Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Artikkelit ja kirjallisuus

   

Liha-alan lehdet:

  • Lihalehti = > Tutustu
  • Lihatalous on lihantuottajien ammattilehti = > Tutustu.  

Liha-alan tiedotusta:

Ruokatiedon lihatiedotussivuilta löytyy tietoa lihasta, lihan kulutuksesta ja liha-alasta = > Tutustu 


Poronlihasta ja poronmaidosta tehdyistä tutkimusjulkaisuista on laadittu kirjallisuusselvitys yritysten ja kehittäjien käyttöön

= > Tutustu.

Edellä mainitusta kirjallisuusselvityksestä on laadittu myös tiivistelmä = > Tutustu


Liha-alan uutisaiheita_2009

Poronlihan hintakehitys tuottajille suotuisa jo usean vuoden ajan.
Lue lisää Ruokatíedon sivuilta.

Vähän dioksiini- ja PCB-yhdisteitä poron- ja hirvenlihassa
Suomalaisessa poron- ja hirven lihassa on vähän myrkyllisiä dioksiini- ja PCB-yhdisteitä. Eviran mukaan poron- ja hirvenlihan syöntiä ei ole syytä rajoittaa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.
Lapin Poron lihalle EU:n nimisuoja
Lapin Poron liha on nyt tunnustettu EU:n tasolla korkealaatuiseksi ja perinteiseksi tuotteeksi. Lapin Poron liha lisättiin keskiviikkona komission asetuksella Parman kinkun ja muiden alkuperänimityksen suojaa nauttivien tuotteiden joukkoon.
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

SELVITYSHENKILÖ: LIHANTARKASTUSTA YHTENÄISTETTÄVÄ JA MAKSUJA SUHTEUTETTAVA
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

LAATUTIETO LIHAN TUOTANNOSTA LISÄÄ MAKSUHALUA VIIDENNEKSEN
Kuluttajat maksaisivat naudanlihasta jopa 1,88 euroa eli viidenneksen suurempaa kilohintaa, jos tarjolla olisi enemmän laatutietoa lihan tuotannosta, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta. Elintarvikeketjussa laatutietoa kertyy yhä enemmän, mutta kuluttajalle päätyvän tiedon määrä ei ole merkittävästi lisääntynyt. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

LASINSIRULÖYDÖKSET RUUISSA SYYTÄ PALAUTTAA OSTOPAIKKAAN
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

LASIMURSKAA BROILERISSA JA MAKKARASSA RUOTSISSA - POLIISI TUTKII ASIAA
Ruotsia on liki kaksi viikkoa hämmentänyt yhä uusista broilerieristä eri puolilla maata löytynyt lasimurska. Torstaina lasinsiruja löytyi myös makkarasta, kertoi Ruotsin TV4. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

LIHA FOORUMI 2009: LISÄARVOA KOTIMAISELLE LIHALLE MARKKINOINTIKEINOIN
Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

LIHANTUOTANTO JA KULUTUS LISÄÄNTYIVÄT VIIME VUONNA HIEMAN
Suomalaisilla kotieläintiloilla tuotettiin viime vuonna 399 miljoonaa kiloa lihaa. Määrä kasvoi 0,6 prosenttia edellisvuodesta. Elintarviketiedon tuorein ennuste tälle vuodelle on, että lihan kulutus nousee edelleen parin prosentin tahtia, mutta kotimainen lihantuotanto laskee kuutisen miljoonaa kiloa.Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

Hans Välimäki, kaksi Michelin-tähteä Chez Dominique-ravintolalleen saanut huippukokki julistaa makkarakastikkeen kaikkein aliarvostetuimmaksi suomalaiseksi ruoaksi. = > Katso Välimäen haastattelu Mitä Suomi on-verkkopalvelussa.

SUURI PERHE TYKKÄÄ LIHASTA
Lähes 80 prosenttia kuluttajista pitää lihaa oleellisena osana perheen hyvää ja monipuolista ruokavaliota. Mitä suurempi perhe, sitä tärkeämpänä lihaa pidetään terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

JAUHELIHAA ARVOSTETAAN KÄYTÖSSÄ VAAN EI PUHEISSA

Jauheliha on suomalaisten salainen hyve. Sen käyttöä peitellään, ikäänkuin ruoka olisi valmistettu "vain" jauhelihasta. Puheissa aliarvostettu tuote on kuitenkin tekoja katsottaessa hyvin arvostettu, sillä 43 prosenttia suomalaisten syömästä lihasta on jauhelihaa. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

 


Artikkelit_2008

LIHANKÄSITTELYTEHDAS PERÄKÄRRYSSÄ
Lue lisää Lapin Kansan 24.9.2008 artikkelista.

