Materiaalit:
ETUSIVUAjankohtaista liha-alallaTeurastusPaloitteluJalostusArtikkelit ja kirjallisuusANNA PALAUTETTA!
Täyttö ja suljenta

   

TäyttöTölkin täyttö käsin

Täyttömahdollisuuksia on kolme: käsin täyttö, ruiskutäyttö tai suoraan lihamyllystä tölkkiin.

Täytön aikana tulee olla tarkkana, jotta tölkit ovat tasakokoisesti täytetty. Käytä apuna vaakaa. Kun säilyketölkit ovat tasaisesti ja samanpainoisesti täytetty, ovat säilykkeet myös tasaisesti kypsyneitä itse keittämisen jälkeen. Muista jättää tölkkiin noin 10 % tyhjä tila. Mikäli tuotteessa on jokin neste (vesi, öljy), ota huomioon nesteen määrä itse raaka-aineeseen suhteutettuna. Mikäli säilykkeen sisältämä neste on vesi ja sitä on enemmän kuin 5 % kokonaismassasta, on sen ilmennyttävä myös etiketissä.

Sulkeminen

Sulkiessa tölkkejä huolehditaan, että saumat ovat puhtaat. Mikäli tölkin ja kannen väli ei ole puhdas, jää siihen ilmarako, mikä antaa oivan tilaisuuden mikrobien/bakteerien kasvulle. Koneita on automaattisia ja puoliautomaattisia (kuvassa työvaihe puoliautomaatti). Puoliautomaattinen suljinlaite: kuva työvaiheesta
Saumaus on tuotteen säilyvyyden kannalta kaikkein tärkein.
Tuote ei säily ellei tölkki ole täysin ilmatiivis. Säilykepurkin kaulusten ja kaikkien saumattavaien alueiden on oltava täysin puhtaat, jottei saumojen väliin jää mitään ylimääräistä.
Huomio myös suljinkoneen puhtaus, rullat ja muut sen sisältämät osat. Koneissa tapahtuu korroosiota, joten huomioi sekin.
Siinä vaiheessa kun tölkki suljetaan, on paine tölkin sisällä sama kuin ilmanpaine tölkin ulkopuolella. Kuumennettaessa tölkkiä muodostuu tölkin sisään paine, joka johtuu veden höyrypaineen noususta, tölkissä olevan ilmatilan laajenemisesta, tuotteen tilavuuden kasvusta ja tuotteessa olevan kaasun, pääasiassa ilman vapautumisesta ja laajenemisesta. Veden höyrypaineen kasvu on näistä merkittävin. Keittimen sisällä muodostuu myös vastapaine, mikä pitää purkin yleensä täydellisenä ja rikkoutumattomana.
Tuotteiden tasaisuutta seurataan vaa´alla, jossa voi puntaroida vaikka joka 20. tuotteen.

 

 

Lähteet ja linkit:

Kyllönen, Pertti. 2007. Säilyketietokansio.

Kuvat:


Kyllönen, Pertti.


   Tulosta tämä sivu