Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Ruhon paloittelu ja lihanleikkaus

   

Poron ruhojen leikkuu

Ruhojen leikkaus alkaa karkealla alkupaloittelulla. Poronruhot tulevat leikkaamoon kokonaisina.
Ensimmäiseksi tehdään ruhon aistinvarainen arviointi. Miltä ruho näyttää ja tuoksuu, tutkitaan onko ruho laadullisesti hyvä. Tarvittaessa ja näytteenottosuunnitelman mukaisesti otetaan ruhosta näytteet laboratoriotutkimuksia varten.
Ruhot alkupaloitellaan putkella. Ruhojen luiden sahauksessa käytetään apuna käsisahaa, pyörösahaa tai vannesahaa. 
Ensin irrotetaan lavat kalvoa pitkin. Seuraavaksi otetaan irti kuvelihat. Sitten puhdistetaan sisäfileen päällys rasvoista ja irrotetaan sisäfilee. Seuraavaksi irrotaan veitsellä kaula nivelestä. Leikataan suorakaiteen muotoisesti fileestä katsottuna. Sitten irrotetaan ulkofileet ja etuselkä yhdessä. Sitten irrotetaan selkäranka takapäästä ensimmäisestä nivelestä. Seuraavaksi irrotetaan paistit tosistaan.
 Jos myyntiin menee luullista palaa, niin ne pakataan tässä vaiheessa puhdistettuna vakuumipusseihin.
 
Muiden palojen leikkuuta jatketaan pöytäleikkuuna. Ruhon osat leikataan luuttomaksi ja puhtaiksi vertymistä, rasvoista ja mahdollisesti kalvoista. Lihat lajitellaan eri ruhonosien ja lajitelmien mukaisesti omiin laatikkoihin, joissa on sisäpussi.

 
 DVD_Poron paloittelun perusteet

Poron paloittelun perusteet DVD:

  • Paloittelun perusteet
  • Työvälineet ja suojavaatetus
  • Vastaanottotarkastus ja ruhon osien esittely
  • Ruhon raakapaloittelu riipuksissa
  • Ruhon paloittelu pöydällä

 


 

 

Lähteet ja linkit:

Juotasniemi, Pentti. AMRA-hanke/Lapin ammattiopisto. 2005. DVD-Poron paloittelun perusteet 
Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.


   Tulosta tämä sivu