Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA! | Rintapään avaus ja sisäelinten irrotus Rintapää avataan sähköllä tai paineilmalla toimivalla rintapääsahalla.
Elinten irroittaminen suoritetaan pallopääveitsellä. Irrottaminen aloitetaan ensin pallealihasten irrottamisella kylkiluista. Sen jälkeen sisäelimet ratkotaan irti selkärangasta varoen kuitenkin vahingoittamasta sisäfilettä.
Ruhoa huuhdellaan sisältä tarvittaessa kylmällä vedellä.Kaula ja kaulanpää puhdistetaan verestä ja karvoista kylmällä vedellä huuhtomalla.Veitsi vaihdetaan sterilaattorista jokaisen työvaiheen välillä
KUVAT: Sisäelinten poistaminen aloitetaan alhaalta. Viilletään molemmin puolin puukolla kalvot irti. Varotaan vahingoittamasta sisäfilettä. Rintalasta voidaan avata kapulalla, ei kuitenkaan ole välttämätön. Leikataan pallealihakset ja muut kiinnikkeet irti kylkiluita myötäillen. Sisäelimet vedetään alakautta ja leikataan irti ruhosta. Poistetaan samalla vertyneet kaulalihat. Sahattu rintalasta on erittäin terävä, varo käsiä.
KUVA: Huuhdellaan kaula vedellä ja jos tarpeen poron vatsa ja rintaontelo sisäpuolelta. Huuhtelun jälkeen ruho tarkastetaan silmämääräisesti, onko siinä mitään poikkeamia. Ruho työnnetään jäähdyttämöön tarkastusta varten.
Sydän halkaistaan niin, että molemmat kammiot avataan. Huuhdellaan sisäelimet ja laitetaan roikkumaan.
Kun laitat sisäelimiä roikkumaan huolehdi siitä, että tiedät mitkä sisäelimet kuuluu mihinkin ruhoon. Huuhdellaan kaulan ja pään katkaisukohta.
Lähteet ja linkit:
Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke. Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus.
|