Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA! | Käsitteet Kaikille tulee varmaan omanlainen mielikuva sanoista; Jalostajan hernekeitto tai nautasikasäilyke. Mikä säilyke sitten oikeastaan on? Käytännössä säilyke on nimensä mukaisesti ruoka-aine, joka on käsitelty sillä tavoin, että se säilyy pitkiäkin ajanjaksoja. Säilyke on ruoka-aine, joka on pakattu ilmatiiviisti lasipurkkeihin tai nykyisin yleisesti metallitölkkeihin. Säilyke on pakattu, ja pilaantumista vastaan käsitelty eli säilötty ruoka-aine-erä, joka pysyy käyttökelpoisena pidempään kuin vastaavat ruoka-aineet sellaisenaan. Säilykkeiden avulla turvataan ruokavalion monipuolisuutta satokausien välisenä aikana sekä esimerkiksi pidemmillä matkoilla. Tärkeitä säilykkeiden käyttäjäryhmiä ovat sotilaat ja retkeilijät (Haapio 2006). Tällä hetkellä säilykkeiden suurin kuluttaja ja käyttäjäryhmä suomalaisista, on kuitenkin mökkikansa.
Vielä 1800-luvun alussa, ruoan säilönnässä, olivat hallitsevassa asemassa ikivanhat suolaamis-, savustamis- ja kuivaamismenetelmät. Sitten englantilainen Nicolas Appert (1749 -1841) onnistui osoittamaan, että elintarvikkeita voidaan säilöä steriloimalla ne kuumentamalla ja sulkemalla ne sitten ilmatiiviisiin lasitölkkeihin. Myöhemmin alettiin käyttää myös peltitölkkejä. Voidaan sanoa Appertin keksineen säilyketölkin periaatteen. Keksinnöstä oli välitöntä hyötyä Ranskan laivastolle. Tämän jälkeen säilyketeollisuuden kehitys oli enemmän tai vähemmän yhteydessä sotilaallisiin tarpeisiin. Armeijan näkökulmasta katsottuna säilykkeillä oli se hyvä ominaisuus, että sodankäynti oli nyt mahdollista myös sellaisilla alueilla, joille ruoanlaittovalmiuksia ei olisi pystytty kuljettamaan (Sundin, 2000).
Lähteet ja linkit:Haapio, Markku. 2006. Purkkiruokaa.
Kyllönen, Pertti. 2007. Säilyketietokansio. Kuva:Knuutila, Seija |