaille hyvin tärkeä asia. Sana laatu on hyvin epämääräinen käsite. Jos kysymme ihmisiltä mitä laatu tarkoittaa, niin saamme hyvinkin kirjavia vastauksia. On yksi asia, joka voidaan vetää johtopäätöksenä ja se on tarpeen tyydyttäminen. Asiakkaalla on näkemys tuotteesta millainen sen pitää olla. Jos tuote täyttää nämä edellytykset, niin asiakas kokee, että laatu on hyvä.

Laatu on tuotteen tai palvelun kyky täyttää asiakkaan tarpeet ja odotukset, muutenkin kuin teknisen laadun osalta. Lihan laadulla tarkoitetaan asiakkaan tarpeiden tyydyttämistä niin tuotteen kuin yrityksenkin osalta, koska myös ostopäätökseen vaikuttavina tekijöinä ovat tuotteen tai palvelun maine. Näitä muotiin, statukseen ja imagoon liittyviä asioita kutsutaan kaupalliseksi laaduksi. Tapa, jolla yritys pystyy asiakkaitaan palvelemaan, pitämään lupauksensa kaikissa tilanteissa, on palvelun laatua. Toiminnan laadulla ohjataan ja varmistetaan, että yritys tuottaa sovittua laatua tai palvelua häiriöuhkista huolimatta.

 
                  Laadun osatekijät
                      Kuva 2. Kokonaislaadun kaavio.
 

 Lähteet ja linkit:

Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.
Porotalouden laatustrategia. 2005. Paliskuntain yhdistys.
www.finfood.fi

 


   Tulosta tämä sivu