Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Esikäsittelytavat

   

Ryöppääminen eli blanseeraus

 
Ruoka-aineen nopea keittäminen voi tapahtua kuumassa vedessä tai höyryssä kiehauttamalla. Tämän tarkoituksena on joko pehmentää makua tai poistaa makuhaittoja ja myrkkyjä ruuasta. Ryöppäämisessä ruoka-aine ei ehdi eikä sen kuulukaan kypsyä. Ryöppäys inaktivoi entsyymejä, jotka aiheuttavat värivirheitä, muuta laadun heikkenemistä ja ravitsemuksellisen arvon vähenemistä ennen kuumennuskäsittelyä. Ryöpätessä esimerkiksi kasviksia tai sieniä, poistuu niistä hengityskaasuja, jotka voivat aiheuttaa liiallisen vakuumin muodostumisen steriloinnin aikana. Ryöppäämisen hyötyjä: pienentää tuotteen tilavuutta jolloin saavutetaan suurempi täyttöaste. Mikrobit ja karvas maku vähenevät yleensä jo ryöppäyksen aikana (Kotimaiset vihannessäilykkeet, 2002). Ryöppäys voidaan suorittaa myös uuneissa joissa on höyry ominaisuus (esimerkkinä yhdistelmäuunit).
 
Ryöppäys esimerkki pienestä määrästä tuotetta; kasta kasvikset tai sienet verkkokorissa kuumaan veteen (+80 - 95 °C asteeseen) 2-5 minuutiksi, jonka jälkeen kylmään veteen. Suurissa tuotannoissa ryöppäys tapahtuu liukuhihnalla, jossa tuote kulkee kuuman veden tai höyryn kautta.
 

Savustus

 
Tavoitteena on antaa raaka-aineelle annetaan savun makua.
Täyssäilyketuottetta esikäsiteltäessä savustaen on huomioitava aika. Savustus antaa kepeän savun maun lihalle. Savun aromia voi lisätä myös nesteillä. Nestesavu voidaan sekoittaa säilykkeen valmistuksessa käytettävään nesteeseen.
 
 
 

Lähteet ja linkit:

 
Kotimaiset vihannessäilykkeet. 2002
Kyllönen, Pertti. 2007. Säilyketietokansio.

   Tulosta tämä sivu