Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Taljan veto

   

Taljan vedossa käytetään teurastamon kattoon sijoitettua sähköllä toimivaa vinssiä.

Poron nyljettyihin etujalkoihin laitetaan kinnerketjut, jotka ovat kiinnitettynä ”taljanvetolaitteesta” tulevaan kettinkiin. Etujalkojen koparat laitetaan kiinni kuljettimen molemmille puolille sijoitettuihin V-  tai U-muotoisiin taljanvetokoukkuihin. Taljanveto tapahtuu siten, että vinssillä nostetaan ruho ylös ja talja jää paikalleen.

Taljanvetokoukuissa kiinni olleet koparat leikataan irti taljasta. Takajalasta kiinni oleva talja leikataan irti.

Taljassa olevista korvista irroitetaan teuraspiltta, piltta pestään ja siirretään ruhon vasemmanpuoleiseen kuvelihakseen siten, että pilttan numerot ovat oikeinpäin luettavissa. Tämän jälkeen talja lähetetään taljaluukusta ulos teurastamosta jäähdytykseen ja suolaukseen. 

Ruhoa lasketaan hieman alaspäin, paikoillaan oleva takajalka katkaistaan polven alapuolen nivelestä, vaatimilta poistetaan tuumet ja urosporoilta poistetaan sukuelimet. Ruhokoukku laitetaan takajalkoihin ja ruho lasketaan ruhokiskolle roikkumaan. 

Veitsi vaihdetaan sterilaattorista jokaisen työvaiheen välillä.

                   Poron ruho siirtyy penkillä eteenpäin,  etukoparat kiinnitetään sitä varten oleviin koukkuihin, pujotetaan kettingit etujalkoihin ja nostetaan ruho vinssillä.   Etukoparat kiinnitetään sitä varten oleviin koukkuihin
KUVAT: Poron ruho siirtyy penkillä eteenpäin. Etukoparat kiinnitetään sitä varten oleviin koukkuihin, pujotetaan kettingit etujalkoihin ja nostetaan ruho vinssillä. Talja jää etukoparista kiinni alustaan. Leikkaa talja kaulasta irti. Tässä vaiheessa voidaan taljasta halkaista saparon kohta, kuitenkin viimeistään ennen suolausta.


                    Taljasta voidaan halkaista saparon kohta  


    Takajalkojen kinnerjänteestä työnnetään läpi koukut,  josta ruho nostetaan seuraavaan ruhoraiteeseen

KUVAT: Takajalkojen kinnerjänteestä työnnetään koukut läpi, josta ruho nostetaan seuraavaan ruhoraiteeseen. Teuraspiltta puhdistetaan ja siirretään poron kupeeseen puhtain käsin, ruhoon ei saa tulla verisiä jälkiä.

 

 

Lähteet ja linkit:

 

Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke.
Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus.

   Tulosta tämä sivu