Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Kestomakkaroiden perusresepti

   

Kestomakkaroiden reseptit vaihtelevat vielä enemmän kuin keitto­makkaroiden.

Makkaralle annetusta nimestä ei voi aina päätellä, minkälaisesta tuotteesta on kyse.
 

Kestomakkaroiden raaka-aineina käytetään poronlihaa ja silavaa tai poronlihaa, sianlihaa ja silavaa.

 

Kestomakkaralihoille asetettavista vaatimuksista tärkeimmät ovat:

  • Lihan on oltava kiinteää ja sen vesipitoisuus ei saa olla liian korkea. Täysikasvuisten eläinten liha sopii parhaiten kes­tomakkaroihin.
  • Lihan on oltava happamuusasteeltaan normaalia. Tämä edellyttää, että teurastuksesta on kulunut muutamia päiviä.
  • PSE- ja DFD-lihasta ei ole kestomakkaran raaka-aineiksi.
  • Silavan on oltava kiinteää. Pehmeä silava estää oikean kypsy­misprosessin. 
  • Kiinteä silava johtaa savun aineosia makkaran keskiosaan.

Seuraavassa esitetään erään kestomakkaran resepti:

 

Poromeetvurstin perusresepti
 P 0  10 kg
 S 0  5 kg
 Silava  4 kg
 Nitriittisuola  2,5 - 3,0 %
 Maitohappobakteeri  0, 013 %
 Valmis mausteseos tai perusmausteet:  
 Valkopippuri  0, 1 %
 Mustapippuri  0, 1 %
 Muskottipähkinä  0,1 %
 Lisäksi pippurimausteseos sisältää glukoosin ja askorbiinihapon:  
 Glukoosi  0,5 %
 (Askorbiinihappo)   ( 0,5 %)
 

Lähteet ja linkit:

Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.

   Tulosta tämä sivu