Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Täyssäilyke

   
Täyssäilykkeet ovat steriloituja säilykkeitä, joissa kaikki mikrobi- ja entsyymitoiminta on tuhottu tai niiden toiminta on kyetty estämään kokonaan kuumentamalla tuotteet noin 120 lämpöasteeseen (paineen alainen lämpö +121,1 °C -> F-arvo) ja pakkaamalla ne täysin ilmatiiviisti metallitölkkeihin.
Porosäilyketölkit
Täyssäilykkeisiin ei käytetä säilöntäaineita. Ne säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä vähintään 12 kuukautta, usein vuosia. Säilyketölkissä pitää kuitenkin olla "parasta ennen" merkintä. Paras säilytyslämpötila on noin 15 asteisessa kuivassa paikassa. Tölkkejä tulee suojella kolhiintumiselta ja jäätymiseltä. Avatussa tölkissä ei tuotetta saa säilyttää, vaan sen sisältö on laitettava erilliseen, esimerkiksi muovirasiaan tai vastaavaan ja säilytettävä jääkaappilämmössä.
Täyssäilykkeitä voivat olla esimerkiksi kala, liha, juures ja hedelmäsäilykkeet sekä erilaiset ruokasäilykkeet.
 
Täyssäilyke on säilyke joka on käsitelty niin että siinä olevat mikrobit on erittäin suurella todennäköisyydellä tapettu tai palauttamattomasti inaktivoitu sekä se on valmistettu ja pakattu niin että se ilman sanottavaa laadun huononemista voi huone lämpötilassakin säilyä useita vuosia.
 
Mikäli säilykepurkissa tapahtuu muutoksia, on hyvin mahdollista että, säilyke on päässyt pilaantumaan. Tällöin tuotetta ei tule enää syödä.
 

Lähteet ja linkit:

Kyllönen, Pertti. 2007. Säilyketietokansio.

   Tulosta tämä sivu