Taljan piirtäminen ja rintapään nylky
Poronruhon käsittelyä jatketaan laskemalla se selälleen kuljetuselevaattorille (nylkypukille), missä suoritetaan taljan piirtäminen.
Taljan piirtämien ja rintapään nylky
Voit suurentaa videon painamalla videon oikeassa alalaidassa olevaa painiketta.
Ruho on laskettava alas saattamalla, sitä ei saa ”rysäyttää” alas, koska silloin voidaan ruhjoa poron arvokkaita ulkofileitä.
Piirtäminen suoritetaan työpareittain siten että nylkijät työskentelevät kuljettimen molemmin puolin. Piirtämisessä käytetään erittäin terävää pallopääveistä.
Piirtäminen aloitetaan keskipiirrolla. Veitsen nuppipää viedään verenlaskun aikana tehdyn aukon kautta taljan alle, veistä lähdetään kuljettamaan taljan alla ruhon keskeltä pitkin rintapäätä jatkaen veitsen kuljettamista keskeltä mahaa aina peräaukkoon saakka. Kun toinen työpari tekee keskipiirtoa, toinen piirtää taljan verenlaskuaukosta kaulaan päin.
Mikäli kyseessä on ”tuumi vaadin” eli naarasporo, jolla on maitoa tisseissä on piirtäminen suoritettava siten, että tuumet kierretään molemmilta puolilta piirtäen. Näin tuumet säilyvät rikkoontumattomina ja maitoa ei valu jatkossa ruhon päälle.
Takajalat aletaan piirtämään ottamalla toisella kädellä koparasta kiinni ja tekemällä pituussuuntainen apupiirto koparanpohjaan, koparan ja sääriluun taitteeseen. Tästä viillosta pallopääveitsi saadaan vietyä taljan alle. Piirtäminen suoritetaan viemällä veitsi taljan alla keskeltä jalan takaosaa peräaukkoon saakka. Mikäli et tiedä ja haet oikeaa halkaisulinjaa, voit ottaa toisella kädellä poronjalasta kiinni ja pyyhkäistä toisella kädellä takajalan takaa taljan pintaa peräaukosta koparaan päin, näin saat näkyviin kuinka karvat jalassa kääntyvät sivusuuntiin jalan pituussuuntaisesti, tämä syntynyt ”jakaus” on oikea halkaisulinja.
Takajalat katkaistaan heti polven alapuolelta ensimmäisestä nivelestä. Toinen takajalka voidaan jättää katkaisematta taljan vedon ajaksi, näin estetään ruhon heiluminen taljan irrottua kokonaan ruhosta. Jalka katkaistaan taljan vedon jälkeen em. mainitusta paikasta ennen ruhon laittamista ruhokoukkuun.
Etujalat piirretään takajalkojen tapaan tekemällä koparanpohjaan apupiirto pallopääveitsen saamiseksi taljan alle. Piirtämistä jatketaan viemällä veitsi taljan alla pitkin etujalan takaosaa keskelle rintapäätä siten, että etujalan piirto on 90º kulmassa keskipiirtoon nähden. Veitsen asennossa on huomioitava, että piirrettäessä ei rikota ”kainalon” lihaksia.
Etujalkoja ei saa katkaista vielä tässä vaiheessa.
Rintapään nylky suoritetaan siten, että työpari ottaa puolellaan etujalasta kiinni toisella kädellä ja toisella kädellä otetaan taljasta kiinni keskipiirron ja etujalanpiirron risteyskohdasta ruhoa pituussuunnassa katsottuna takapään puolelta. Molemmat vetävät taljasta yhtä aikaa voimakkailla vedoilla siten, että talja irtoaa ruhosta. Käden paikkaa siirretään taljassa lähemmäs takapäätä ja samanaikainen veto toistetaan. Tätä toimenpidettä tehdään tarvittaessa 3 – 4 kertaa.
