Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA! | Taljan veto Taljan vedossa käytetään teurastamon kattoon sijoitettua sähköllä toimivaa vinssiä.Poron nyljettyihin etujalkoihin laitetaan kinnerketjut, jotka ovat kiinnitettynä ”taljanvetolaitteesta” tulevaan kettinkiin. Etujalkojen koparat laitetaan kiinni kuljettimen molemmille puolille sijoitettuihin V- tai U-muotoisiin taljanvetokoukkuihin. Taljanveto tapahtuu siten, että vinssillä nostetaan ruho ylös ja talja jää paikalleen.
KUVAT: Poron ruho siirtyy penkillä eteenpäin. Etukoparat kiinnitetään sitä varten oleviin koukkuihin, pujotetaan kettingit etujalkoihin ja nostetaan ruho vinssillä. Talja jää etukoparista kiinni alustaan. Leikkaa talja kaulasta irti. Tässä vaiheessa voidaan taljasta halkaista saparon kohta, kuitenkin viimeistään ennen suolausta.
KUVAT: Takajalkojen kinnerjänteestä työnnetään koukut läpi, josta ruho nostetaan seuraavaan ruhoraiteeseen. Teuraspiltta puhdistetaan ja siirretään poron kupeeseen puhtain käsin, ruhoon ei saa tulla verisiä jälkiä.
Lähteet ja linkit:
Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke.
Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus. |