Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Kestomakkaroiden säilyvyys ja varastointi

   

Kestomakka­roiden säilyvyys perustuu suurimmaksi osaksi seuraaviin ominai­suuksiin:

  • Vesipitoisuus on pieni. Siitä johtuen veden aktiivisuus (aw-arvo) myös alhainen. Kestomakkaramassaan ei valmistuksen yhteydessä lisätä vettä, päinvastoin sen kypsytysvaiheessa haih­dutetaan lihan luonnostaan sisältämää vettä. Valmiina kestomak­karoiden vesipitoisuus on 30 - 35 % (keittomakkaroiden n. 60 %).   
  • Kestomakkaroiden pH on alhainen eli happamuus korkea. Valmistusprosessissa syntyvät hapot alentavat pH:n 4,8 - 5,2:een (keittomakkaroiden pH on yli 6,0).
  • Pitkäaikaisessa savustuksessa kestomakkarat savustuvat melko voimakkaasti.
  • Kestomakkaroiden suolapitoisuus on melko korkea, 4 - 5 % (keittomakkaroiden n. 1,8 %).

 

Kunnolla valmistetut kestomakkarat säilyvät varsin pitkään.

Usean kuukauden varastointi on hy­vin mahdollista.

Lähteet ja linkit:

Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.

   Tulosta tämä sivu