Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Tainnuttaminen

   

Eläinten nouto tainnutukseen

Porot siirretään autosta aitaukseen, jossa ne saavat rauhoittua. Aitauksesta porot siirretään pieni osa kerrallaan pienempään aitaukseen, josta ne yksitellen siirretään tainnutuskoppiin (Porotietokansio)

Teurasporojen käsittelyn on oltava rauhallista ja huolellista.

Ennen tainnuttamoa on teurastamossa taikka teurastuspaikassa hyvä olla vähintäänkin yksi mieluimmin kaksi pienempää karsinaa, joihin teurastettavat eläimet voidaan ohjata odottamaan teurastusta. Otettaessa teuraita isommista aitauksista pienempiin karsinoihin voidaan hyväksi käyttää poron luontaista laumakäyttäytymistä. Yksittäisiä poroja on aina vaikeampi ohjailla. Siksi on helpompi käsitellä pienempiä eläinryhmiä, 5 –10 poroa ryhmässä on sopiva määrä kerralla ohjata odottamaan teurastamista.  

Tainnuttaminen

Tainnutus tapahtuu ampumalla tainnutuspistoolilla otsaan. Kohta sijaitsee keskellä otsaluuta, kun vedetään kuvitellut viivat vasemman puolen korvasta oikean puolen silmään ja oikean puolen korvasta vasemman puolen silmään, niiden yhtymäkohta. Lyömäaseen käyttö on kielletty. Tainnutus suoritetaan sille kuuluvalla alueella, josta on näköeste muille teuraaksi tuleville poroille. Kun poro on tainnutettu, ruho kouristelee, varo ettet saa osumaa koparasta. (Porotietokansio)

Tainnuttamiseen käytettävien laitteiden on oltava sellaisia, että tainnuttaminen voidaan suorittaa nopeasti, tehokkaasti ja riittävän pitkäksi aikaa.

Tainnuttamiseen käytettävien laitteiden on oltava eläimen kokoon nähden sopivan tehoisia. Porojen tainnuttaminen suoritetaan ruutipanoksella tai paineilmalla toimivalla pulttipistoolilla. Ruutipanoksella toimivassa pulttipistoolissa käytetään pienille eläimille tarkoitettua ruutipanosta.

Teurastamossa ja teurastuspaikassa on oltava varalla tainnutuslaite, jota voidaan käyttää varsinaisen tainnutuslaitteen vian tai toimintahäiriön aikana.

Poro otetaan tainnutettavaksi vasta, kun tainnuttaja on valmis tainnuttamaan eläimen välittömästi.

Poroja otetaan tainnutettavaksi vain yksi kerrallaan. Toinen eläin ei saa nähdä toisen eläimen tainnuttamista. Poroa ei saa tainnuttaa ellei verenlaskua suoriteta välittömästi tainnutuksen jälkeen.

 

Tainnuttajan on osattava tainnuttaa poro ”sopivasti” verenlaskua varten. Tällöin eläin ei ole tajuissaan, mutta elintoiminnat pelaavat, verenlasku on turvallista suorittaa ja veri valuu eläimestä hyvin.

Liian heikosti tainnutettu poro on riipuksissa tapahtuvassa verenlaskussa verenlaskijalle työturvallisuusriski. Poro potkii ja rimpuilee, verenlaskua on vaikea suorittaa ja verenlaskun aikana poro heiluessaan sotkee aikaisemmin teurastetut porot ja ympäristön vereen.  

Liian voimakkaasti tainnutettu poro lamaantuu liiaksi. Tämä aiheuttaa sen, että veri ei lähde kunnolla valumaan. Toinen haitallinen vaikutus liiallisesta taintumisesta on ”pötsin kaatuminen” eli refleksinomaisesti toimiva pötsin sulkijalihas ei sulkeudu ja ruokalaukun sisältö purkautuu ruokatorven ja suun kautta ulos, mikä aiheuttaa kurkunpään ja kaulalihasten likaantumisen, eläin vetää pötsin sisältöä keuhkoihin aiheuttaen henkitorven ja keuhkojen likaantumisen pötsin sisällöstä.  

Suoritettaessa tainnutusta poroa on pidettävä kiinni ja sen liikkuminen on estettävä, jotta tainnuttaminen saadaan asianmukaisesti suoritettua. Tainnutuskohta on hieman sarvienjuuresta vastakkaisen puolen silmään vedetyn ristikohdan alapuolella.

Tainnutettaessa poroa pulttipistooli painetaan tukevasti poron päähän suunnaten pistooli oikean tai vasemman aivolohkon puolelle ja laukaistaan pistooli. Rekyylin voimasta pistoolissa oleva pultti tunkeutuu poron aivokuoreen ja aiheuttaa tajuttomuuden.

Tainnuttajan on huolehdittava pulttipistoolin kunnosta ja pidettävä se puhtaana.

Elävää poroa ei saa jättää teurastuksen keskeytyessä tainnutuskarsinaan tai muuhun paikkaan, jossa tainnuttaminen suoritetaan.

Kun poro on tainnutettu, ruho nostetaan takajalasta kettinkilenkillä ruhoraiteeseen roikkumaan.

             Ruhoraide            Ruho nostetaan takajalasta kinnerketjulla ruhoraiteeseen roikkumaan                                      


Lähteet ja linkit:

Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke.
Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus.


   Tulosta tämä sivu