Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Kestomakkaroiden kypsytys

   

Kestomakkaroiden kypsytyslaitteisto 

Kestomakkaroiden kypsytyslaitteiston toimintaperiaate on yksSavustusuunitin­kertainen. Makkarat riippuvat kaapissa, jonka ilman lämpötilaa ja suhteellista kosteutta sekä ilmavirtaa voidaa säätää. Savus­tus tapahtuu samassa tilassa. Laitteisto toimii samalla periaat­teella kuin keittomakkarankin kypsytyslaitteisto. Sekoitusyksi­kössä ilmaa voidaa lämmittää, jäähdyttää ja siihen voidaan se­koittaa tarpeellinen määrä kosteutta. Nykyisissä laitteistoissa voidaan olosuhteet automatiikan avu­lla ohjelmoida halutunlaisik­si. 

Esimerkki kypsytysohjelmasta

  • Ruiskutuksen jälkeen kylmien makkaroiden lämpötilaa nostetaan haalealla suihkulla. Samalla makkaroiden pinnalta poistuvat mah­dolliset massatähteet.
  • Makkarat laitetaan kaappiin, jonka ilman lämpötila säädetään   +20 °C:seen ja suhteellinen kosteus 92 - 93 %:in
  • Suhteellista kosteutta alennetaan asteittain 87 - 88 %:in. Lämpötila pidetään koko ajan + 20 °C:ssa.
  • Kaapissa vallitsee heikohko ilmanvirtaus, jonka mukana makka­roista haihtuva kosteus poistuu.
 
Edellämainitulla systeemillä aikaansaadaan se, että makkarat kuivuvat tasaisesti. Pinnalta haihtuu kosteutta sitä mukaan, kun sitä tulee makkaroiden sisäosista. Tärkeätä on, että makkaran pintakerros ei pääse kuivumaan liikaa eli ns. kuivumisrenkaan muodostuminen vältetään.
 
Kypsytyskaapin ilman suhteellisen kosteuden asteittainen alenta­minen on välttämöntä. Se tapahtuu samassa tahdissa kuin makka­roiden veden aktiivisuus (aw-arvo) alenee. Makkaroiden aw-arvo on alkuvaiheessa n. 0,955 ja kaapin ilman kosteus n. 93 %. Var­sinaisen kypsymisvaiheen päättyessä arvot ovat noin 0,0930 ja 88 %. Tähän kuluva aika määräytyy makkaroiden läpimitan ja koostumuksen mukaan. 45 mm:n paksuiset makkarat tarvitsevat ai­kaa 3 - 4 vuorokautta ja 70 mm:n makkarat 6 - 7 vuorokautta.
 
Kypsymistä voidaan nopeuttaa lämpötilaa nostamalla. Pilaantumisriski kasvaa kuitenkin samalla melkoisesti. Ylärajana pidetään 25 °C:n lämpötilaa.
 
Savustus tapahtuu jaksoittain kypsytyksen alusta lähtien. Savu tehdään erillisessä savunkehittimessä, josta se sekoitusyksikön kautta puhalletaan kypsytyskaappiin.
 

Kun makkarat ovat riittävän kuivia ja savustuneita, siirretään ne jälkikypsytykseen, jonka aikana ne valmistuvat vähitellen myyntikelpoisiksi.

Makkaroista haihtuu hiljalleen vettä ja bio­logiset prosessit jatkuvat vaikuttaen rakenteeseen ja aromiin. Kestomakkaraa ei pidä toimittaa myyntiin liian tuoreena. Jälkikypsytys tapahtuu ilmastoidussa tilassa, jonka suhteellinen kos­teus on 75 - 78 % ja lämpötila 15 – 17 °C.

Lähteet ja linkit:

Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.

   Tulosta tämä sivu