Jalka vaihdetaan toiseen käteen ja toisella kädellä otetaan kiinni taljasta keskipiirron ja etujalanpiirron risteyskohdasta pituussuunnassa katsottuna kaulan puolelta. Molemmat vetävät yhtä aikaa yhdellä voimakkaalla vedolla taljan irti rintapäästä. Aikuisilla poroilla, varsinkin härillä voi nahka olla rintapäässä niin lujassa, että nylkijä voi joutua käyttämään apunaan veistä taljan irrottamisessa. Tämä toimenpide on tehtävä niin, että paljaaseen ruhoon ei kosketa käsin, lihaskalvoihin ja taljaan ei tehdä veitsellä viiltoja.
Etujalat nyljetään seuraavaksi. Nylkijä ottaa puolellaan etujalan jalkojensa väliin, pallopääveitsellä irrotetaan talja jalasta nylkijään päin suuntautuvilla jalanlihasten ja taljan väliin tehtävin veitsen vedoin. Tässä työvaiheessa on varottava tekemästä viiltoja taljaan sekä vetämästä veitsellä itseään jalkojen väliin taikka vatsaan.
Tämän jälkeen etujalka otetaan vasempaan käteen, etusormella ja peukalolla levitetään taljaa polven alapuolelta ja jalkaa painetaan sääriluusta ranteella siten, että polven alapuolella oleva nivel joutuu jännitykseen. Jalka katkaistaan em. nivelen kautta siten, että veitsi viilletään niveleen samanaikaisesti voimakkaasti painaen ranteella koparan puolelta niveltä jännitykseen.
Nivelen murruttua veitsi viedään katkaistun nivelen kautta taljan puolelle ja käännetään veitsen terä taljaa rikkomatta polvinupin alapuolelle voimakkaasti luuta vasten painaen. Talja irrotetaan lopullisesti etujalasta taljasta alaspäin vetäen ja samalla veitsellä etujalkaa työntäen taka - ylätakaviistoon ruhon pituussuuntaisesti. Lopuksi irrotetaan talja sääriluusta veitsellä ja kopara ja konttiluu (sääriluu) yhdessä jäävät roikkumaan taljaan.
Veitsi vaihdetaan sterilaattorista jokaisen työvaiheen välillä.
KUVAT: Poro siirretään teurastuspukille, jos siinä on tilaa. Älä laita ruhoja päällekkäin. Nahka viilletään auki pistokohdasta ruhon keskilinjaa mukaillen peräaukkoon asti. Varo, ettet puhkaise mahalaukkua.
Rintapää aukaistaan hyvin, ettei talja repeä kun sitä vedetään irti ruhosta. Ruhoa siirretään penkillä koko ajan eteenpäin, että seuraava ruho voidaan laskea teuraspenkille.
KUVAT: Etujalat piirretään koparan suunnasta viiltämällä sisäpintaa pitkin kohti mahanalustaa, kainalokuopasta viilto suunnataan kohti rintalastan kärkeä. On tärkeää, että saadaan talja pysymään ehjänä vetovaiheessa. Varo, ettet tee viiltoa lihaan asti.
Etujalka katkaistaan putkiluun ja nivelen välistä ja nahka vedetään irti luusta. Jätä kopara vielä tässä vaiheessa kiinni taljaan. Varo leikkaamasta etujalan nahkaa poikki, sitä tarvitaan kun ruho kiskotaan irti taljasta.
KUVAT: Takajalka piirretään auki koparasta päin kinnerjänteen puolelta (takapuolelta) suoraan kohti mahanalustaa. Vedä viilto mahan alla olevaan jo auki leikattuun osaan asti. Katkaistaan takajalka nahkoineen putkiluun ja nivelen välistä, varo kinnerjänteen vioittamista.
Tässä vaiheessa irrotetaan piltta korvasta, puhdistetaan se ja laitetaan ruhon mukaan.
KUVAT: Rintalastan kohdalta tehdään ensin viilto puukolla, jonka jälkeen sahataan rintalasta auki viillon mukaisesti. Varo, ettet sahaa mahalaukkua auki.
KUVAT: Ruokatorvi irrotetaan henkitorvesta siihen kehitellyllä työvälineellä työntämällä rauta ruokatorvea pitkin vatsalaukkuun saakka. Se helpottaa suolistusvaiheessa ruokatorven vetämistä ulos vatsasta.
Lähteet ja linkit:
Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke
Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus
|