PUOLET VÄHITTÄISKAUPAN LIHASTA MYYDÄÄN JAUHELIHANA
Lue lisää Maaseudun Tulevaisuuden 15.9.08 artikkelista.

NORJASSA TEURASTETTIIN ENNÄTYSMÄÄRÄ POROJA 
Lue lisää Lapin Kansan 10.9.2008 artikkelista.

HYVÄN ELÄMÄN KIVUTON LOPPU
Päivä kotiteurastamossa. Lue lisää Kantri elokuu 2008 artikkelista.

TILATEURASTAMO KRUUNAA TUOTANNON
Lue lisää Maaseudun Tulevaisuuden 22.8.08 artikkelista.

TANSKASSA PAHIN SALMONELLAONGELMA 15 VUOTEEN.
Lue lisää Lapin Kansan 4.7.2008 artikkelista.

2005

MAKEIN KUIVALIHA KUIVUU KEVÄÄN AHAVASSA JA YÖN PAKKASISSA
Kuivalihan valmistuksessa yhtä monta tapaa kuin tekijääkin. Lue lisää Lapin Kansan 13.3.2005 artikkelista.

2004

KYLMÄNEN VAUHDITTAA SUORAMYYNTIÄ
Poronlihan tie kuluttajille kuoppainen. Lue lisää Lapin Kansan 4.3.2004 artikkelista.

 2002

POROELINKEINO JÄTTI LÄHTEMÄTTÖMÄT JÄLJET
Keittiömestarit tutustuivat luonnonporoon Sallassa. Lue lisää Lapin Kansan 14.12.2002 artikkelista.

LIHA JALOSTUU RAHTITYÖNÄ RANUAN POHJASPERÄLLÄ
Lue lisää Lapin Kansan 4.12.2002 artikkelista.

PORONLIHAN HINTAA HALUTAAN LASKEA
Poroa on runsaasti tarjolla, mutta ostajat rajoittavat hankintoja. Lue lisää Lapin Kansan 15.10.2002 artikkelista.

PARHAAT RAAKA-AINEET MATKAAVAT HELSINKIIN
Sallan porot tekivät tutttavuutta etelän keittiömestareihin. Lue lisää Lapin Kansan 14.10.2002 artikkelista.


Kirjallisuutta/Opetus- ja tuotekehitystilat/Jänkätie 1:

  • Hirvieläinten paloittelun ABC. 2004. Kolmonen, Jaakko.
  • Hirvieläinten teurastus ja teurastuspäivän herkut. 2006. Kolmonen, Jaakko & Mäkelä, Matti.
  • Kokkien riistakirja. 1980. Kolmonen, Jaakko & Vanamo, Veijo.
  • Lihaopas. 1980. Lihateollisuuden tutkimuskeskus.
  • Lihankäyttöopas. 2000. Ijäs, Tuija & Leino, Pertti & Åkerström, Ari.
  • Lihateollisuuden ammattioppi II. Luonnolliset perusteet; Makkaroiden ja kokolihavalmisteiden valmistus. 1985. Ryynänen, Tapani.
  • Lihateollisuuden ammattioppi III. Lihan ja lihavalmisteiden kylmäkäsittely. 1985. Ryynänen, Tapani.

Kirjallisuutta/Knuutila Seija:

  • Elintarvikeprosessit/Liha ja lihavalmisteet. 2004. Leino, Pertti & Vesala, Katja & Voutila, Liisa & Hannukainen, Eeva.
  • Lihateollisuuden ammattioppi 2. 1992. Ryynänen, Tapani & Kaikkonen, Pekka & Metsänvuori, Kai.
  • Poronlihatuotteiden markkinat. 2005. Saarni, Kaija & Aikio, Leena & Kemppainen, Jorma & Setälä, Jari & Honkanen, Asmo. Kala- ja riistaraportteja nro 364.
  • Poron paloittelun perusteet-DVD

Lähteet ja linkit:

Lapin kansa 10.9.2008
Kirjallisuuskatsaus: Poronlihan ja poronmaidon koostumus. 2007. Niemi, Milla.
Tiivistelmä/Kirjallisuuskatsaus: Poronlihan ja poronmaidon koostumus. 2007. Veijola, Jussi.

www.ruokatieto.fi

 



   Tulosta tämä sivu