Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Käsitteet

   
Kaikille tulee varKirjallisuutta: Haapio, Markku.2006.Purkkiruokaamaan omanlainen mielikuva sanoista; Jalostajan hernekeitto tai nautasikasäilyke. Mikä säilyke sitten oikeastaan on? Käytännössä säilyke on nimensä mukaisesti ruoka-aine, joka on käsitelty sillä tavoin, että se säilyy pitkiäkin ajanjaksoja. Säilyke on ruoka-aine, joka on pakattu ilmatiiviisti lasipurkkeihin tai nykyisin yleisesti metallitölkkeihin. Säilyke on pakattu, ja pilaantumista vastaan käsitelty eli säilötty ruoka-aine-erä, joka pysyy käyttökelpoisena pidempään kuin vastaavat ruoka-aineet sellaisenaan. Säilykkeiden avulla turvataan ruokavalion monipuolisuutta satokausien välisenä aikana sekä esimerkiksi pidemmillä matkoilla. Tärkeitä säilykkeiden käyttäjäryhmiä ovat sotilaat ja retkeilijät (Haapio 2006). Tällä hetkellä säilykkeiden suurin kuluttaja ja käyttäjäryhmä suomalaisista, on kuitenkin mökkikansa.
Säilykkeet voivat olla ruokien raaka-aineita, puolivalmisteita tai sellaisenaan käytettäviä valmiita ruokia. Säilykkeiden käyttökelpoisuus perustuu bakteerien, sienien ja muiden mikro-organismien kasvun sekä hapettumisen estämiseen. Säilykkeet jaetaan valmistus- ja pakkaustapansa perusteella säilykepurkkeihin pakattuihin täyssäilykkeisiin sekä lasi- tai muovipurkkeihin pakattuihin puolisäilykkeisiin, joiden säilymisaika on täyssäilykettä lyhyempi. Puolisäilykkeitä pääsääntöisesti ovat erilaiset kala - ja vihannessäilykkeet (Haapio 2006).
Vielä 1800-luvun alussa, ruoan säilönnässä, olivat hallitsevassa asemassa ikivanhat suolaamis-, savustamis- ja kuivaamismenetelmät. Sitten englantilainen Nicolas Appert (1749 -1841) onnistui osoittamaan, että elintarvikkeita voidaan säilöä steriloimalla ne kuumentamalla ja sulkemalla ne sitten ilmatiiviisiin lasitölkkeihin. Myöhemmin alettiin käyttää myös peltitölkkejä. Voidaan sanoa Appertin keksineen säilyketölkin periaatteen. Keksinnöstä oli välitöntä hyötyä Ranskan laivastolle. Tämän jälkeen säilyketeollisuuden kehitys oli enemmän tai vähemmän yhteydessä sotilaallisiin tarpeisiin. Armeijan näkökulmasta katsottuna säilykkeillä oli se hyvä ominaisuus, että sodankäynti oli nyt mahdollista myös sellaisilla alueilla, joille ruoanlaittovalmiuksia ei olisi pystytty kuljettamaan (Sundin, 2000).
 
Purkkiruokaa on maailmalla nautittu liki 200 vuotta. Kyseessä ei näin ollen olekaan mikään nykypäivän uutuustuote, joka olisi kehitetty kiireisen kansalaisen ruoanlaiton helpottamiseksi. Alun perin ruoka-aineiden kuivattamisesta kehittynyt menetelmä on vuosien saatossa jalostunut tämänhetkiseen nykymuotoonsa. Perusajatus ruoan säilyvyyden takaamisesta on pysynyt samana jo vuosisatojen ajan. Ruoan maku ja laatu on pyritty säilyttämään samalla tasolla, aina purkittamishetkestä avaamishetkeen saakka (Haapio 2006).
Tutustu seuraaviin käsitteisiin:
 Täyssäilyke - lue
 F-arvo - lue
Täyssäilykkeiden valmistukseen liittyvät riskit  - lue

 

Lähteet ja linkit:

Haapio, Markku. 2006. Purkkiruokaa.
Kyllönen, Pertti. 2007. Säilyketietokansio.

Kuva:

Knuutila, Seija

 

   Tulosta tämä sivu