Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | | Tuotekehitys
Opas
"Ideasta elintarvikkeeksi" - työkirja: Tutustu
Tuotekehitys on tuotesuunnittelua
- Tuoteideoiden etsintä ja analysointi
- Varsinainen tuotekehitys eli reseptin ja valmistusohjeen kehittäminen
- Tuotteen markkinoinnin suunnittelu
Tuotesuunnittelussa:
- Laaditaan tuotteen resepti ja koevalmistuksen avulla määritetään ohjeelliset prosessiarvot (esim. paistoaika, -lämpötila)
- Annetaan valmistusaineille tietyt laatukriteerit, joiden noudattamisella varmistetaan tuotteiden onnistuminen.
- Määritellään tuotteen halutut ominaisuudet:
- Esim. säilyvyys…
- Aistittavat ominaisuudet: Muoto, väri, maku…
Elintarvikkeen aistinvaraisten menetelmien mittalaitteena toimii ihmisistä koostuva arvioijajoukko. Tuotekehityksessä käytetään koulutettua raatia.
Tuotekehitysraati:
- On selvillä, mitä haetaan/mitä halutaan
- Ammattiraati tekee perustyön
- Lopullisen tuloksen (esim. sopiiko vanilja-aromi kahvijuomaan) päättää aina kuluttajaraati
Aistinvaraisen arviointiraadin hyödyntäminen tuotekehityksessä:
- Uusi tuote
- Täysin uusi tuote
- Uusi tuote mutta rajatuin ehdoin
- Omien tuotteiden vertailu kilpaileviin tuotteisiin
- Tuotteen uudistaminen
- Tuotteen kustannustehokkuuden parantaminen
- Esim. uusien raaka-aineiden kokeilu
Tuotekehitykseen liittyviä uutisaiheita
= > Tutustu.
Lähteet:
Tuononen Vuokko & Hirvonen Urpo. 2007. Ideasta elintarvikkeeksi. |