Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Pisto ja verenlasku

   
 

Verenlasku on aloitettava viimeistään 60 sekunnin kuluessa tainnuttamisesta.

Välittömästi tainnuttamisen jälkeen poro nostetaan takajalasta kinnerketjussa katossa kulkevalle ruhokiskolle. Nostaminen tapahtuu teurastamosta riippuen joko elevaattorilla taikka ketjuvinssillä.
Ennen verenlaskua poron rintapäästä, pistopaikan kohdalta leikataan taljasta pois noin kämmenen kokoinen palanen.

Verenlasku suoritetaan poron rintapäähän ruhon suuntaisella pistolla siten, että eläimeltä katkaistaan rintapäästä vähintään toinen, mieluimmin molemmat kaulavaltimot.

 
Verenlasku suoritetaan erittäin terävällä verenlaskuun tarkoitetulla veitsellä. Mikäli veri kerätään elintarvikkeeksi, verenlasku suoritetaan siihen tarkoitukseen valmistetulla pistimellä.
Verenvuodon tulee olla nopea, runsas ja täydellinen niin, että eläimen tajunta ei ehdi palautua.
 
Pisto on tärkeä tehdä oikealla tavalla, näin vältetään lapapistoja ja muita vertymiä jotka voivat myöhemmin vaikuttaa lihanlaatuun varastoinnin aikana.
Veitsi vaihdetaan sterilaattorista jokaisen työvaiheen välillä.

Verenlasku on suoritettu loppuun, kun pistämisestä on kulunut 30 sekuntia sekä kaikki aivorungon refleksit ovat lakanneet. Porolta tämän voi todeta koskemalla eläimen silmää, mikäli refleksin omaista silmän sulkeutumista ei tapahdu, on eläin kuollut.

Eräs esimerkki huonosti suoritetusta tainnuttamisesta ja verenlaskusta on, että eläin pistämisen aikana taikka sen jälkeen ravistelee voimakkaasti ja vetää koristen syvään henkeä. Tällöin pääsee pötsin sisältöä henkitorveen ja sitä kautta keuhkoihin.
Verenlaskijan on varmistettava, että eläin on tainnuksissa. Mikäli eläin vaikuttaa tajuissaan olevalta, tällainen eläin on tainnutettava uudelleen.

                                                              

KUVAT: Ennen pistämistä viilletään nahka auki rintalastasta alaspäin ja avataan nahka niin, että pistokohta paljastuu. Puukko työnnetään (noin viisi senttiä riittää) rintaonteloon henkitorvea seuraten, sitä kuitenkaan puhkaisematta. Näin saadaan katkaistua suuret verisuonet. Älä lopeta pistoa ensimmäisen veren tullessa, sillä todennäköisesti olet katkaissut vasta jonkun pienen verisuonen. Varmista, että olet todella katkaissut suuret verisuonet rintaontelosta ja veri pääsee valumaan kunnolla pois. Ruho kouristelee vielä tässä vaiheessa, varo ettet saa koparasta iskuja. Huomioi kuitenkin, että pistäessä puukko voi helposti luiskahtaa kylkiluiden välistä lavan alle, jolloin tulee niin sanottu lapapisto. VÄLTÄ TÄMÄ. Veren laskun jälkeen ruhon pitäisi vetäytyä noin viisi minuuttia. (Porotietokansio)

 

Lähteet ja linkit:

Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke.
Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus.

 

 

 

 


   Tulosta tämä sivu