Materiaalit: ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA! | | Aistinvaraisen arvioinnin järjestäminen
1. Arvioijien valinta
- Perusmakutestit
- Haju- ja väritestit
- Hyvä terveydentila (ei flunssaa, diabetes ja allergiat rajoittavat)
- Luonteenpiirteet:
a) Pikkutarkka analyytikko sopii erojen tunnistamiseen
b) Ns. kuluttajatyyppi sopii mieltymystesteihin
c) Passiivinen ja epävarma on hankalin arvostelija
a) Yleensä laskee alkuinnostuksen jälkeen, pidettävä yllä palautteen ja keskustelun avulla
2. Arvostelun ajankohta
- Ei heti syönnin jälkeen
- Parhaat ajat 9:30 -11:00 ja 14:00 – 15:00
- Aikaisintaan 30 min kahvin, tupakoinnin tai pastillin jälkeen
3. Häiriöiden välttäminen
- Ei kiirettä eikä keskeytyksiä
- Astioiden oltava samanlaisia
- Perustiedot näytteestä tiedettävä
- Näytteiden oltava eri järjestyksessä eri maistajilla
- Ensimmäinen tulkitaan usein poikkeavaksi. Hyvä näyte huonon jälkeen saa liian korkeat pisteet
4. Välineistö
- Arvostelulomake (atk-pääte), sisältää toimintaohjeen, arvosteluasteikko eri paperilla
- Astiat koodilla varustettuja kertakäyttö- tai lasiastioita
Koodit
Ei käytetä: |
A, B, C |
1, 2, 3 |
Käytetään: |
K, L, M |
51, 34, 92 |
5. Laboratorio
- Rauhallinen, hyvin tuuletettu
- Jokaisella väliseinin eristetty maistamislokero
- Vesijohto ja viemäri
- Värivalot värin vaikutuksen poistamiseksi
6. Näytteet
- Edustavia, tyypillisiä
- Tasalaatuisia
- Samankokoisia
- Normaalissa käyttömuodossa, mutta ilman lisukkeita (mm. leipää)
Lukumäärä korkeintaan:
- Parivertailussa 5 paria
- Triangelitesti 4 x 3 näytettä
- Arvojärjestystesti 6 näytettä
Näytteiden välillä huuhdellaan suu vesijohtovedellä (kivennäisvesi rasvat)
7. Tulosten raportointi
- Yhteenvetotaulukot
- Tilastolliset taulukot apuna
Triangelitesti
Näytteistä on kaksi samanlaista ja yksi erilainen. Rengasta poikkeava:
K L M
Arvojärjestysmenetelmä
Näyte
|
Sijaluku
|
Huomautuksia
|
K
|
|
|
L
|
|
|
R
|
|
|
S
|
|
|
Arvopistemenetelmä
Näyte
|
Väri 0-2
|
Rakenne 0-4
|
Haju 0-4
|
Maku 0-10
|
M
|
|
|
|
|
P
|
|
|
|
|
R
|
|
|
|
|
S
|
|
|
|
|
Lähde ja linkit:
Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.
|