Materiaalit:
ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA!
Tuotekehitys

   

Opas

"Ideasta elintarvikkeeksi" - työkirja: Tutustu


 

Tuotekehitys on tuotesuunnittelua

  • Tuoteideoiden etsintä ja analysointi 
  • Varsinainen tuotekehitys eli reseptin ja valmistusohjeen kehittäminen
  • Tuotteen markkinoinnin suunnittelu
 
Tuotesuunnittelussa:
  1.  Laaditaan tuotteen resepti ja koevalmistuksen avulla määritetään ohjeelliset prosessiarvot (esim. paistoaika, -lämpötila)
  2. Annetaan valmistusaineille tietyt laatukriteerit, joiden noudattamisella varmistetaan tuotteiden onnistuminen.
  3. Määritellään tuotteen halutut ominaisuudet:
    • Esim. säilyvyys…
    • Aistittavat ominaisuudet: Muoto, väri, maku…
 
Elintarvikkeen aistinvaraisten menetelmien mittalaitteena toimii ihmisistä koostuva arvioijajoukko. Tuotekehityksessä käytetään koulutettua raatia.
 
Tuotekehitysraati:
  • On selvillä, mitä haetaan/mitä halutaan
  • Ammattiraati tekee perustyön
  • Lopullisen tuloksen (esim. sopiiko vanilja-aromi kahvijuomaan) päättää aina kuluttajaraati
 
 
Aistinvaraisen arviointiraadin hyödyntäminen tuotekehityksessä:
  1. Uusi tuote  
    • Täysin uusi tuote     
    •  Uusi tuote mutta rajatuin ehdoin
    • Omien tuotteiden vertailu kilpaileviin tuotteisiin      
    • Tuotteen uudistaminen       
    • Tuotteen kustannustehokkuuden parantaminen
      - Esim. uusien raaka-aineiden kokeilu

Tuotekehitykseen liittyviä uutisaiheita

= > Tutustu.

 


Lähteet:

Tuononen Vuokko & Hirvonen Urpo. 2007. Ideasta elintarvikkeeksi.


   Tulosta tämä sivu