Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Paloittelu

   

Osaamiskartoitus: Poro paloina

Arvioi omaa ruhon paloittelun ja lihanleikkauksen osaamistasi siirtymällä Opetushallituksen sivustolle osioon http://www.osaan.fi/

= > Valitse tutkinnoksi Lihanjalostajan ammattitutkinto

= > Valitse tutkinnon valinnaiseksi osaksi Ruhon paloittelu ja lihanleikkaus

 


Lihanleikkausprosessi

Lihanleikkauskaaviossa (alla) on esitetty yleisesti ruhojen leikkaamisen peruskaavio. Kaavio soveltuu kaikille eläinlajeille. Leikkaustyylejä on monenlaisia ja poron leikkuussakin on monta eri tyyliä leikata.
 
Niin sanottu teollisuusleikkuu tapahtuu siten, että yksi hajottaa ruhon luullisiksi paloiksi putkella ja toiset leikkaajat leikkaavat ruhot luuttomiksi pöytäleikkuuna.
 
Kotileikkuussa ruho voidaan leikata kokonaan pöydällä, yksi leikkaaja leikkaa ruhon alusta loppulajitelmiin ja palalihoihin saakka. Tämä leikkuutyyli on hitaampi kuin teollisuusleikkaustyyli. 

 

Prosessikaavio

  • Karkea paloittelu
  • Myyntipaloittelu           ▬►          Luulliset myyntipalat
  • Leikkaus = luiden irrotus ja irrtotetttujen luiden puhdistus
  • Leikattu liha
  • Lajittelu                   ▬►          Luuton palaliha
  • Lajiteltu liha = Lihalajitelmat

 Tutustu lihanleikkuun prosessikaavioon.


Poro luuttomaksi leikattuna ruhon muodossa

Poro luuttomaksi leikattuna ruhon muodossa (videoclipin kesto 0:17)


Voit suurentaa videon painamalla videon oikeassa alalaidassa olevaa painiketta


Lähteet ja linkit:

Poronlihan käsittely tuotantoon - koulutuselokuvasarja. 2009. Lapin ammattiopisto.
Porotietokansio. 2006. Pekkala, Hannu
Liha-alan laitoksen omavalvontaohjeistus. 2006/2007. Hukkanen, Tuija & Juotasniemi, Pentti & Oikarinen, Helena

http://www.osaan.fi/




   Tulosta tämä sivu