Materiaalit: ETUSIVUTapahtumakalenteriJuomien valmistusKeruutuotteiden jalostaminenMakeisten valmistusMarjojen jalostaminenSienten jalostaminenSuklaatuotteiden valmistusANNA PALAUTETTA! | Elintarvikkeiden aistinvarainen arviointi Aistittava laatu ja miellyttävyys ohjaavat elintarvikkeiden valintaaRuoan ja juoman maku, haju ja väri ohjaavat elintarvikevalintojamme. Muita elintarvikkeen valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat esimerkiksi:
Ruoan ja juoman väri, haju ja maku - sen aistittava laatu - rohkaisee syömään tai torjumaan ruoan tai juoman. Juomissa haju (aromi) ja maitto ovat hallitsevia ominaisuuksia. Lihassa, kalassa, leivässä ja monissa maitotaloustuotteissa myös rakenne on hyvin tärkeä. Ulkonäkö on erityisen tärkeä hedelmissä, marjoissa ja vihanneksissa. Kuuloaisti on mukana rakenteen arvioinnissa esimerkiksi keksien, vihannesten ja hedelmien pureskelusta syntyvien äänien myötä. Jäätelön vääränlaisen säilytyksen aiheuttama rakennevirhe kuuluu pienten jääkiteiden rahinana korvissa.
Elintarvikkeen ominaisuudet1) Kemialliset ja fysikaaliset ominaisuudet
2) Aistinvaraiset ominaisuudet
Aistinvaraiset tutkimusmenetelmätAistinvaraisen arvioinnin menetelmillä mitataan tuotteiden maku- ja haju- sekä rakenne- ja ulkonäköominaisuuksia. Lisäksi selvitetään kuluttajien suhtautumista kehitettäviin ja markkinoilla oleviin tuotteisiin. Elintarvikkeen aistittava laatu (”hyvä maku”) houkuttaa osaltaan kuluttajia:
Aistinvaraisia tutkimusmenetelmiä käytetään siksi yhä enemmän elintarvikkeiden valmistuksen ja kaupan alalla:
Tuotelaadun arviointiElintarvikkeen laatua arvioidaan aistinvaraisesti sekä valmistusprosessin aikana että valmiista tuotteesta. Aistinvarainen arviointi on usein kemiallisia ja mikrobiologisia määrityksiä nopeampi tapa saada tietoa tuotteen laadusta. Tuotantolaitosten omavalvonnassa käytetään aistinvaraisia mittausmenetelmiä prosessin aikana. Eräiden tuotteiden kohdalla käytetään aistinvaraista arviointia erillisissä nk. myyntiin hyväksyntäarvioinnissa. Maistajina toimivat laboratoriossa ja tuotteen valmistuksessa ja pakkauksessa työskentelevät henkilöt. Nämä henkilöt tuntevat ko. tuotteen ja sille asetetut laatutavoitteet. Sen lisäksi heidät on koulutettu tuotekohtaisesti tehtäväänsä. Ilman vankkaa tuotetuntemusta ja koulutusta laadunseuranta on omien mieltymysten kirjaamista. Tuotekuvauksessa on kuvattu tavoitteet tuotannossa oleville tuotteille ja myös niiden aistinvaraisille ominaisuuksille. Tavoitteiden toteutumista täytyy seurata. On tärkeää, että kuluttaja voi luottaa saavansa aina samanlaista ja yhtä laadukasta elintarviketta. On myös tärkeää pysäyttää virheelliset tuotteet ennen kuin ne ehtivät asiakkaalle. |