Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Ruhojen ja sisäelinten tarkastus ja jäähdyttäminen

   

Post mortem - tarkastus

    Ruhot työnnetään jäähdyttämöön tarkastusta varten.  Eläinlääkäri tarkastaa ruhon ja sisäelimistä otetaan näytteet.

 

KUVAT: Eläinlääkäri tarkastaa ruhon ja sisäelimistä otetaan näytteet. Tässä vaiheessa on tärkeää, että tiedetään, mitkä sisäelimet kuuluvat mihinkin ruhoon.

Laitoksen valvova eläinlääkäri tarkastaa ruhot joko linjassa heti teurastuksen jälkeen taikka myöhemmin jäähdyttämössä.

Mikäli tarkastaminen tapahtuu jäähdyttämössä, ruhot on laitettava kiskoille riittävän väljään, jotta ruhojen tarkastaminen on luontevaa suorittaa.

Tarkastamisen ja ruhojen hyväksymisen jälkeen ne leimataan teurastamon leimalla, jossa on laitoksen numero.

 

Jäähdyttäminen 

Ruhot sekä elimet siirretään mahdollisimman pian nylyn jälkeen jäähdyttämöön.

Ruhoille sekä elimille täytyy olla omat koneelliset jäähdyttämöt. Elimet jäähdytetään + 3ºC ja ruhot +7ºC. Jäähdyttämöön siirrettäessä ruhoihin ei saa koskea paljain käsin, vaan ruhot vedetään kiskoja pitkin ruhokoukulla. Lisäksi on varottava, että ruhot eivät pääse koskemaan siirtämisen aikana seiniin.
 
Jäähdyttämössä ruhokiskot on sijoitettu niin, että ruhot eivät pääse koskemaan seiniin. Kiskoille ruhot on laitettava siten, että ne eivät koske toisiinsa.
 
Ruhojen jäähdyttyä ja ruhon pinnan kuivuttua suoritetaan karvojen poltto ruhoista kaasupuhaltimella. Polttaminen suoritetaan siten, että karvat palavat reilusti ruhon pinnasta pois, mutta muuten varotaan polttamasta lihan pintaa.

Lähteet ja linkit:

Henttunen, Kari. Poron laitosteurastus. PORONET-hanke.

Karvonen, Seppo & Pieski, Kaarina. 2007. Porotietokansio/Teurastus.

Piirrokset:

Mustonen, Ensio. 2006. Koulutus- ja tiedotusmateriaali.

 

 

 

 



   Tulosta tämä sivu