Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Pään ja kielen irrotus

   

Teurastusta jatketaan pään ja kielen irrottamisella aikaisintaan viiden minuutin kuluttua verenlaskusta.

 
Pään irrotus aloitetaan ottamalla toisella kädellä kiinni poron sarvesta ja pistämällä toisella kädellä teräväpäinen nylkypuukko leukaluiden takapuolelta läpi aivan selkärangan vierestä siten, että terä osoittaa selkärangasta poispäin. Tämän jälkeen irrotetaan henki- ja ruokatorvi kielestä kielenkannan kautta voimakkaalla viiltoliikkeellä siten, että kieli jää paikalleen päähän kiinni.
Pään irrotusta jatketaan ottamalla toisella kädellä kiinni poron alaleuasta ja pää irrotetaan äsken syntyneen aukon kautta niskanikamasta.
Tämän jälkeen kielen irrottamista jatketaan piirtämällä talja auki leukaluiden alapuolelta, kieli irroitetaan leukaluista sekä kielenkannasta. Kieli huuhdellaan ja laitetaan sitä tarkoitusta varten olevaan kielitelineeseen. Kielen irrottamista päästä helpottaa, jos se voidaan tehdä jonkin tason tai telineen päällä.
Pää heitetään pääluukusta teurastamon ulkopuolella olevaan konttiin.
 Veitsi vaihdetaan sterilaattorista jokaisen työvaiheen välillä.
 
 
 
Viilto leuan kärkeen Kielen irrotus Kieli laitetaan koukulla roikkumaan kielitelineeseen.
KUVAT: Jatka edellisestä viillosta leuan kärkeen niin, että henkitorvi ja leukaluut tulee näkyviin. Tehdään viilto leukaluun molemmin puolin kielen irrottamista varten ja leikataan kieli irti. Varo, ettei kieleen tule viiltoa muuhun kohtaan kuin siihen mistä se leikataan irti. Kieli puhdistetaan ja laitetaan koukulla roikkumaan telineeseen. (Porotietokansio)

 

Pään irrotus    

Lähteet ja linkit:

Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke.
Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus.

 


   Tulosta tämä sivu